ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Απόφαση να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής να άρει τη βουλευτική ασυλία του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη έλαβε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας έπειτα από το σχετικό αίτημα της εισαγγελικής αρχής για τις υποθέσεις παράνομης καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γιάννη Στουρνάρα και τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην Πρόεδρο των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει ζητήματα διαδικασία και αρμοδιότητα, τα οποία δεν έγιναν δεκτά με αποτέλεσμα την αποχώρηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει τηρηθεί το τριήμερο το οποίο προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ως υποχρεωτικό μεσοδιάστημα μεταξύ της κλήσης του βουλευτή και της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Η πλειοψηφία δια του Προέδρου της Επιτροπής Χαράλαμπου Αθανασίου επικαλέστηκε συνδυασμό άλλων διατάξεων για να αποκρούσει το επιχείρημα Τζανακόπουλου , ενώ τόνισε ότι αν δεν συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του τριμήνου που προβλέπει το Σύνταγμα με αποτέλεσμα η δικογραφία να επιστρέψει στη δικαιοσύνη χωρίς απόφαση της Βουλής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο κ. Πολάκης ζήτησαν να μην ακολουθηθεί η διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας αλλά ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών υποστηρίζοντας ότι ο κ. Πολάκης είχε την ιδιότητα του Υπουργού όταν τελέστηκαν τα καταγγελόμενα. Η αντίδραση της πλειοψηφίας ήταν έντονη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Αυτό που υπενθύμισαν οι βουλευτές της Ν.Δ ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που στη συνταγματική αναθεώρηση θέλησε να κάνει διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων και επ’ευκαιρία αυτών φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση Λοβέρδου για τη Novartis. Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλειοψηφία προκάλεσε ένταση με αποτέλεσμα ο κ. Τζανακόπουλος να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε οκτώ βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία , το ΚΙΝ.ΑΛ και την Ελληνική Λύση ψήφισαν γνωμοδότηση υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη, ενώ δύο βουλευτές (ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25) με διαφορετικό σκεπτικό ψήφισαν κατά.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μίλησε για ανακύκλωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατολισμό ζήτησε αφ’ης στιγμής τίθεται θέμα αρμοδιότητα να αποφανθεί το επιστημονικό συμβούλιο και όχι τα μέλη της επιτροπής. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι για το κόμμα της για όλα τα καθήκοντα που τελεί κάποιος όταν είναι Υπουργός πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί για την υπόθεση την επόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου για να λάβει την τελική της απόφαση για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη.

Πηγή: real.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ