Η εφαρμογή αζώτου (N) είναι η κύρια πτυχή της λίπανσης της ελιάς (Olea europaea L.) λόγω της σημαντικής επιρροής της στην ανάπτυξη των φυτών.
Η σημασία της αζωτούχου λίπανσης στη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελιάς έχει αναφερθεί από αρκετούς ερευνητές. Μια σταδιακή αύξηση της παραγωγικότητας αναφέρεται γενικά ως αποτέλεσμα των εφαρμογών αζώτου (N). Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες αναφέρουν πώς το άζωτο (N) χορηγείται στην ελιά σε ποσότητες που είτε είναι πολύ περιορισμένες είτε πολύ άφθονες. Ταυτόχρονα η έλλειψη αζώτου (N) είναι μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια στην ελιά.
Η βέλτιστη διαχείριση της αζωτούχου λίπανσης στους ελαιώνες, συμπεριλαμβανομένης της δόσης του λιπάσματος και του χρόνου διανομής, παραμένει ελάχιστα κατανοητή.
Η αζωτούχος λίπανση εφαρμόζεται συνήθως στο έδαφος με 0,5 – 1,5 kg ανά ελιά στο τέλος του χειμώνα, χρησιμοποιώντας ουρία, θειικό αμμώνιο ή νιτρικό αμμώνιο, κυρίως ανάλογα με τις ιδιότητες του εδάφους.
Ελληνική έρευνα εφάρμοσε επτά (7) επίπεδα αζωτούχου λιπάσματος που χορηγούνται με τη μορφή νιτρικού αμμωνίου (μάρτυρας, 1, 2, 3, 4, 5 και 6 kg/δέντρο) ετησίως για να προσδιορίσει την επίδραση του αζώτου (N) στη βλαστική ανάπτυξη, την καρποφορία και την καρποφορία. το βάρος των καρπών, στην απόδοση, στον δείκτη ωρίμανσης και στις συγκεντρώσεις Ν, Ρ και Κ στα φύλλα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή έως και 4 kg NH4NO3/δέντρο αύξησε σημαντικά την παραγωγή στα 62,5 kg/δέντρο.
Η θετική επίδραση αποδόθηκε στην αύξηση της αρχικής και τελικής καρπόδεσης (7,63 και 3,73%, αντίστοιχα). Ωστόσο, το βάρος των 100 ελιών (337 g) ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τον έλεγχο.
Τα υψηλότερα ποσοστά αζώτου (N) μείωσαν την απόδοση, ενώ αύξησαν τη συνολική ανάπτυξη των βλαστών.
πηγή – Τeatro Naturale |
Η αζωτούχος λίπανση δεν επηρέασε σημαντικά την περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι.
Καθώς τα επίπεδα λίπανσης αυξήθηκαν από 0 σε 6 kg NH4NO3/δέντρο, η συγκέντρωση Ν στα φύλλα της ελιάς αυξήθηκε επίσης από 1,23% σε 2,38%.
πηγή – Τeatro Naturale |
Η μέγιστη απόδοση επιτεύχθηκε σε επίπεδο 6 kg NH4NO3/δέντρο, που αντιστοιχούσε σε 2,01% N στα φύλλα.
Συνολικά, επομένως, η περίσσεια αζώτου (N) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας της ελιάς καθώς και σε μη ικανοποιητική προσφορά.
Πηγή – Teatro Naturale ΑGRICOLTURA – ALIMENTAZIONE -AMBIENTE