Σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της Bild στην Αθήνα, Λιάνας Σπυροπούλου, και του δημοσιογράφου Lou Siebert σημειώνεται ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει συγκεκριμένες ιδέες και σχέδιο για τον τουρισμό, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες υγείας.
Το δημοσίευμα της Bild για την Ελλάδα
Μεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές!
Αν και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, τα σχέδια για τις φετινές διακοπές παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Αφότου η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επέκτεινε την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση για τουρίστες έως τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου, οι Γερμανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές τους.
Αλλά μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία μια χώρα δημιουργεί ελπίδα! Η BILD διαθέτει αποκλειστικές πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης έχει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν παρόλα αυτά να λειτουργήσουν οι διακοπές στην παραλία. «Έχουμε ένα σχέδιο για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, αλλά σε συμφωνία με τους κανονισμούς Υγείας», αποκάλυψε ο Θεοχάρης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο της Ελλάδας για τον τουρισμό
Το σχέδιο προβλέπει τη σύνταξη πρωτοκόλλων Υγείας για ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής, ταξιδιωτικά λεωφορεία και αεροπλάνα -πιθανώς με βάση τα λεγόμενα διαβατήρια Υγείας. Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει: Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχονται με συνέπεια για κορωνοϊό. Ο Υπουργός θεωρεί ότι μέτρα σαν και αυτά θα είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν.
Ο στόχος: Να δημιουργηθούν συνολικά οι συνθήκες εκείνες, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων, των επισκεπτών, αλλά και το κύρος των ταξιδιωτικών προορισμών.
Ο Υπουργός Τουρισμού βασίζεται στη διεθνή συνεργασία. Διπλωματικά μέτρα θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι μεν έτοιμη να δεχτεί τουρίστες, εάν όμως η γερμανική, η ρωσική ή η αμερικανική κυβέρνηση βάζουν σε καραντίνα εκείνους που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αυτό θα αποθαρρύνει τους τουρίστες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συναφθούν εκ των προτέρων διμερείς συμφωνίες με τις εκάστοτε χώρες. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο θα είναι οι κρατικές επιδοτήσεις. Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας σχεδιάζουν να ετοιμάσουν ήδη από αυτήν την εβδομάδα συγκεκριμένα και χαμηλού κόστους οικονομικά πακέτα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή της στρατηγικής για τον τουρισμό.
Ο συλλογισμός: Η κυβέρνηση θα αναλάβει εν μέρει τους μισθούς από τον τουριστικό κλάδο, ενώ σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους θα μπορούσαν εστιατόρια, μπαρ και καφέ να καταβάλλουν μειωμένα τέλη για τη χρήση δημοσίου χώρου. Τα χρήματα θα μπορούσαν επιπλέον να κατευθυνθούν άμεσα στη χρηματοδότηση εκτεταμένων ελέγχων για κορωνοϊό στους τουρίστες. Για την προσέλκυση τουριστών θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες.
Στο επίκεντρο της Ελλάδας η προώθηση της ασφάλειας
Ο νεωτερισμός: Αντί να διαφημίζονται τα κλασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως το καλό φαγητό και γαλαζοπράσινα νερά, αυτή τη φορά η εστίαση θα γίνεται στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και στην ασφάλεια. Και αυτό, γιατί μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχετικά λίγα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Για την ολοκλήρωση της εκστρατείας για τον τουρισμό, στο ελληνικό σχέδιο προβλέπεται η ενίσχυση των επαφών με ταξιδιωτικούς πράκτορες και διεθνή ΜΜΕ. Για παράδειγμα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών TUI.
Με απλά λόγια: Η Ελλάδα προχωρά σε μία επιθετική στρατηγική προβολής της εικόνας της, και επιδιώκει προφανώς να επιτρέψει σε εμάς τους Γερμανούς -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- τις διακοπές στην παραλία. Και για να διαφημιστεί μάλλον ως εναλλακτική λύση σε παραδοσιακές χώρες διακοπών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr