Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, με ζευγάρια από όλη την Ευρώπη να καταφθάνουν στην πόλη προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν πέσει θύματα των γιατρών που κατηγορούνται.
Την περασμένη Δευτέρα, μια γυναίκα γεωργιανής καταγωγής γέννησε στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, δίδυμα, τα οποία παραμένουν στη Μονάδα Νεογνών, ενώ στο ίδιο ίδρυμα νοσηλεύονται ακόμη τέσσερα υγιέστατα βρέφη.
Τα ζευγάρια προέρχονται κυρίως από την Ιταλία, ενώ με τις Αρχές έχουν επικοινωνήσει και ανδρόγυνα από τη Γερμανία. Ήδη, αρκετοί από τους πολίτες ξένων χωρών που είχαν εξυπηρετηθεί από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, βρίσκονται στα Χανιά, υποβάλλοντας αιτήσεις στην Εισαγγελία προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ DNA. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση το αίτημα για το τεστ εγκρίθηκε άμεσα.
Να σημειωθεί ότι κατά τις έρευνες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης εντοπίστηκαν περίπου 30 αλλοδαπές γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες αυτές συνεργάζονταν παρανόμως με το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και φιλοξενούνταν υπό επιτήρηση στα συνολικά 14 σπίτια-τρώγλες που φέρεται να τους είχαν παραχωρήσει οι κατηγορούμενοι. Τα πρόσωπα αυτά κρίθηκαν από την Εισαγγελία ως θύματα εμπορίας ανθρώπων, ώστε να φιλοξενηθούν σε δομές.
Το «συμβόλαιο»
«Η συμφωνία ήταν να λάβω 18.000 ευρώ ως παρένθετη μητέρα. Κάθε μήνα θα μου έδιναν 200 ευρώ για τα έξοδά μου και το φαγητό και στο τέλος, όταν θα γεννούσα, θα έπαιρνα και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ. Είχα οικονομικά προβλήματα. Άλλαξα τρία σπίτια, οι συνθήκες δεν ήταν καλές και σε αυτό που ζούσα υπήρχαν άλλες πέντε παρένθετες μητέρες, 24-25 χρόνων», αναφέρει μια νεαρή κοπέλα από τη Γεωργία.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπήρχαν γυναίκες οι οποίες ως παρένθετες μητέρες κυοφόρησαν βρέφη από τρεις έως και πέντε φορές. Σύμφωνα με τη δικογραφία της πρωτοφανούς υπόθεσης, το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας, από την παράνομη εμπορία ωαρίων αλλά ακόμα και βρεφών, μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 120.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά, η δικογραφία αναφέρει πως «μόνο από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 71 γυναίκες-δότριες ωαρίων, 98 γυναίκες-θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες, τέσσερις περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων και 400 περιπτώσεις εξαπάτησης-πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023».
«Στο σπίτι η Γεωργιανή που ήταν υπεύθυνη για όλες μας, μας έλεγχε συνεχώς. Τα μάθαινε όλα, πότε βγαίναμε έξω, τι ώρα επιστρέφαμε. Μας απειλούσε ότι θα μας έστελνε πίσω. Στον τοκετό μου ήταν παρών ο 73χρονος γιατρός της κλινικής, ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Νόμιζα ότι όλα ήταν νόμιμα. Υπέγραψα χαρτιά στη Γεωργία, αλλά τα χαρτιά εδώ ήταν στα ελληνικά, δεν ήξερα τι υπέγραφα. Είχα αγωνία. Για τους γονείς δεν ξέραμε πολλά, μόνο τα ονόματά τους. Ήταν από το εξωτερικό. Άλλες κοπέλες δεν έμαθαν ποτέ σε ποιους κατέληξαν τα παιδιά που γέννησαν», προσθέτει η κοπέλα από τη Γεωργία.
Μετά τις πολύωρες απολογίες τους κρίθηκαν προφυλακιστέα τέσσερα από τα οκτώ μέλη του κυκλώματος, τα οποία βαρύνουν σοβαρά αδικήματα, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ο γιατρός
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο 73χρονος Χανιώτης γιατρός και υπεύθυνος της κλινικής, ο 44χρονος εμβρυολόγος, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία, η 41χρονη γραμματέας και υπεύθυνη προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας του κέντρου και μια 38χρονη Ρουμάνα υπάλληλος του κέντρου που δρούσε ως «μεσίτρια». Να σημειωθεί πως στο κέντρο απευθύνονταν ζευγάρια από όλη την Ελλάδα, από χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να διακρινόμαστε διεθνώς. Δεν θέλουμε να διολισθήσουμε σε κακές πρακτικές. Δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνει Ινδία, που διαφημίζει μήτρες διαθέσιμες σε οποιοδήποτε πλούσιο ζευγάρι του πλανήτη. Θέλουμε η χώρα μας να παραμένει προορισμός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξαιτίας του υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου που έχουν οι Έλληνες συνάδελφοι», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο συνήγορος του 44χρονου εμβρυολόγου, Αλέξης Κούγιας, σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι οι βασικές κατηγορίες στην υπόθεση δεν ευσταθούν. «Αποκορύφωμα των κατηγοριών είναι το εμπόριο ανθρώπων. Ο πελάτης μου δεν γνωρίζει σχεδόν καμία από τις κοπέλες που εμφανίζονται ως θύματα. Οι ίδιες οι φερόμενες ως θύματα υπερασπίζουν τους κατηγορουμένους. Έχουμε δύο κακουργήματα τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει βρεθεί ούτε ευρώ σε κανέναν λογαριασμό. Ο πελάτης μου είναι ένας υπάλληλος σε μια κλινική, ακριβοπληρωμένος, έχει μια εύπορη οικογένεια, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Δεν λάμβανε ο πελάτης μου τα ωάρια, αυτός τα πολλαπλασίαζε στο εργαστήριο», αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος.