ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Χανιά: Αναβίωσε εκ νέου η υπόθεση του διπλού φονικού – Συγκλόνισαν οι καταθέσεις (βίντεο)

Στο μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης αναβίωσε από χθες, Τετάρτη 26 Μαρτίου, η υπόθεση του διπλού φονικού στα Ανώγεια, το Μάιο του 2020, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο 32χρονος Γιώργος Ξυλούρης και ο 62χρονος Λευτέρης Καλομοίρης. Μετά από αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο, η υπόθεση εκδικάζεται για τρίτη φορά από μηδενική βάση με την πλευρά του κατηγορουμένου Μανόλη Καλομοίρη να ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της πρόκλησης του από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος.

Τα μέτρα στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων ήταν ενισχυμένα, με τον κατηγορούμενο να οδηγείται παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία πρώτος κατέθεσε ο αστυνομικός που επιλήφθηκε του περιστατικού τη μοιραία εκείνη μέρα του Μαΐου του 2020 στα Ανώγεια, για να ακολουθήσει η κατάθεση της μητέρας του θύματος, ενώ η διαδικασία αναμένεται μακρά καθώς η υπόθεση εξετάζεται εκ του μηδενός αλλά και λόγο του μεγάλου αριθμού των μαρτύρων. Το μεσημέρι το δικαστήριο διέκοψε και αναμένεται να συνεχίσει την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

Η υπόθεση εκδικάζεται για δεύτερη φορά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετά την αποδοχή της αίτησης αναίρεσης από τον ΄Άρειο Πάγο καθώς η πλευρά της υπεράσπισης έκρινε ότι στο Εφετείο, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικά δεδομένα που αφορούσαν στα ελαφρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο τον Απρίλιο του 2021, ο Μανόλης Καλομοίρης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία, χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο όπου δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της  πρόκλησής του από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ακολούθησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο και η δίκη ορίστηκε για τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και διέκοψε για να συνεχιστεί στις 26 και την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

«Ανάθεμα την ώρα που το έβαζα στη μέση μου το όπλο και που το έπαιρνα»

Ο καταδικασμένος για την ανθρωποκτονία του Γιώργου Ξυλούρη απολογούμενος πριν από δύο χρόνια ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης είχε πει πως όταν είδε τον πατέρα του νεκρό, ανήμπορο να του μιλήσει, πάτησε τη σκανδάλη ενστικτωδώς, όσο πιο δυνατά κι όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Χαρακτηριστικές ήταν τότε οι αναφορές του στη διάρκεια της συγκινησιακά φορτισμένης απολογίας του. Μεταξύ άλλων ο Μανόλης Καλομοίρης είχε πει για τη φονική συμπλοκή: «Πίστεψα ότι ο Ξυλουρης αν έρθει θα μας γαζώσει. Μπήκα στο σπίτι και πήρα ένα όπλο. Ανάθεμα την ώρα που το έβαζα στη μέση μου και που το έπαιρνα.Έσφαλα κυρία πρόεδρε. Λειτούργησα υπό καθεστώς φόβου και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ήταν ένα όπλο με μια γεμιστήρα, γεμάτο σφαίρες. Αφού δεν φρόντισα να απομακρυνθεί το όπλο από το σπίτι, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη. Τα όπλα δεν έχουν θέση σε κανενός το σπίτι, ούτε Ξυλούρη, ούτε Καλομοίρη».  

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ