Νομός Χανίων

Χανιά: Απαραίτητα για τους ασθενείς φάρμακα εκλείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Σε διάφορες περιοχές, μέσα σε αυτές και τα Χανιά, έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε απαραίτητα για σειρά ασθενών φαρμακευτικά σκευάσματα, οι οποίες αποτελούν απόρροια πανελλαδικής ανεπάρκειας ποσοτήτων. Ολόκληρο φάσμα φαρμάκων δεν υπάρχει σε αρκετές ποσότητες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

“Έχουμε ελλείψεις σε μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών φαρμάκων. Νευρολογικά, φάρμακα για την επιληψία, ινσουλίνες, διαβητολογικά σκευάσματα, καρδιαγγειακά, αντιπηκτικά χάπια και κάποια αναπνευστικά σκευάσματα. Επίσης κολλύρια, σκευάσματα για το γλαύκωμα. Στο σύνολο πρόκειται για φάρμακα που είναι στην αιχμή της θεραπείας για τις αντίστοιχες ασθένειες”, τόνισε ο κ. Κατσαράκης.

Αποτέλεσμα είναι ασφαλισμένοι να περιμένουν να εκτελεστούν οι συνταγές τους με μεγάλη καθυστέρηση.

“Ασθενείς δεν μπορούν να βρουν άμεσα το σκεύασμά τους ή ταλαιπωρούνται αφάνταστα πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν ένα φάρμακο. Ή μπορεί να περιμένουν δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες να εκτελεστεί η συνταγή. Από καιρό σε καιρό το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε διάφορα σκευάσματα, όχι τα ίδια κάθε φορά”, δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Αιτία για το φαινόμενο είναι οι επανεξαγωγές, όπως εξήγησε ο Χανιώτης φαρμακοποιός.

Παράγονται στο εξωτερικό, εισάγονται για την ελληνική αγορά. Επανεξάγονται όμως από το χονδρεμπόριο στη συνέχεια πριν φτάσουν στα φαρμακεία, γιατί στο εξωτερικό έχουν υψηλότερη τιμή. Εισάγονται από τις εταιρίες που τα αντιπροσωπεύουν, αλλά μέχρι να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη μεσολαβούν στάδια χονδρεμπορίου που τα μαζεύουν και τα επανεξάγουν, νόμιμα μάλιστα. Αποτέλεσμα είναι ότι τα φάρμακα δεν φτάνουν για να εκτελεστούν συνταγές ή να εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση. Σε τοπικό επίπεδο κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τη συνεταιριστική φαρμακαποθήκη να εφοδιάζουμε τα φαρμακεία, αλλά δεν αρκεί αυτό”.

Στην ερώτηση, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επισήμανε ότι απαιτείται άμεση απαγόρευση εξαγωγών, πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΕΟΦ:

“Η νομοθεσία που διασφαλίζει τα αποθέματα και που δίνει προτεραιότητα στην κάλυψη των ελληνικών αναγκών, υπάρχει. Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος των ασφαλισμένων. Είναι στο χέρι του ΕΟΦ να αποφασίσει απαγόρευση των εξαγωγών. Και πρέπει η παρέμβαση να γίνει άμεσα, γιατί όταν γίνεται με καθυστέρηση, κάποιοι πλουτίζουν. Σίγουρα όμως δεν βοηθούν τους ασθενείς. Έχει επιβάλει απαγόρευση τώρα σε 30 με 40 σκευάσματα, αλλά χρειάζεται το τριπλάσιο. Επίσης η απαγόρευση δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Όταν ξέρει κανείς ότι θα λήξει σε τρεις μήνες, απλά περιμένει και τα πουλάει μετά. Γι’ αυτό ζητάμε μόνιμο χαρακτήρα στην αναστολή των εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και έναν χρόνο”, υπογράμμισε ο κ. Κατσαράκης.

Με δεδομένη τη φύση των φαρμάκων, είναι ξεκάθαρο ότι ασθενείς που δεν θα τα λάβουν έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ