ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χανιά: Χρονιά ρεκόρ για την κρουαζιέρα – Τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία

Επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στα Χανιά με νέα δεδομένα έφερε η φετινή τουριστική σεζόν, η πρώτη μετά την πλήρη άρση των περιορισμών εξ αιτίας της πανδημίας. Το οκτάμηνο Μαρτίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις ανήλθαν σε 120 – πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα – και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οπότε καταπλέει στη Σούδα το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν, θα φτάσουν τις 135 εκτοξεύοντας τον αριθμό των επιβατών που θα αγγίξει τις 200.000.

Για χρονιά ρεκόρ κάνει λόγο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης ο οποίος απέδωσε την αύξηση των αφίξεων στην πολιτική του Λιμενικού Ταμείου τα δύο προηγούμενα χρόνια απέναντι στις εταιρίες κρουαζιέρας. «Εμείς είχαμε μια πολιτική να εξυπηρετήσουμε τα κρουαζιερόπλοια, όταν δεν μπορούσαν να ελλιμενιστούν τις εποχές της πανδημίες και αυτό αναγνωρίστηκε, εκτιμήθηκε και σήμερα κόβουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας» σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, «η κρουαζιέρα φέτος έχει μια μορφή ιστορική. Υπάρχουν εταιρίες οι οποίες χρεοκόπησαν, καινούριες αναδείχτηκαν, τα πλοία άλλαξαν κλάσεις, κατηγορίες, επιβάτες και όλο αυτό λόγο covid».

Το αποτύπωμα της αύξησης του τουρισμού κρουαζιέρας στα Χανιά είναι εντυπωσιακό με βάση και την έρευνα που δείχνει ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος του ποσού που ξοδεύει κάθε επιβάτης είναι τα 60-70 ευρώ και σε τοπικό επίπεδο τα 50 ευρώ.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων οι οποίοι ωστόσο παρατηρούν πως είναι θέμα της εταιρίας κρουαζιέρας αν οι επιβάτες πραγματοποιήσουν ή όχι αγορές κατά την παραμονή τους στα Χανιά.

Χαρακτηριστικά, καταστηματάρχες της οδού Σκρύδλωφ στα Στιβανάδικα υποστήριξαν ότι «υπάρχουν επισκέπτες οι οποίοι δεν αγοράζουν ούτε νερό και είναι αυτοί που ταξιδεύουν με συγκεκριμένης εταιρίας πλοία». Κατά γενική ομολογία όμως, η τοπική αγορά και οικονομία ενισχύεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων οι προοπτικές είναι ευοίωνες και για το 2023 ενώ η πορεία της κρουαζιέρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μετατροπή του λιμανιού της Σούδας σε home port. Το Λιμενικό Ταμείο έχει ήδη εκπονήσει τη σχετική μελέτη για την δημιουργία σε πρώτη φάση του αναγκαίου σταθμού επιβατών και είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Ακόμα και ως σταθμός φιλοξενίας ωστόσο για τα κρουαζιερόπλοια, το λιμάνι της Σούδας έχει συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δημιουργώντας νέα δεδομένα και στο χώρο του εμπορίου και της εστίασης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ