Δράσεις ευαισθητοποίησης για τα απόβλητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Αποβλήτων, προγραμματίζει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ, με έμφαση στο τρίπτυχο μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.
Για οκτώ ημέρες, από τις 16 μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου ο δήμος διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην επείγουσα αντιμετώπιση του αντίκτυπου της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον, ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους για τη σπουδαιότητα της μείωσής της, την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και τη βελτίωση της διαχείρισής τους.
Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, Μιχάλης Τσουπάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη σπατάλη των τροφίμων σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλες. Στην Ελλάδα, όπως είπε, τα νοικοκυριά απορρίπτουν ετησίως 930.000 τόνους τρόφιμα, ενώ κάθε χρόνο μια 4μελης οικογένεια πετά στα σκουπίδια κατά μέσο όρο 140 κιλά απόβλητα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 δημιουργήθηκαν πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι από απόβλητα τροφίμων, από τα οποία το 54% παράγεται από νοικοκυριά ενώ το υπόλοιπο σπαταλιέται στην αλυσίδα ανεφοδιασμού – πρωτογενούς παραγωγής, εστιατόρια κλπ. Η εκτιμώμενη συνολική αξία των αποβλήτων αγγίζει τα 132 δις. ευρώ. “Πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ποιοτικό γεύμα για κάθε 2η μέρα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουπάκης.