Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος) και την Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι, πραγματοποίησαν, σήμερα Παρασκευή και χθες Πέμπτη, εκσκαφή φωλιών Caretta Caretta στην παραλία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων.
Η σημερινή εκσκαφή έγινε το πρωί με την παρουσία μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.
Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών έγινε αναφορά στον κύκλο ζωής των θαλασσίων χελωνών Caretta Caretta, στην οικολογική τους σημασία, στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και στα μέτρα προστασίας για την διατήρηση του σημαντικού αυτού απειλούμενου είδους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, «η Caretta Caretta, ο πανάρχαιος αυτός κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, αποτελεί είδος προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθούν στο να διατηρηθεί μεταξύ άλλων η υγεία των πολύτιμων θαλάσσιων λιβαδιών που βρίσκονται στο βυθό της Παχιάς Άμμου. Εκατοντάδες χελωνάκια βρήκαν το δρόμο προς τη θάλασσα και όσα τελικά καταφέρουν να επιζήσουν θα επιστρέψουν μετά την ενηλικίωσή τους να εναποθέσουν τα αυγά τους στην ίδια παραλία στην οποία γεννήθηκαν. Τους χειμερινούς μήνες οι θαλάσσιες χελώνες που γέννησαν στις παραλίες της Κρήτης μεταναστεύουν σε πιο ζεστά νερά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής».
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες μέλη του Συλλόγου, εθελοντές και λουόμενοι πραγματοποίησαν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιπολίες προκειμένου να εντοπιστούν οι φωλιές στην Παχιά Άμμο, να καταγραφούν και να προστατευτούν. Ο εκτιμώμενος αριθμός των φωλιών στην Παχιά Άμμο βάσει των εξόδων των θαλασσίων χελωνών από τη θάλασσα προς την παραλία ανέρχονταν σε πάνω από 20 σε παραλιακό τόξο λιγότερου του ενός χιλιομέτρου.