Λύση με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, στο ζήτημα που ανέκυψε μετά την αποκάλυψη των Ενετικών οχυρώσεων, στο έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς και το οποίο δημιουργούσε φόβους για πιθανές καθυστερήσεις.
Μετά από πολύωρη αυτοψία των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, του δημάρχου Χανίων, των διευθυντών αρχαιοτήτων και του προϊστάμενου νεοτέρων μνημείων Κρήτης στο εργοτάξιο της Δημοτικής Αγοράς, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε έκτακτη επίσκεψη της στο μνημείο ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου αποκατάστασης.
Με επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, τροποποιούνται εστιασμένα παρεμβάσεις, ώστε και το έργο να μην διακοπεί και τα Ενετικά τείχη να προστατευθούν. “Επισημαίνω ότι το έργο δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να διακοπεί. Ο εργολάβος μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόβλημα τις εργασίες του, είναι σε ένα σημείο που χρειάζεται αυτή η επικαιροποίηση της μελέτης , αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο από το δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες ,τους συνεργάτες τους, θα έρθει στο υπουργείο και θα εγκριθεί με φαστ τρακ διαδικασίες” υπογράμμισε η Υπουργός.
Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων είναι αυτή που θα αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, “Το ίδιο διάστημα το έργο δεν διακόπτεται. Υπάρχουν πολλές εργασίες που δεν θα ανακόψουν και δεν θα μεταβάλλουν το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει πέρα από την έγκαιρη παράδοση του έργου είναι η συνολική ευθύνη που έχουμε απέναντι στα δύο μνημεία”.
Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση της μελέτης ο κ. Σημανδηράκης εξήγησε ότι “Θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί στατικά το κτήριο, ένα τρόπο όμως ο οποίος δεν θα επηρεάζει την οπτική πρόσβαση στο ενετικό τοίχος και την ίδια στιγμή θα εξασφαλίζει τις ελάχιστες ανισοσταθμίες για να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα”.
Έτσι το μεν νεότερο μνημείο της Δημοτικής Αγοράς θα συνεχίσει να δέχεται τις παρεμβάσεις που προβλέπει το έργο αποκατάστασης του, το δε αρχαίο μνημείο των Ενετικών οχυρώσεων θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί. “Επομένως θα έχετε διπλό όφελος. Αυτό που φάνηκε στην αρχή ως πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι ένα πλεονέκτημα για την πόλη των Χανίων και να μην ξεχνάμε ότι το σύστημα των οχυρώσεων των Χανίων που είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικά σημαντικό είναι ούτως ή άλλως ένα μείζων πλεονέκτημα για τα Χανιά” είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ένα επιπλέον λόγο να συμβάλει στην αποπεράτωση του έργου μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη οι οχυρώσεις των Χανίων είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο της Ουνέσκο, μαζί με οχυρώσεις άλλων πόλεων και το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται ένα στάδιο πριν την προσπάθεια δημιουργίας φακέλου για εγγραφή στην Ουνέσκο. Αυτό λοιπόν το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα για την διαφαινόμενη εμπλοκή στο έργο, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά με στόχο να μην τιναχτεί στον αέρα η αποκατάσταση του μνημείου.
Το πρωί της Τετάρτης, αυτοψία στη Δημοτική Αγορά πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Διδασκάλου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου, εμφανίστηκε φειδωλός, ωστόσο σημείωσε ότι «Θα συγκληθεί σύσκεψη με την Υπουργό, με τα στελέχη κι από κοινού μαζί με τον δήμο και την περιφέρεια θα βρούμε τη βέλτιστη λύση. Θα είναι μια λύση που θα προστατεύει το μνημείο αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο».
Η αποκάλυψη του προμαχώνα επί του οποίου οικοδομήθηκε η Δημοτική Αγορά θέτει νέες βάσεις για τη διαχείριση του τρόπου παρέμβασης σε συγκεκριμένα σημεία του μνημείου, με τις δύο εμπλεκόμενες αρχαιολογικές υπηρεσίες, βυζαντινών αρχαιοτήτων και νεοτέρων μνημείων, να καλούνται να συμφωνήσουν.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε λόγο για «ένα σημαντικότατο έργο και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα βρεθεί η λύση η οποία θα ικανοποιεί και τα θέματα της αρχαιολογίας και τα θέματα της πόλης και της προστασίας του μνημείου».
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και την αγωνία του για να αποκλειστεί ο κίνδυνος καθυστερήσεων, ωστόσο τόνισε ότι σε επίπεδο συνεργασίας οι φορείς που εμπλέκονται έχουν έρθει σε ένα σημείο που επιτρέπει την άρση των εμποδίων.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2024, δύο χρόνια δηλαδή μετά την εγκατάσταση του αναδόχου. O κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος ο οποίος γνωρίζει την πορεία του έργου εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «έχουν εκπονηθεί μελέτες, έχουν περάσει από συμβούλια, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και είμαστε εδώ για ότι προκύπτει. Είναι μια συνεχής διαδικασία» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ακόμα ότι «υπάρχει εμπειρία σε τέτοια μνημεία» γεγονός που επιτρέπει την απαιτούμενη ευελιξία.
Το έργο αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου των Χανίων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Κρήτη και τυχόν εμπλοκή του θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική, κοινωνική και εμπορική ζωή της πόλης.
Πηγή: neakriti.gr