Νομός Χανίων

Χανιά: Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο 48χρονος για την ομηρία στο ΟΚΑΝΑ

Κατά πλειοψηφία 5 – 2 κρίθηκε ένοχος ο 48χρονος κατηγορούμενος, πατέρας πέντε παιδιών για την ομηρία που είχε λάβει χώρα στο κατάστημα ΟΚΑΝΑ Χανίων, τον Μάιο του 2017. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών και 3 μηνών. Η υπόθεση αναβίωσε σε δεύτερο βαθμό χτες, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, με τον δράστη να υποστηρίζει πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει τις τρεις εργαζόμενες αλλά ότι ήθελε απλώς να διαπραγματευτεί με τον Δήμο Χανίων για την διατήρηση του περιπτέρου του στο ενετικό λιμάνι.

Σημειώνεται ότι ο 48χρονος είναι προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για την οποία κατηγορήθηκε μετά την άρση της προσωρινής του κράτησης για την υπόθεση του ΟΚΑΝΑ.

Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι ο δράστης είχε μειωμένο καταλογισμό λόγω ψυχωτικού επεισοδίου και χρήσης ναρκωτικών, δεν έπεισαν το Δικαστήριο, καθώς τα πραγματικά περιστατικά αποδείχτηκαν επαρκώς, ενώ σοκαριστικές ήταν οι μαρτυρίες της ψυχιάτρου και των δύο νοσηλευτριών που για επτά ώρες έμειναν κλεισμένες σε μία ντουλάπα.

Στην πρότασή της η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και για το αδίκημα της οπλοχρησίας. Παράλληλα πρότεινε να απορριφθεί ο συλλογισμός της υπεράσπισης για μη καταλογισμό.

Το χρονικό της υπόθεσης από τον κατηγορούμενο

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων που τον οδήγησαν στην εισβολή στον ΟΚΑΝΑ. Όπως τόνισε, τρεις μέρες πριν το συμβάν, την Παρασκευή, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ του έκοψαν το ρεύμα ενώ του είπαν ότι το περίπτερο είχε κριθεί κατεδαφιστέο και την Δευτέρα θα απομακρυνόταν. “Βρήκα τον Δήμαρχο, τον Τάσο Βάμβουκα, του λέω, είμαι το παιδί με το περίπτερο. Μου λέει, μην ανησυχείς, θα το φτιάξουμε. Του λέω, 8:10 την Δευτέρα, θα είναι αργά. (…) Το Σαββατοκύριακο πήγα στο χωριό και πήρα το όπλο” τόνισε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου γιατί πήρε το όπλο τόνισε πως σκοπός του ήταν αρχικά να δώσει τέλος στη ζωή του.

Όπως είπε, πήρε το όπλο και 90 σφαίρες και αποφάσισε να πάει να κάνει κατάληψη στο κτήριο του ΟΚΑΝΑ όπου θα είχε πρόσβαση σε φάρμακα για όσο κι αν διαρκούσε η κατάληψη.

”Η ψυχίατρος μου χρειαζότανε για να πάρει τα τηλέφωνα. Η νοσηλεύτρια μου χρειαζόταν για να δίνει τα φάρμακα στους τοξικομανείς. Αν ήθελα να σκοτώσω, θα σκότωνα. Με έκλεισαν έξω και ήρθα αντιμέτωπος τους αστυνομικούς. Γι’ αυτό πυροβόλησα την πόρτα” τόνισε, υποστηρίζοντας ότι δεν παραδόθηκε γιατί στόχος του ήταν να πάνε τα ΜΜΕ στο σημείο για να διαπραγματευθεί για το περίπτερο.

“Δεν ήθελα να κάνω κακό, ήθελα να ακουστεί η φωνή μου” τόνισε.

 

Η υπόθεση της ομηρίας τριών γυναικών εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ στα Χανιά από χρήστη των υπηρεσιών του οργανισμού είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία τον Μάρτιο του 2017.

Στο εδώλιο κάθεται ένας 48χρονος πατέρας πέντε παιδιών που κατηγορείται για αρπαγή, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και απειλή με τη χρήση όπλου.

 

Ο δράστης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για αρπαγή κατά συρροή και ομηρία υπό την απειλή όπλου ενώ κάποια επιμέρους αδικήματα έχουν παραγραφεί. Από τη μεριά της υπεράσπισης αναμένεται να υποστηριχθεί πως ο δράστης είχε κλωνισμένη ψυχική υγεία και δεν είχε συνείδηση των πράξεών του.

Υπενθυμίζεται, ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν μια διαφορά με τον Δήμο Χανίων σχετικά με την απόφαση για απομάκρυνση του περιπτέρου του, από το ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Εκείνη την ημέρα, ο δράστης, επιδιώκοντας διαπραγμάτευση με τον δήμαρχο, εισέβαλε στην δομή στις 8:20 περίπου το πρωί, κρατώντας ομήρους την ψυχίατρο και δύο νοσηλεύτριες, ενώ το επεισόδιο έληξε αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι τρεις τους παρέμειναν για 7,5 ώρες μέσα σε μια μονόφυλλη ντουλάπα, όπου φυλασσόταν το χρηματοκιβώτιο, όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις.

 

Πρώτη κατέθεσε η ψυχίατρος της δομής, η οποία εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας:

«Μου είπε επί λέξη “το κτήριο είναι υπό κατάληψη κι εσείς υπό κράτηση. Προσπάθησα να καταλάβω τι συμβαίνει. Ήταν σχετικά ταραγμένος αλλά με απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του. Μου έδινε εντολές. Μου έδωσε εντολή να πάω στη γραμματεία και με ύφος έντονο και άγριο μου είπε, να πάρω τηλέφωνο ένα τηλεοπτικό κανάλι, να πάρω τον δήμαρχο και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Εκείνη την ώρα έβλεπα από τα τζάμια ότι είχε μπει ακόμα μία νοσηλεύτρια και ότι άρχισαν να μπαίνουν οι ασθενείς και να παίρνουν ανεξέλεγκτα φάρμακα. Κάποιοι ασθενείς προσπάθησαν να το συνετίσουν (…).

Στο μεταξύ έφτασε η αστυνομία. Μου έδωσε εντολή να βγω έξω να τους πω να φύγουν. Εκείνοι δεν έφυγαν, αυτός εξαγριώθηκε ακόμα περισσότερο. Τότε με απείλησε με όπλο. Οι αστυνομικοί έφυγαν κι εγώ κατάφερα να τον κλείσω έξω. Εκείνος, πυροβόλησε το τζάμι της πόρτας και την έσπασε. Τότε εμείς μέσα στον πανικό μας, χωθήκαμε σε ένα ντουλάπι και κλείσαμε την πόρτα. Μείναμε εκεί συνολικά 7 ώρες. Η μία πάνω στην άλλη, χωρίς φως, χωρίς νερό. Όσο περνούσε η ώρα, η συμπεριφορά του άλλαζε, εξαγριωνόταν. Φώναζε θα γίνει μακελειό εδώ, θα σας πάρω μαζί μου» είπε η ψυχίατρος.

Στη συνέχεια, η πρώτη νοσηλεύτρια σημείωσε πως πολλές φορές φοβήθηκαν για τη ζωή τους, καθώς ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί.

Και οι δύο πάντως με βεβαιότητα κατέθεσαν πως ο κατηγορούμενος είχε πλήρη συνείδηση των πράξεών του.

Στη συνέχεια κατέθεσε ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. “Κρατούσε όπλο. Μας πυροβόλησε αρκετές φορές, αλλά ευτυχώς δεν μας πέτυχε. Ο συνάδελφός μου ανταπέδωσε τα πυρά για εκφοβισμό και όχι για να τον τραυματίσει. Εκείνος μετά άρχισε να πυροβολεί το κτήριο, έσπασε την πόρτα της εισόδου. Εμείς προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε, του λέγαμε άστους να φύγουν, παραδώσου κλπ. Στην πορεία έμαθα ότι ο κύριος είχε πρόβλημα με τον δήμαρχο”.

Την δική του εκδοχή για τα γεγονότα παρουσίασε ο πατέρας του κατηγορουμένου υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων δεν του έδινε άδεια για το περίπτερο και είχε αποφασίσει να του απομακρύνει. Υποστήριξε ότι ο γιος του αντιμετωπίζει χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα με ναρκωτικά και πως δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό σε κανέναν.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ