Στο ιστορικό ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Pier Luigi καταδύθηκαν για πρώτη φορά σε οργανωμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και του λιμεναρχείου Χανίων, τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Κρήτης.
Το ναυάγιο βρίσκεται στη στρατιωτική περιοχή του λιμανιού της Σούδας, στα ανοιχτά του Ναυστάθμου Κρήτης σε βάθος τριάντα μέτρα και αποτελεί ένα από τα ενενήντα ένα σε όλη τη χώρα που με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται να απελευθερωθούν για καταδύσεις.
Με μεγάλη χαρά και προσμονή – δεδομένου ότι είχαν καταδυθεί ξανά στο σημείο το 2015 – φόρεσαν τις στολές τους, τις μάσκες και τις φιάλες τους, και βούτηξαν στη θαλάσσια περιοχή, με σκοπό να φωτογραφήσουν και να βιντεοσκοπήσουν το ναυάγιο του Pier Luigi ώστε να αξιοποιηθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο της Μάχης της Κρήτης. Το υλικό από τη βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση θα δοθεί στον Ναύσταθμο Κρήτης και στην Περιφέρεια.
Πέρασαν επτά χρόνια από την πρώτη φορά που τα μέλη της Λέσχης Αυτοδυτών Κρήτης επιχείρησαν κάτι αντίστοιχο, μόνο που τώρα είχαν τη στήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και του Κεντρικού Λιμεναρχείου. Στον χώρο που καταδύθηκαν υπήρχαν υποστηρικτικά δύο σκάφη ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα διέλθει πλοίο ή ακόμη και μικρό σκάφος από την περιοχή.
Το ιταλικό ατμόπλοιο Pier Luigi κατασκευάστηκε το 1895, είχε μήκος 100 μέτρα και χωρητικότητα 2.571 κόρους. Την ημέρα που βυθίστηκε βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας φορτωμένο με πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Μπλαζάκη, μέλος της Λέσχης Αυτοδυτών, υπάρχουν δύο εκδοχές για την ιστορία του ναυαγίου. «Η μία αναφέρει ότι το βομβάρδισε η Ραφ, η βασιλική βρετανική αεροπορία επειδή ήταν γεμάτο με πυρομαχικά των Γερμανών. Αλλά υπάρχει και μια εκδοχή που λέει ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί το βύθισαν για να μην πέσει στα χέρια των συμμάχων ή των Ελλήνων. Τι από τα δύο ισχύει δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όμως είναι ωραίο να υπάρχει ένας μύθος μες στο νερό» είπε ο κ. Μπλαζάκης.
Η πρώτη καταδυτική έρευνα στο ναυάγιο έγινε πριν από χρόνια από τον Σύλλογο Χανίων «Φίλοι του Βυθού». Το ατμόπλοιο Pier Luigi δεν σώζεται ακέραιο. Σιδερένια κομμάτια του υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας όπως επίσης και πυρομαχικά που αποτελούσαν το φορτίο του. Δύτες που το εξερεύνησαν διαπίστωσαν φθορά στα σωζόμενα τμήματα του, την οποία ωστόσο χαρακτήρισαν φυσιολογική λόγο παρέλευσης των χρόνων ύπαρξης του μέσα στο νερό.
Δύο ακόμη ναυάγια βρίσκονται στον κόλπο της Σούδας. Πρόκειται για το ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο Κυριακή που βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία και για το ατμόπλοιο MINNEWASKA το οποίο βυθίστηκε το 1916 μετά από πρόσκρουση σε νάρκη.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr