Νομός Χανίων

Χανιά – Γηροκομείο «κολαστήριο»: Αρχές Σεπτέμβρη η δίκη με 25 άτομα στο εδώλιο – Βαρύτατες διώξεις για 7 από αυτούς

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, οι 25 κατηγορούμενοι για τους δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο – κολαστήριο.

Μεταξύ των συνολικά είκοσι πέντε κατηγορουμένων –τρεις εκ των οποίων είναι ήδη προφυλακισμένοι- είναι και ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και ο προκάτοχός του, Απόστολος Βουλγαράκης, οι οποίοι κλήθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Η έρευνα γύρω από την πιο σκανδαλώδη λειτουργία οίκου ευγηρίας στην επικράτεια, συνεχίστηκε ακόμη και μετά την προφυλάκιση των βασικών κατηγορουμένων, ενώ έχει επεκταθεί και σε φορολογικό επίπεδο. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κατηγορείται πως ενώ έχοντας τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε κατά παράβαση των καθηκόντων του απόφαση με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις  η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε 46. Η άδεια λειτουργίας της μονάδας είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2017 και βάσει νόμου δεν μπορούσε να προβεί σε αναθεώρηση.

Ο δε Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο οποίος επίσης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα δια παραλείψεως, φέρεται να χορήγησε παράνομα άδεια λειτουργίας στη μονάδα το 2012, πράξη για την οποία δεν διώκεται μιας και έχει παραγραφεί, ωστόσο διώκεται επειδή κατά το διάστημα μεταξύ 2017 και 2019 παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον επανέλεγχο της άδειας λειτουργίας. Επίσης ο κ. Βουλγαράκης κατηγορείται ότι παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει την σφράγιση της μονάδας,παρότι γνώριζε ότι σε έλεγχο που έγινε το 2018 διαπιστώθηκε παράβαση σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων αλλά και σε σχέση με αυθαίρετες κατασκευές.

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων μετά την έκδοση ενταλμάτων από το εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων. Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό – υπεύθυνο της μονάδας, ένα 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένα 42χρονο νοσηλευτή. Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων»πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Πώς οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο θάνατο – Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Ηλικιωμένοι που υποσιτίζονταν, που έμπαιναν υγιείς και απεβίωναν ή έφευγαν σκελετωμένοι

Το ψηφιδωτό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μού θύμισαν την περίοδο της Κατοχής!».

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό.

Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτριες δέχονταν ακόμη και βαριές περιπτώσεις ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και υπόσχονταν στους οικείους τους ότι υπάρχει μέριμνα ακόμη και για αποκατάσταση.

Καθηλωμένοι και υποσιτισμένοι

Καθετήρες έβαζαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλους ανεξαιρέτως τους τροφίμους, για να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Σε πολλές περιπτώσεις οι τρόφιμοι δένονταν σε καρέκλες! Τα σημάδια στο σώμα τους από τους ιμάντες καλύπτονταν με μακριά ρούχα, ενώ σε κάθε πιθανή επίσκεψη συγγενούς υπήρχε ο χρόνος παρέμβασης από νοσηλευτή για ωραιοποίηση μιας εικόνας, που όπως αποδείχτηκε δε γινόταν αντιληπτή!

300 θάνατοι από το 2015

Οι έρευνες, που είναι ενδελεχείς επεκτείνονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας προνοιακών δομών, στο νοσοκομείο, σε ληξιαρχεία και σε κάθε εμπλεκόμενη Αρχή, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η «βεντάλια» των εμπλεκομένων θα ανοίγει συνεχώς. Οι δε θάνατοι ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη δομή από το 2015 μέχρι το 2021 ανέρχονται σε 300!

Οι καταγγελίες συσσωρεύτηκαν την περασμένη άνοιξη και το ίδιο διάστημα δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να ξεκινήσει την έρευνα. Στον πρώτο έλεγχο – που δεν αιφνιδίασε τις ιδιοκτήτριες, μιας και ήδη γνώριζαν για τις καταγγελίες – δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πλην όμως εκφράστηκαν παράπονα από ηλικιωμένους ότι δεν περνάνε καλά. Στην πορεία, όσα άρχισαν να αποκαλύπτονται από καταγγελίες που δε σχετίζονται μεταξύ τους άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους αστυνομικούς.

Μπήκε 90 κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε, έχοντας μείνει 50 κιλά

Μια 60χρονη χωρίς παθολογικά προβλήματα, που εισήλθε στον οίκο ευγηρίας για προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε 90 κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε έχοντας μείνει 50 κιλά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση, αυτοεξυπηρετείτο και έχαιρε άκρας υγείας όταν μπήκε στη μονάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Δικηγόρος των Χανίων, που πήγε τον πατέρα της στη μονάδα, αναγκάστηκε να τον πάρει κοντά της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα απεβίωσε λίγες ημέρες μετά.

Πήραν με το ζόρι 82χρονη στη δομή – Βρέθηκε στο υπόγειο από τους συγγενείς

Ενώ η έρευνα των αστυνομικών για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού γηροκομείου συνεχιζόταν, ένα γεγονός στα τέλη Ιανουαρίου ήρθε να επιβεβαιώσει πως, όχι απλά τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, αλλά η δράση των εμπλεκομένων συνεχιζόταν σε βάρος αθώων ψυχών!

Η 67χρονη, υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας, συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου 82χρονης, την οποία φέρεται να προσέγγισε μαζί με γιατρό του οίκου ευγηρίας. Μαζί, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στη δομή.

Η 82χρονη αρνήθηκε, παρ’ όλα αυτά η δράστιδα μαζί με γιατρό που τη συνόδευε την πήραν από το σπίτι της και τη μετέφεραν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για την απομάκρυνσή της από το σπίτι της, η ηλικιωμένη πρόλαβε να ενημερώσει πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, το οποίο προχώρησε σε καταγγελία στο Α.Τ. Κισσάμου και μετά από εισαγγελική παραγγελία η 67χροχη συνελήφθη κατηγορούμενη για αρπαγή.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων στον οίκο ευγηρίας, η ηλικιωμένη βρέθηκε σε χώρο του υπογείου!

Βαρύτατες οι διώξεις

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας, για παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Πρόκειται για

  • την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια,
  • έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας,
  • έναν 70χρονο ψυχίατρο,
  • δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και
  • έναν 42χρονο νοσηλευτή.

Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, και απόπειρα κατά συρροή, πλαστογραφία και ψευδή πιστοποιητικά. Η δε δικογραφία αφορά συνολικά σε 36 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, οι λεπτομέρειες της οποίας προκαλούν ανατριχίλα.

Επιπλέον, βρέθηκε το χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα, ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Η δε προανάκριση που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, και η οποία συνεχίζεται, περιλαμβάνει τη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή που βρίσκεται σε περιαστική περιοχή των Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου του 2009 έως 5 Μαΐου του 2021.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ