Στα Χανιά λειτουργεί το ιστορικό Καφέ “Κήπος” διαχρονικά από το 1870 και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης.
Σε αυτό το χώρο οι βουλευτές εκείνης της εποχής έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις. Σε μία όμορφη γωνία ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Μάνος Κατράκης τσακώνονταν ποιοι θα κάτσουν σε αυτή τη γωνία.
Ο Βασίλης Σταθάκης, επίτιμος πρόεδρος ιστορικών καφέ μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για την ιστορία αυτού του ξεχωριστού καφέ.
«Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πολιτικοί των γραμμάτων και των τεχνών.
Μαρία Κάλλας, Αλέξανδρος Ωνάσης. Μέχρι και ο πατέρας του τωρινού πρωθυπουργού, πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ιδρύθηκε το 1870. Ήταν ένα κοινωφελές έργο που κατασκευάστηκε -σύμφωνα με την ιστορία- από τον Ρεούφ Πασά, τον Τούρκο διοικητή της Κρήτης τότε, ο οποίος δήλωνε φιλέλληνας και ήταν μάλιστα σε μια αναφορά του Καρυωτάκη στο βιβλίο του, λέει ότι εις απόστασιν δέκα λεπτών από το κέντρο της πόλης εννοούσε την σημερινή παλιά πόλη. Είναι το πρώτο κοινωφελές έργο που ιδρύθηκε έξω από τα τείχη της τότε παλιάς πόλης. Το καφέ έχει φιλοξενήσει πάρα πολλές προσωπικότητες. Μιλάνε οι τοίχοι, όλοι οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που έρχονται εδώ, αλλά και της πολιτικής, το πρώτο που μου λένε πριν τους ξεναγήσω είναι ακριβώς αυτό, ότι μιλάνε οι τοίχοι» και πρόσθεσε:
«Ακολούθησαν κάποιες ημερομηνίες χαρακτηριστικές, όπως είναι η ίδρυση του δρόμου των ιστορικών καφέ.
Ο στόχος μου από την αρχή σε αυτό το χώρο και ο τρόπος που είδα αυτό το χώρο δεν ήταν απλά μια επιχείρηση.
Είναι μια εστία πολιτισμού που οφείλουμε όλοι τον σεβασμό μας στην ιστορία της. Οπότε ο στόχος από την αρχή ήταν να ανασύρω την ιστορία αυτή, να την αναδείξω και να την διασώσω και να την διαδώσω.
Εξού και η ίδρυση του Δρόμου των ιστορικών καφέ, αφού δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, κάτι ανάλογο στην ιστορία των χώρων αυτών που η ατμόσφαιρα μιλάει, οι χώροι μιλάνε από μόνοι τους στο βάθος του χρόνου. Οι συλλογές που υπάρχουν είναι και προσωπικές και οικογενειακές, αλλά και από οικογένειες Χανιωτών που νιώθουν όμορφα να μπαίνουν να βλέπουν σε αυτό το χώρο προσωπικά τους αντικείμενα. Ο χώρος έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με απόφαση της Υπ. Λίνας Μενδώνη και πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Δρόμος Ιστορικών Καφέ. Είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αριστείας στα πολιτιστικά».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη