Να αναβαθμίσει το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο των Χανίων και να το συνδέσει με τον υδροβιότοπο της Αγιάς, το Μουσείο του Παλιού Υδροηλεκτρικού Σταθμού αλλά και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής, στοχεύει το ερευνητικό έργο που υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην παρουσίαση της τρίτης φάσης του έργου, δόθηκε το περίγραμμα των ήπιων παρεμβάσεων που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια.
Ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ερευνητικού έργου κ. Αντώνης Παπαδεράκης εξήγησε ότι «πρόκειται για master plan για να αντιμετωπίσουμε την περιοχή ως ενιαίο σύνολο. Τη λίμνη, το πάρκο, τον ΜΗΣ Αγιάς αλλά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως και τους παραποτάμους που οδηγούν στον Κερίτη».
Η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μαρία Μανδαλάκη, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπογράμμισε πως «το σχέδιο έχει υλοποιηθεί με βάση την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής καθώς έχουμε ένα βιομηχανικό τοπίο από τη μία και από την άλλη ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Είναι μια προστατευόμενη περιοχή και άρα ακολουθεί την πιο ήπια επέμβαση που μπορεί να γίνει για να ενδυναμωθεί το πάρκο».
Οι επεμβάσεις με βάση το σχέδιο της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα είναι φυσιολατρικού κυρίως χαρακτήρα, με έμφαση στην εκπαίδευση, αλλά και στην ανάδειξη του βιομηχανικού τοπίου και του υδροβιότοπου. Ξεχωριστή θέση θα έχει ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός που ήδη λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. «Μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η βάση της περιοχής. Η λίμνη δημιουργήθηκε για να ηλεκτροδοτήσει ουσιαστικά την πόλη των Χανίων το 1928 και συνεχίζει σήμερα αυτό το φράγμα να λειτουργεί. Οπότε σε συνδυασμό με αυτό το μουσείο υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν φυσιολατρικές, ποδηλατικές διαδρομές και περιπατητικές» ανέφερε η κ. Μανδαλάκη.
Το σχέδιο επικεντρώνεται στη λίμνη της Αγιάς , αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα τις διαδρομές για προορισμούς σε μια ακτίνα που περιλαμβάνει δεκάδες περιοχές των δήμων Χανίων και Πλατανιά. Οι όποιες παρεμβάσεις ωστόσο θα είναι ήπιες και προσαρμοσμένες στην προστατευόμενη περιοχή. Όπως τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης του ερευνητικού έργου «είναι το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο που συνδυάζει κι ένα μεγάλο οικοσύστημα. Άρα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάδειξης αυτής της περιοχής».
Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πηγή: neakriti.gr