ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά – Μωβ μέδουσες: Η διπλή επίθεση σε γυναίκα – Τι λέει για την οδυνηρή εμπειρία της

Θύμα των μωβ μεδουσών έπεσε μια γυναίκα την Κυριακή στην παραλία της Χρυσής Ακτής στα Χανιά. Όπως περιγράφει, είχε επισκεφθεί την παραλία με τον σύντροφό της, όταν ενώ βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, ένιωσε ένα τσίμπημα στο χέρι της.

“Στη θάλασσα είχε πολύ κύμα και δεν έβλεπες καθαρά τι συμβαίνει κάτω. Έκανα μπάνιο και ένιωσα ένα δυνατό τσίμπημα”, αναφέρει, ενώ όπως σημειώνει, στην αρχή δεν έδωσε σημασία και νόμιζε πως το τσίμπημα προήλθε ενδεχομένως από κάποιο ψάρι.

Στη συνέχεια, η γυναίκα συνέχισε το μπάνιο της στη θάλασσα, όταν ένιωσε και δεύτερο τσίμπημα στο άλλο της χέρι. “Ένιωσα και δεύτερο τσίμπημα, αρκετά δυνατό. Τραβήχτηκα. Στην αρχή δεν είχα σημάδια”

Όπως περιγράφει η γυναίκα, όταν άρχισε να βλέπει σημάδια στα χέρια της, έψαξε στο διαδίκτυο, να δει τι μπορεί να είναι, μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, “έψαξα για πλάκα τσιμπήματα από μέδουσα. Ήταν ακριβώς τα ίδια που είχα”.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρει πήγε σπίτι της, αλλά όταν είδε ότι τα σημάδια γίνονται εντονότερα, αποφάσισε να επισκεφθεί φαρμακείο για να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Στο φαρμακείο, την καθησύχασαν και της χορήγησαν μια κρέμα, ενώ η ίδια περιγράφει και τα συμπτώματα που έχει.

Όπως λέει, έχει παρουσιάσει ζαλάδα, ταχυπαλμία και έντονη φαγούρα στο σημείο. Παράλληλα, νιώθει και πόνο στο σημείο που βρίσκονται τα σημάδια, αλλά μόνο κατά την αφή.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε παραλίες των Χανίων, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή,  οι οποίοι  τις μετέφεραν νοτιότερα.

Πώς να αντιμετωπίσετε πιθανό τσίμπημα από μέδουσα

Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος οι λουόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

1.Απομακρύνουμε τυχόν πλοκάμια που έχουν απομείνει στο σημείο. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κοφτερή πέτρα, ένα καλαμάκι, μια χαρτοπετσέτα ή οτιδήποτε άλλο έκτος από γυμνά χέρια. Ο λόγος που δεν ρίχνουμε πρώτα θαλασσινο νερό μετά την έξοδο από τη θάλασσα σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πλοκάμι, το οποίο ενδεχομένως να φύγει από το σημείο, να πάει πιο κάτω και να μας τσιμπήσει εκ νέου» τονίζει. Ανάμεσα στα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, περιλαμβάνεται μια παλιά πλαστική κάρτα ή τηλεκάρτα, όπως και ένα τσιμπιδάκι.

2.Τσεκάρουμε αν η μωβ μέδουσα μάς έχει τσιμπήσει και σε άλλο σημείο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας λουόμενος πονάει πολύ σε ένα σημείο, με αποτέλεσμα να μην έχει αντιληφθεί πως υπάρχει και δεύτερο τσίμπημα. «Πρέπει να ψάξουμε για πλοκάμια όχι μόνο στην περιοχή που πονάμε, αλλά γενικά να δούμε μήπως σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός μας υπάρχει κάτι μικρό. Θα το καταλάβουμε καθώς θα υπάρχει μια έντονη κοκκινίλα. Το να ρίξουμε άφθονο θαλασσινό νερό βοηθά πάρα πολύ, όμως μέχρι να το πάρουμε και να το ρίξουμε ο λουόμενος που τον έχει τσιμπήσει η μωβ μέδουσα θα πονάει. Είναι πιο γρήγορο να βγάλεις το πλοκάμι» εξηγεί δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

3.Ρίχνουμε άφθονο θαλασσινό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα δοχείο, ένα ποτηράκι, ένα κουβαδάκι ή κάτι άλλο παρόμοιο, ρίχνουμε πάνω στο σημείο που δεχτήκαμε το τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα. Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μερικές φορές.

4.Χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα μαζί με θαλασσινό νερό για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που προκαλεί το τσίμπημα. «Η αναλογία είναι 1:1. Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι όξινο. Επιλέγοντας ένα αλκαλικό στοιχείο, δημιουργούμε μια βάση. Έχει παρατηρηθεί ότι ανακουφίζει από τον οξύ πόνο» αναφέρει. Στο πλαίσιο της καλής προετοιμασίας θα ήταν καλό οι λουόμενοι να έχουν μαζί τους ένα μικρό μπουκαλάκι, μέσα στο οποίο θα υπάρχει μαγειρική σόδα μέχρι τη μέση. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που χρειάζεται, είναι να προστεθεί το θαλασσινό νερό και αφού ανακινήσουμε καλά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο σημείο όπου έγινε το τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα.

5.Κορτιζονούχα κρέμα, ισχύος 3 ή 4 | μους κορτιζόνης. «Αφού έχουμε καθαρίσει την περιοχή από πλοκάμια, έχουμε ρίξει θαλασσινό νερό και έχουμε εφαρμόσει το μείγμα με τη μαγειρική σόδα, απλώνουμε ένα παχύ στρώμα από κορτιζονούχα κρέμα (ισχύος 3 ή 4) ή μους κορτιζόνης. Τα δύο σκευάσματα τα έχουμε προμηθευτεί από τον φαρμακοποιό μας και τα έχουμε μαζί μας στο πλαίσιο της σωστής πρόληψης και προετοιμασίας. Δεν ενδείκνυται η κορτιζόνη που είναι σε μορφή αλοιφής» σημειώνει.

6. Αντισταμινικό χάπι. «Αφού κάνουμε τα παραπάνω βήματα, παίρνουμε προληπτικά ένα αντισταμινικό χάπι. Όταν το ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό μας, πρέπει να του ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να μας δώσει ένα αντισταμινικό χάπι που να μη μας φέρει υπνηλία» ξεκαθαρίζει.

7.Ένεση κορτιζόνης ή χάπι κορτιζόνης (προληπτικά).



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ