Στις θέσεις τους θα βρίσκονται την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες στις παραλίες της Κρήτης με την χρηματοδότηση των δήμων ωστόσο, παρά τη μικρή αύξηση, να είναι και φέτος στο 50% και χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα για επέκταση του ωραρίου της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Ο δήμος Πλατανιά στα Χανιά, με 18 παραλίες, θα διαθέσει για την ασφάλεια των λουόμενων περισσότερες από 600.000 ευρώ ενώ αμφίβολες είναι οι επιστροφές από τις εισπράξεις.
Με αυτά τα δεδομένα, εν μέσω ενός θολού καθεστώτος αρχίζει σύντομα η νέα ναυαγοσωστική περίοδος, με την ευθύνη των διαγωνισμών να έχει εκχωρηθεί στην Κτηματική Υπηρεσία αλλά με πολλούς δήμους της χώρας να έχουν ήδη βγάλει στον αέρα τις θέσεις, ώστε οι οργανωμένες ακτές τους να είναι ταυτόχρονα και ασφαλείς. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τη νέα ΚΥΑ όπου η κτηματική υπηρεσία αναλαμβάνει και να μισθώνει τις παραλίες και να θέσει τις προϋποθέσεις εκμίσθωσης τους ,έχει αφήσει διάφορα παραθυράκια προκειμένου επιχειρηματίες να βάζουν πύργους κι αν δεν βάλουν, αυτή η ευθύνη μετακυλά στον δήμο και ούτω καθεξής» τονίζει στο neakriti.gr, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Οι δήμοι της Κρήτης οργανώνονται θέτοντας σε προτεραιότητα τις πολυσύχναστες παραλίες. Φέτος το κεντρικό κράτος ενέκρινε πίστωση για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με τα ποσά να διαφοροποιούνται από δήμο σε δήμο, όμως εξακολουθούν να είναι περιορισμένα σε σχέση με το δυσβάσταχτο κόστος . Όπως εξήγησε ο κ. Μαλανδράκης, «παρότι φέτος ήταν αυξημένο το ποσό , δεν παύει να είναι κάτω του 50% η επιχορήγηση που πήραμε από το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού του διαγωνισμού που είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα».
Πολλοί δήμοι έχουν ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την κάλυψη των ναυαγοσωστικών πύργων με ίδιους πόρους και προκειμένου την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους. Μόνο ο δήμος Πλατανιά διαθέτει από τα ταμεία του περί τις 600.000 ευρώ για συνολικά 18 πύργους. Ζητούμενο για ένα ακόμα καλοκαίρι είναι η επέκταση του ωραρίου και της ναυαγοσωστικής περιόδου. «Ξέρετε ότι το καλοκαίρι σε μας και 7 και 8 η ώρα το βράδυ, είναι ώρα μπάνιου, όπως και νωρίς το πρωί. Άρα πρέπει και να αυξηθεί το ωράριο σε 12ωρο η βάρδια και να επεκταθεί η διάρκεια της κατά ένα μήνα, αλλά αυτό το κόστος δε μπορούν να το επωμιστούν οι δήμοι», σημειώνει ο δήμαρχος Πλατανιά.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η απόδοση του ποσοστού των εισπράξεων που αναλογεί στους δήμους δεν είναι διασφαλισμένη μέσω των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει κίνδυνος παρακράτησης ή συμψηφισμού με οφειλές των επιχειρηματιών. «Η κτηματική που κάνει φέτος για πρώτη φορά το διαγωνισμό ,σύμφωνα με το νόμο θα μας αποδώσει το 60% του μισθώματος, το άλλο 40% το παίρνει η κτηματική και μας το αποδίδει η ίδια, αλλά γίνεται η είσπραξη από την οικεία οικονομική εφορία», διευκρίνισε ο κ. Μαλανδράκης ο οποίος μιλά για γενικότερη υποβάθμιση και απαξίωση της αυτοδιοίκησης.
«Δείχνουνε ότι αντιμετωπίζουν σαν φτωχό συγγενή τους δήμους. Δεν τους δίνουν αυτό που τους αναλογεί. Έχουμε την ευθύνη σε πολλά πράγματα, πρέπει να έχουμε και την ουσιαστική αρμοδιότητα με τα εργαλεία που απαιτούνται και τους πόρους που μας αναλογούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά. Αλλαγή εις βάρος των δήμων, έχει αποφασιστεί και για το τέλος παρεπιδημούντων.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr