Σάλος στους εκκλησιαστικούς κύκλους, και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για το μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει την Εκκλησία της Κρήτης για τα “ιερά φιλέτα” της Μονής Τζαγκαρόλων στα Χανιά, που πωλήθηκαν από τρίτο πρόσωπο που τα οικειοποιήθηκε με χρησικτησία.
Την ίδια στιγμή, η αποκάλυψη ότι πωλήθηκαν παράνομα 175 στρέμματα της Μονής έναντι 1,5 εκατ. ευρώ από τρίτο πρόσωπο που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης και η Μονή δεν εισέπραξε τίποτα, αλλά με τη χρονοτριβή της δεν εμπόδισε κιόλας τις έκνομες ενέργειες, έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για την ταυτότητα του πωλητή και τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την υπόθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση, που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, δεν αφορά μόνο τα “ιερά φιλέτα” που ένας κοσμικός “άρπαξε” από τη Μονή, όπως θα υπέθετε κάποιος. Η διερεύνηση που ζητά η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης από την Εισαγγελία, όπου έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος της υπόθεσης, θα γίνει σε δύο επίπεδα: α) αφενός αν ο ιδιώτης παρανόμως πούλησε την ιδιοκτησία της Μονής και αφετέρου αν υπάρχουν ευθύνες – ακόμη και ποινικού χαρακτήρα – σε πρόσωπα ιερωμένων της Εκκλησίας της Κρήτης που ενδεχομένως αντιλήφθηκαν και δε σταμάτησαν τις έκνομες ενέργειες.
Πλέον η Εισαγγελία με την έρευνά της θα διερευνήσει και το κομμάτι που εμπίπτει στον Αστικό Κώδικα, αλλά και τον Ποινικό, καθώς αν τελικά εντοπιστούν ευθύνες εκούσιες ή ακούσιες σε κληρικούς ή ιερωμένους που δεν έπραξαν τα δέοντα, τότε θα ενεργοποιηθούν και τα άρθρα του Εκκλησιαστικού Κώδικα για τυχόν ποινές και τιμωρίες.
Ο πωλητής, οι ψίθυροι και οι παράγοντες
Ως προς το πρόσωπο του πωλητή, οι πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους τον χαρακτηρίζουν ως «γνωστό και μη εξαιρετέο». Στην πραγματικότητα, ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδει στον αντίδικο της Εκκλησίας χαρακτηριστικά ανθρώπου με συγκεκριμένες τακτικές και ενέργειες, προφανώς γνωστές σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Άλλες πληροφορίες θέλουν ο φερόμενος ως πωλητής, που μεταβίβασε σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων τα κτήματα της Μονής στην περιοχή Σταυρός, δίπλα στη θρυλική παραλία που γυρίστηκε η ταινία “Ζορμπάς” το 1964, να έχει σχέση και με άλλες μεγάλες υποθέσεις στα Χανιά.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για εμπλοκή του ονόματος του φερόμενου ως πωλητή σε υποθέσεις ομοειδούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τη δράση και την ταυτότητά του. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη, άρχισαν αμέσως συζητήσεις στα Χανιά, που συσχετίζουν συχνές επισκέψεις παραγόντων στην περιοχή ακόμη και στη Μονή κατά το παρελθόν, και οι οποίοι έχουν ρόλο σε άλλες περιπτώσεις, ίσως και μόνο συμβουλευτικό, για την εκκλησιαστική περιουσία άλλων επαρχιών εκτός Κρήτης. Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να είναι και μόνο συμπτώσεις!
Ο διορισμός
Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης για τον διορισμό του Ηγουμενοσυμβουλίου στη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, ο διορισμός του νέου Ηγούμενου και του Συμβουλίου έγινε «σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και του οργανισμού των εν Κρήτη Ιερών Μονών Σταυροπηγιακών τε και Ενοριακών επί τη βάσει οδηγιών της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».
«Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου 2023, κατόπιν διορισμού της από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 104 του Ν. 4149/1961 “Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας”, το οποίο αναφέρει ότι “εις εκτάκτους ή ανωμάλους περιστάσεις δύναται ο οικείος Επίσκοπος να λαμβάνει ανάλογα έκτακτα μέτρα προς προστασίαν των συμφερόντων της Μονής”», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης.
Διοικητικοί και οικονομικοί έλεγχοι
Τονίζεται ακόμα ότι το διάστημα που ακολούθησε η Μοναστηριακή Επιτροπή προέβη, όπως είχε καθήκον να πράξει και κατόπιν σχετικών εντολών, σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μονή, οι οποίες και επέβαλαν τον διορισμό της. Οι παραπάνω έλεγχοι ανατέθηκαν σε έμπειρα πρόσωπα, τα οποία συνέταξαν σχετικές εκθέσεις με το πέρας του ελέγχου τους. Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη, στο Τοπικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Χανίων, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο μεταξύ, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα τεκταινόμενα με τις παράνομες αγοραπωλησίες εκτάσεων- “φιλέτα” της Μονής Αγίας Τριάδος από τρίτο πρόσωπο, έναντι τιμήματος άνω του 1,5 εκατομμυρίου σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας στο neakriti.gr πως δεν επιθυμεί να προκαταβάλει τη Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι η «Εισαγγελία θα αποφασίσει».
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την παύση του Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνού Λιονάκη από ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων τον περασμένο Αύγουστο, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου είχε ορίσει επιτροπή, την οποία τώρα διαδέχεται το Ηγουμενοσυμβούλιο.
Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου – Έβαλε Ηγούμενο τον αδερφό του λόγω εμπιστοσύνης!
Μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης την περασμένη Τρίτη και την ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη «σχετικά με ανακύψαντα διοικητικά θέματα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων», η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου έκανε χθες γνωστό ότι ο Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός διόρισε νέο Ηγουμενοσυμβούλιο στη Μονή, όπου ο πρώην Ηγούμενος και Επίσκοπος Δορυλαίου βρίσκεται σε περιορισμό με ποινή από το Φανάρι.
Ηγούμενος στη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων διορίστηκε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και σύμβουλοι οι πανοσιολογιότατοι Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμος Αυγερινός και κ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας. Ο τελευταίος κατέχει τη θέση του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και διαδέχτηκε τον κ. Δαμασκηνό Λιονάκη, ο οποίος τέθηκε διοικητικά εκτός της Μονής.
Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης αναφέρουν οι πηγές ότι είχε διατελέσει και κατά το παρελθόν Ηγούμενος, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι τυγχάνει και αδερφός του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού (και εκείνος στο επίθετο Παπαγιαννάκης). Προφανώς η επιλογή του αδερφού του στη θέση του Ηγούμενου στη Μονή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οικείος Μητροπολίτης θέλει να έχει άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του στη Μονή, που ταλανίζεται από ένα φοβερό σκάνδαλο. Και είναι λογική μια τέτοια επιλογή, αν σκεφτεί κάποιος ότι ο Δορυλαίου ήταν πνευματικό τέκνο του Δαμασκηνού, όμως φαίνεται ότι στο τέλος τον απογοήτευσε και γι’ αυτό τον έπαυσε τον περασμένο Αύγουστο.
Να σημειωθεί ότι ο Δορυλαίου Δαμασκηνός έχασε τη θέση του Ηγουμένου, παραμένει όμως Επίσκοπος καθώς έχει εκλεγεί από το Φανάρι το 2019.
Πηγή: neakriti.gr