Τις πιο πολυσυζητημένες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας σκιαγραφεί ο Αλέξης Παπαχελάς στο βιβλίο του “Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974”, που παρουσιάστηκε στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά, στη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου.
Μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, έδωσαν το στίγμα μιας έρευνας που εξελίχθηκε σχεδόν καρμικά. Η ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο ρόλος σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση, η ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, άγνωστα παρασκήνια πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αποτελούν πτυχές μιας πολυτάραχης περιόδου, που ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής επιχειρεί να φωτίσει.
«Κυρίως θέλω να μιλήσω για τα διδάγματα τα οποία έχουμε αντλήσει από τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής και στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το πώς βρέθηκαν κάποιοι εντελώς τυχαίοι άνθρωποι να κυβερνούν τη χώρα με μεγάλη ανευθυνότητα το 1974 και να περιγράψω αυτές τις συνθήκες από το 1964 μέχρι το 1974, μια πολύ σκοτεινή περίοδο», είπε στο neakriti.gr ο κ. Αλέξης Παπαχελάς.
Για το πάθος του διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” να ερευνήσει τη σκοτεινή επταετία μίλησε ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είπε, «ο Αλέξης είναι ένας σπάνιος ρεπόρτερ, μπορεί όλοι να τον αναγνωρίζουν ως τον διευθυντή της “Καθημερινής”, αλλά κατά βάθος είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος. Έχει ένα πάθος, θα έλεγα μια εμμονή μ’ αυτήν την υπόθεση, δηλαδή να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη το διάστημα ’67-’74, τα μαύρα χρόνια της χούντας».
Ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι κυρίαρχο πρόσωπο μεταξύ των αντιηρώων που συνθέτει ο Αλέξης Παπαχελάς. Ανάμεσα στις άλλες αναφορές, ξεχωρίζει ο διάλογος του Κίσινγκερ με τον πρόεδρο Νίξον τη βραδιά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, όπως επίσης η σχέση του Αριστοτέλη Ωνάση με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αναφερόμενος στην επιρροή προσωπικοτήτων και γεγονότων εκείνης της εποχής στο σήμερα, ο κ. Παπαχελάς εκτίμησε πως «χρειάζεται ψυχραιμία, ρεαλισμός, να βεβαιωθούμε ότι ποτέ πια τέτοιοι τυχάρπαστοι άνθρωποι δε θα βρεθούν στο πηδάλιο της χώρας. Αλλά το βασικό είναι η ψυχραιμία».
Αλλά και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «δε διδασκόμαστε πάντα από την Ιστορία όσα πρέπει. Προφανώς κάποια πράγματα έχουν γίνει κατανοητά και τα αποφύγαμε τα επόμενα χρόνια, τις δεκαετίες που περάσανε, αλλά αν διαβάσει κανείς το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, θα δει ότι πολλά από τα πράγματα που γίνονται και σήμερα έχουν τις ρίζες τους στο κακό μας παρελθόν».
Ο γνωστός δημοσιογράφος συνεχάρη τη διοργανώτρια Αρχή του Φεστιβάλ Βιβλίου, τονίζοντας ότι τα Χανιά δεν είναι μόνο τόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά μπορούν να είναι και ένας τόπος πολιτισμού και μόρφωσης.
Η συζήτηση για το βιβλίο “Σκοτεινό Δωμάτιο 1967-1974”, αλλά και γι’ αυτό που προηγήθηκε με τίτλο “O βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας” έγινε στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και ήταν ενταγμένη στις κύριες δράσεις του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Το επόμενο συγγραφικό βήμα του Αλέξη Παπαχελά θα είναι εμπνευσμένο από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τον ίδιο να θεωρεί πως «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, η ιστορία του οποίου, ωστόσο δεν έχει στεγνώσει αρκετά για να καταγραφεί».
Πηγή: neakriti.gr