ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Τι προκάλεσε τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας; – Απαντήσεις ζητά ο ΕΟΔΥ

Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ζητώντας την αρωγή των πρωταγωνιστών του. Με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλη Ζερβάκη, ζητά την προώθηση ενός ερωτηματολογίου προς φοιτητές, εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του Πολυτεχνείου που εκδήλωσαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (κρούσματα) είτε όχι την περίοδο της έξαρσης, με στόχο την ανεύρεση της πιθανής κοινής πηγής μόλυνσης των κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την αποφυγή μελλοντικών περιστατικών.

Το «Ερωτηματολόγιο διερεύνησης έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, Χανιά, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2024», διαθέσιμο εδώ, αποτελείται από 123 ερωτήματα αναφορικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας 14 με 17 Οκτωβρίου, τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώθηκαν πριν την εκδήλωσή τους, τη συμμετοχή σε κοινωνικά γεγονότα (πάρτι, γάμοι, γιορτές, πανηγύρια κλπ.), τις πηγές, τη χρήση και ποσότητα νερού, τη χρήση πλυντηρίου πιάτων, το είδος αποχετευτικού συστήματος στο σπίτι ή τη φοιτητική εστία κ.α..

«Τα αποτελέσματα της μελέτης θα σας κοινοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των διαθέσιμων δεδομένων. Η πληροφορία που θα συλλεχθεί, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης και είναι απόλυτα εμπιστευτική» εξηγεί στην επιστολή του ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 120 κρούσματα καταγράφηκαν στα Χανιά, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, που συνδέθηκαν κυρίως σε διασπορά νοροϊού, κύριου παθογόνου πίσω από τις επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας στις προηγμένες χώρες. Μεταδίδεται εύκολα, κυρίως από άτομο σε άτομο και δευτερευόντως μέσω επιμόλυνσης (περιβάλλον, τρόφιμα, νερό). Οι νοροϊοί επιβιώνουν στα τρόφιμα, τους πάγκους και τα σκεύη σερβιρίσματος για έως και δύο εβδομάδες. Εκτιμάται ότι προκαλεί σχεδόν 15 εκατ. περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών τον χρόνο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, λοιμώξεις από νοροϊούς είναι συνήθως ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, χωρίς να απαιτείται ιατρική επίσκεψη. Διάρροια και έμετος είναι τα βασικά συμπτώματα και πιθανώς να εκδηλωθούν ναυτία, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλος, μυαλγίες, κόπωση, ρίγη, σπανιότερα πυρετός, κατά κανόνα χαμηλός. Το κυρίαρχο σύμπτωμα στους ενήλικες είναι η διάρροια, ενώ στα παιδιά ο έμετος.

Στο μικροσκόπιο οι τροφιμογενείς λοιμώξεις

Αρκετές ήταν οι μικρές «εκρήξεις» γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν στη χώρα μέσα στη χρονιά, όπως στη Λαμία τον Μάιο, στη Μαγνησία τον Ιούνιο και στη Γαύδο τον Αύγουστο. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων καταγράφονται αυξημένα. Αν και οι πρόσφατες επιδημιολογικές εκθέσεις περιλαμβάνουν στοιχεία μέχρι το 2022, έκτακτα δελτία, όπως του Ευρωπαϊκοού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την παρατεταμένη επιδημία λιστερίωσης, είναι δηλωτικά του προβλήματος.

Άλλα αίτια αύξησης

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πέρα από τις κλιματικές αλλαγές, όπως το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και οι συνέπειές του, στην αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων συμβάλλουν:

*η εισαγωγή νέων πρακτικών στο τάισμα των ζώων και οι αλλαγές στην κτηνοτροφία που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής

*οι αλλαγές στις γεωπονικές διαδικασίες και η χρήση χημικών ουσιών για τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής

*οι αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων και στις διαδικασίες επεξεργασίας και συσκευασίας

*οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση των ταξιδιών σε διεθνές επίπεδο και συχνή κατανάλωση τροφίμων εκτός του οικιακού περιβάλλοντος

*η αύξηση του διεθνούς εμπορίου με συνέπεια τη μεταφορά μικροοργανισμών από τη μια χώρα στην άλλη, την αύξηση του χρόνου μεταξύ προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφίμων και την έκθεση του πληθυσμού σε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών/τύπων των παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα

*η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και της αύξησης του ποσοστού των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Πηγή: ygeiamou.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ