Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Το έθιμο της Βαρβάρας από τον Σύλλογο Μακεδόνων – Θρακιωτών «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

Αρχές Δεκεμβρίου φτιάχνουμε Βαρβάρα: μια γλυκιά παράδοση που κρατάει από (πολύ) παλιά.

«Απ’ τα Νικολοβάρβαρα αρχίζει ο χειμώνας» έλεγαν οι παλιοί, και στις 4 του Δεκέμβρη, της Αγίας Βαρβάρας, ετοίμαζαν το γλύκισμα με το όνομά της, έθιμο που κρατάει μέχρι σήμερα.

Με τα σπίτια στρωμένα και ζεστά, έτοιμα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, έρχεται η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που προστατεύει τα παιδιά και τα φυλάει από τις αρρώστιες. Για χάρη της στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία αλλά και σε άλλα ηπειρωτικά και νησιωτικά μέρη της χώρας όπου αναβιώνει το έθιμο μαγειρεύουν ακόμη και σήμερα στις 4 του μήνα (Δεκεμβρίου) τη Βαρβάρα (αλλιώς κολυβόζουμο, χυλός, σταρόζουμο, πολυσπόρια ή ασουρές υπέροχο, γευστικό, πλήρως θρεπτικό γλυκό) και τη μοιράζουν στην γειτονιά ως ένα τάξιμο στην προστάτιδα, έναν τρόπο να τη γλυκάνουν.

Ο Σύλλογος Μακεδόνων – Θρακιωτών Ν. Χανίων «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» σας προσκαλεί στα γραφεία του, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 44 στα Χανιά, την Τετάρτη στις 19:00, να γιορτάσουμε την Αγία Βαρβάρα και να δοκιμάσουμε το φαγητό μαζί και με άλλα εδέσματα. Σας περιμένουμε.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ