Το χαρούπι, ένα μεσογειακό φρούτο ξεχασμένο αλλά και τόσο παλιό όσο οι μεγάλες αυτοκρατορίες της Ρώμης αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.
Με την καλλιέργεια του χαρουπιού και κυρίως με την επεξεργασία του ασχολείται ο κ. Ηλίας Μανουσάκας, έπειτα από πολυετή ενασχόληση με την εμπορία του καφέ και του κακάο, στον Καναδά όπου ζούσε.
Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του την Κρήτη αποφάσισε να επενδύσει στην μεταποίηση χαρουπιού και στα παράγωγα προϊόντα αυτού όπως για παράδειγμα το χαρουπάλευρο, το σιρόπι χαρουπιού, ο καφές και το κακάο.
Κάθε αρχή και δύσκολη για τον κ. Μανουσάκα, ο οποίος με γνώσεις Μηχανολογίας και Οικονομικών αλλά και πολύχρονη πείρα στο εμπόριο καφέ, άρχισε να στήνει τη δική του επιχείρηση στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Χρησιμοποίησε όλες του τις γνώσεις και τα κεφάλαια και –ενώ δεν υπήρχε τεχνογνωσία για τη δύσκολη επεξεργασία του χαρουπιού- έχτισε τα δικά του, βασισμένα σε πατέντες και πολύ κόπο, μηχανήματα.
Αυτά συνέβησαν από το 2006 ως το 2008. Έκτοτε, ο κ. Μανουσάκας μέσω της εταιρείας του της Creta Carob, δεν έχει πάψει να αναζητά νέα προϊόντα με βάση το χαρούπι, τα οποία, όπως λέει, είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Συγκεκριμένα, το σιρόπι χαρουπιού περιέχει τανίνες σε ποσοστό 25% ενώ τα περισσότερα προϊόντα χαρουπιού είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ ταυτόχρονα είναι βιολογικής παραγωγής. Το χαρούπι περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνες Α, Β, B2, B3 και D. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και περιέχει μαγγάνιο σιδήρου, βάριο, χαλκό και νικέλιο.
Πολλά πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του χαρουπιού στη διατροφή ποικίλουν καθώς οι σκόνες χαρουπιού μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα, ο καφές χαρουπιού δεν περιέχει καφεΐνη και είναι αρκετά διαδεδομένος σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, ομοιοπαθητικής, βιολογικά κ.ά.
Τα πρωτοποριακά και υγιεινά προϊόντα Creta Carob όπως ο χυμός χαρουπιού, ο καφές, το κακάο, το αλεύρι κτλ. θέλουν πολλή προσπάθεια για να παραχθούν ενώ απορροφούν και μεγάλα κεφάλαια, είπε ο κ. Μανουσάκας, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν πέντε χρόνια για να τελειοποιήσει την μεταποίηση του λοβού του χαρουπιού ξοδεύοντας πολύ χρόνο και χρήμα, αλλά δεν το έβαλε κάτω.
Δεν είναι εύκολη η χαρουπιά, συμπλήρωσε, όταν ένα δέντρο για να δώσει καρπό απαιτεί 12 χρόνια. Την ίδια ώρα ούτε τα περιθώρια κέρδους είναι αυξημένα σε σύγκριση με την παραγωγή καφέ και κακάο. Γεγονός είναι πάντως πως οι πωλήσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Το 95% της πρώτης ύλης που επεξεργάζεται προέρχεται από τις χαρουπιές της Κρήτης –και τις δικές του στο Ρέθυμνο-, ενώ κάποιες μικρές ποσότητες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Αυτές τις ημέρες ξεκινάει η συγκομιδή του χαρουπιού. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 – 30 λεπτά το κιλό.
Η εταιρεία Creta Carob ευελπιστεί πως θα βγάλει τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή και νέα καινοτόμα προϊόντα με βάση το χαρούπι. Οι καταναλωτές θα εκπλαγούν από τη μερέντα χαρουπιού, τη σοκολάτα, το παστέλι, τους χαλβάδες και τα παγωτά!
Αιγυπτιακό σύκο
Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «Αιγυπτιακό Σύκο». Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς Τάφους.
Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες. Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι «είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης».
Εν γένει, το χαρούπι έχει μια μεγάλη πληθώρα χρήσεων η οποία αν και στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα έτοιμα προϊόντα της Creta Carob καταλήγουν στα καταστήματα βιολογικών και υγιεινής διατροφής της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας. Κάποιες ποσότητες έφτασαν και στη γειτονική Βουλγαρία ενώ γίνονται συζητήσεις με μικρά μαγαζιά της Γαλλίας.
Συγκομιδή και επεξεργασία
Η συγκομιδή του χαρουπιού γίνεται το φθινόπωρο. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά.
Μετά καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος που έχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες .
Ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά από την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι.
«Η διαφορά του καφέ με τον χαροπουκαφέ είναι ότι ο χαρουποκαφες δεν έχει καθόλου καφεΐνη, έχει ενέργεια, χρησιμοποιείται από φαρμακεία για ομοιοπαθητικους.
Μπορούμε να παράγομε παξιμάδια, μπισκότα, κουλούρια, γεμιστά μπισκότα, μερέντα και αλλά προϊόντα με πρώτη ύλη το χαρούπι», λέει ο κ. Μανούσακας.