Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Χωρίς τέλος οι καταπατήσεις περιουσιών στην Κίσαμο – «Δεχόμαστε απειλές», λένε οι πληγέντες

Λίγους μήνες μετά το πρώτο οργανωμένο χτύπημα της ελληνικής αστυνομίας στην Κίσαμο που οδήγησε στην εξάρθρωση ομάδων που λυμαίνονταν αγροτικές εκτάσεις και ξένες περιουσίες, ο Σύλλογος ενάντια στην αδεσποτία προχώρησε σε νέες καταγγελίες.

Στη συνάντηση που έγινε προχθές Τρίτη στο δημαρχείο Κισάμου, ζήτησε εκ νέου την παρέμβαση των αρχών, υποστηρίζοντας πως κάτοικοι ορεινών και ημειορεινών χωριών εξακολουθούν να δέχονται απειλές και να έρχονται αντιμέτωποι με καταπατήσεις της γης τους, από συγγενείς των συλληφθέντων.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Στο χωριό μου όλα είναι όπως ήταν και πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου ενάντια στην Αδεσποτία κ. Μαρία Κλειδουχάκη. «Είναι ίσως και χειρότερα. Απειλούν οι γυναίκες τους τον κόσμο, τα ζώα είναι μέσα στα χωράφια μας. Εμείς θέλουμε να πούμε στον κόσμο να μη φοβάται, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί δε μπορεί κάποιοι να είναι στη φυλακή και να απειλούν τον κόσμο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους», είπε εμφανώς αγανακτισμένη.

Η εξάρθρωση τεσσάρων ομάδων τον περασμένο Ιούνιο από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με τη σύλληψη δεκαέξι κατηγορουμένων για εκβιάσεις ιδιοκτητών γης, πρόκληση σωματικών βλαβών και φθορές ξένης ιδιοκτησίας, έκαναν τους κατοίκους ορεινών χωριών της Κισάμου να πιστέψουν ότι θα επέλθει επιτέλους ηρεμία. Πολύ γρήγορα οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Στη συνάντηση των μελών του Συλλόγου για την αδεσποτία στην Κίσαμο που έγινε παρουσία των νομικών τους συμβούλων και εκπροσώπων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ιδιοκτήτες γης κατήγγειλαν καταστάσεις ανομίας που παρά το οργανωμένο χτύπημα που πέτυχε η αστυνομία στις αρχές του καλοκαιριού, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Κωστής Σκευάκης από τα Τρία Αλώνια Κισάμου, εξήγησε ότι «τα άτομα που έχουν προφυλακιστεί δεν μπορούν να κάνουν κάτι, αλλά τα παιδιά και οι γυναίκες τους εξακολουθούν. Πληρώνοντας δικηγόρους πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναγυρίσουν και να κάνουν τα ίδια πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου. Έχουν ημερομηνία λήξεως», είπε.

Η οικογένεια Μαρή άρχισε πριν από χρόνια έναν ατέρμονο αγώνα με προσφυγές στις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγελίες στην αστυνομία και στο δασαρχείο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τις συνεχείς απειλές του καταπατητή και χωρίς να βρίσκει την παραμικρή ανταπόκριση από τις αρχές. Ιδιοκτήτρια έκτασης στο Μεσονήσι Φαλελιανών, η κ. Αμαλία Μαρή υπογράμμισε, πως από το 2016 που πέθανε ο αδελφός της, κύριος ιδιοκτήτης της έκτασης, «μέλη γνωστής οικογένειας της ορεινής Κισάμου, άρχισαν σιγά σιγά να κατεβαίνουν, να εγκαθιστούν τα πρόβατα, ταΐστρες, ποτίστρες, γουρούνια, υδρόμετρα, διώξανε το βοσκό που ήταν και ο επιστάτης μας, τον δείρανε ενώ απείλησαν και τον καλλιεργητή που είχε αναλάβει τις ελιές».

Η κ. Μαρή εξήγησε ότι η οικογένεια της κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου ο καταπατητής να απομακρυνθεί από την περιουσία τους και πως ο ίδιος αναγνώριζε ότι η έκταση δεν του ανήκει. Ισχυριζόταν όμως ότι «εκεί είναι η δουλειά του και ότι δεν πρόκειται να φύγει». Έτσι η κατάσταση συνεχίζεται. Η κ. Κατερίνα Παπαδάκη, συνδιαχειρίστρια στην ίδια έκταση, έκανε λόγο για «οργανωμένη και συντεταγμένη δράση, με απειλές και εκβιασμούς, για την εγκατάσταση ολόκληρου ποίμνιού».

Οι καταπατητές, δρουν με την ίδια μέθοδο σε δεκάδες αγροτικές περιοχές και χωριά της Κισάμου. Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, φτάνουν στο σημείο ακόμα και να ανοίγουν αγροτικούς δρόμους σε ξένες περιουσίες για να εξυπηρετούνται. Τα μέλη του Συλλόγου Αδεσποτίας αναγνωρίζουν την προσπάθεια της ηγεσίας της αστυνομίας στην Κρήτη να βάλει τέλος στις καταπατήσεις και στο κλίμα εκφοβισμού στην περιοχή, αλλά ζητά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ως ύστατη λύση. «Πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία και η νομοθεσία, γιατί δεν γίνεται το 2024 το πρόβλημα της οργανωμένης εγκατάστασης σε ξένη γη με απειλές και εκβιασμούς, να αντιμετωπίζεται σαν αδεσποτία προβάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδάκη.

Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος των μελών του Συλλόγου ενάντια στην αδεσποτία κ. Φώτης Πανταζής, τόνισε ότι «προφανώς χρειάζονται παραπάνω βήματα στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το κομμάτι του εγκλεισμού, του περιορισμού των ενεργειών. Είναι και η απόδοση ευθυνών για ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Μέλη του Συλλόγου υποστήριξαν, ότι οι εισαγγελικές αρχές δίνουν εντολή στον δήμο Κισάμου να απομακρύνει τα ανεπιτήρητα ζώα με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, αλλά οι υπηρεσίες του δεν παρεμβαίνουν, με το φαινόμενο να διαιωνίζεται εις βάρος των τοπικών κοινωνιών που εξακολουθούν να εκφοβίζονται.

Είχαν χωρίσει τη γη 
Από την πολύμηνη και μεθοδευμένη έρευνα των αστυνομικών του Οργανωμένου Εγκλήματος που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι οι εγκληματικές ομάδες, δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των δήμων Κισάμου, Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά. Χαρακτηριστικό του καθεστώτος ανομίας που είχαν επιβάλλει, είναι ότι είχαν χωρίσει γεωγραφικά τον τόπο της παράνομης δραστηριοποίησης τους.

Η οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.565.000 ευρώ. Το εύρος της δράσης των εγκληματικών ομάδων δεν περιορίζονταν στις τοπικές κοινωνίες αλλά στρέφονταν και κατά ζώων συντροφιάς, όπως επίσης κατά υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Μικρότερης κλίμακας επιχείρηση της ΕΛΑΣ είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν. Τον περασμένο Ιούνιο όμως το αποφασιστικό χτύπημα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αιφνιδίασε τους πάντες. Με τη συμμετοχή της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και των ΤΑΕ Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου, του Αστυνομικού Τμήματος Κισάμου και της Ασφάλειας Χανίων, ελέγχθηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και ποιμνιοστάσια.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ