ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς τέλος το ράλι ακρίβειας: Στα ύψη τα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη – Πόσο διαφέρει η εικόνα στην Ελλάδα

Μπορεί ο μεγάλος φόβος από την παράταση του αδιεξόδου στον πόλεμο της Ουκρανίας να ήταν οι τιμές ενέργειας, ωστόσο η μπίλια στη “ρουλέτα” έπεσε στα τρόφιμα. Με διακυμάνσεις ανά χώρα στην Ευρώπη, η γενική εικόνα είναι ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά για το καθημερινό τραπέζι συνεχίζουν την αλματώδη “κούρσα” τους, παρά την υποχώρηση που καταγράφει ο πληθωρισμός και οι τιμές ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, για τον μήνα Μάιο, με την επισήμανση ότι η κατηγορία “Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός” εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών. Εικόνα που επιβεβαιώθηκε και τους προηγούμενους μήνες, όπως και τον Απρίλιο. Πάντα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η άνοδος αυτή παραμένει σε διψήφιο ποσοστό συνολικά στο 12,5% και ανά κατηγορία στο 13,4% για τα συσκευασμένα τρόφιμα και στο 9,6% για τα μη συσκευασμένα τον Μάιο. Αντίστοιχα, οι τιμές ενέργειας έπεσαν από το +3,4% τον Απρίλιο στο -1,7% τον Μάιο, εξέλιξη αξιοσημείωτη σε σχέση με το +39,1% τον Μάιο του 2022.

Στην Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, η γενική εικόνα δε διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς ο γενικός πληθωρισμός διατηρεί καθοδική πορεία, όχι όμως στα τρόφιμα, όπου ο σχετικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Απρίλιο. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και η κυλιόμενη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με δείγμα 1.000 καταναλωτές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για δύο στους τρεις καταναλωτές, ενώ παράλληλα ξεκάθαρη είναι η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Οι τιμές τον Απρίλιο

Τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο είχαν δείξει ότι συνολικά η αύξηση σε τέσσερα τουλάχιστον βασικά προϊόντα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Η ζάχαρη, για παράδειγμα, “τσίμπησε” 54,9%, το ψωμί αυξήθηκε κατά 16,4%, το τυρί 25,3%, το πλήρες φρέσκο γάλα 25%, τα αβγά 22,7% και το λάδι μαζί με τα λιπαρά 14,9% σε σχέση με την ετήσια βάση αύξησης για τα ίδια προϊόντα.

Ανά χώρα

Σε επίπεδο χωρών, το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται να σηκώνει πάντα, για τον Απρίλιο που πέρασε και με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ουγγαρία με 38,5%, με δεύτερη την Εσθονία με 23,8% και τρίτη τη Λιθουανία, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων αυξήθηκε κατά 21,1%. Στις τελευταίες θέσεις με τη μικρότερη αύξηση 10,7% βρίσκεται η Νορβηγία, με 12,2% η Ιταλία και με 12,8% η Ισπανία. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση κατά 86,1% στη ζάχαρη στην Εσθονία, κατά 71,7% στη Γερμανία και κατά 67,1% στην Πολωνία. Το ψωμί έφτασε στο δυσθεώρητο +52,9% στην Ουγγαρία, με το τυρί στην ίδια χώρα να αυξάνεται κατά 51,4%. Τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή των αβγών γνώρισε η Τσεχία με 41,1% και η Σουηδία με 31,1%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το λάδι και τα λιπαρά αυξήθηκαν κατά 19,6% στην Ιταλία, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Βρετανία με +49%. Δεν είναι τυχαίο ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδια για να βάλει περιορισμούς στη λιανική στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, σύμφωνα με την “Telegraph”, καθώς το κόστος των βασικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται σε διψήφιο αριθμό στη χώρα.

 

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ