ΚΡΗΤΗ

«Χορός» επενδύσεων στην Κρήτη – Νέο project 303 εκ. ευρώ για ΑΠΕ

Ένας πρωτοφανής “χορός” επενδύσεων στήνεται εκ νέου γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κρήτης, όπου ξεπροβάλλουν μάλιστα στο κάδρο και νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠ.ΕΝ. για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, που επιβαρύνουν τους επενδυτές με έκτακτες εισφορές, δε φρέναρε διόλου τελικά το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στο μέτωπο των ΑΠΕ, που αντιθέτως μάλιστα έχει εκτοξευτεί!

Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτός από τους ελληνικούς ομίλους, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μεγάλες ξένες ενεργειακές εταιρείες, τους λεγόμενους ισχυρούς ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως, και funds απ’ όλο τον κόσμο.

Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό ότι για τον λεγόμενο κύκλο του Δεκεμβρίου οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ μέσα στον επενδυτικό “χορό” ξεπροβάλλουν και σχεδιαζόμενες μεγάλες επενδύσεις εδώ στην Κρήτη, για τις οποίες δεν έχουμε ακούσει ή δει πολλά πράγματα. Επενδύσεις όπως αυτές που σχεδιάζει ο γαλλικός όμιλος VOLTALIA, διά της θυγατρικής του εδώ στην Ελλάδα, στο μέτωπο των φωτοβολταϊκών τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και εδώ στην Κρήτη, με ένα πρότζεκτ ύψους 303 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες η θυγατρική της γαλλικής εταιρείας έστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας προβληματισμούς, ενστάσεις και παράπονα για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβληθεί 1.857 αιτήσεις συνολικής ισχύς 45,5 GW, που συνδέονται με τον κύκλο Δεκεμβρίου, με την πλειοψηφία να αφορά φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 36,2 GW και 8,6 GW για αιολικά.

Τα φωτοβολταϊκά φαίνεται ότι κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, για την ακρίβεια ένα ποσοστό κοντά στο 80% στις αιτήσεις νέων σχεδίων, ενώ το υπόλοιπο 20% της αιτούμενης ισχύος κατανέμεται σε υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά κ.ά.

Τα νούμερα μοιάζουν πραγματικά αστρονομικά, για να μην πούμε εξωφρενικά για τα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό από τα αιτούμενα έργα θα φτάσει τελικά μέχρι το τέλος!

Η πρακτική και η μέχρι τώρα εμπειρία καταδεικνύουν πως είναι ζήτημα αν τελικά υλοποιηθεί ένα 15%, βία 20% απ’ όλες αυτές τις επενδύσεις.

Οι όμιλοι και τα σχέδια

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, δυναμική παρουσία στον νέο κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ εμφανίζει η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, η οποία μάλιστα κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήσεις και για πλωτά φωτοβολταϊκά, ανοίγοντας πρώτη τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για έργα που θα εγκαταστήσει σε λίμνες ορυχείων και σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από αρδευτικά έργα, συνολικής ισχύος 50 MW. Η θυγατρική της ΔΕΗ κατέθεσε και αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει βεβαιώσεις για 1,9 GW φωτοβολταϊκών, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υπογραφής συμφωνίας με τη γερμανική RWE, για την από κοινού κατασκευή 2 GW.

Στα πλάνα της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” είναι και τα έργα αποθήκευσης αλλά και η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αναμένοντας το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, η Επιχείρηση βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένες εταιρείες για την από κοινού δραστηριοποίηση.

Δυναμική επάνοδο στην ελληνική αγορά σχεδιάζει και η γερμανική BayWa, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε αιτήσεις για έναν μεγάλο αριθμό έργων στη ΡΑΕ. Ο όμιλος BayWa διαχειρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 3,5 GW. Από ελληνικής πλευράς, αιτήσεις για ένα αιολικό έργο στη Θράκη ισχύος 140 MW και ένα φωτοβολταϊκό στη Θεσσαλία κατέθεσαν τα ΕΛ.ΠΕ. Συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο αιτήσεων είχαν και οι “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, Mytilineos και Motor Oil.

Η γαλλική Voltalia “βλέπει” Κρήτη

Δυναμική επέκταση επιδιώκει και η γαλλική Voltalia μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου είχε καταθέσει στη ΡΑΕ αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 2,2 GW και αναμενόταν να καταθέσει μέχρι σήμερα αιτήσεις για άλλα 2,2 GW. Τα έργα προβλέπεται να υλοποιηθούν στις περιοχές Θράκης, Ηπείρου, Αγρινίου και Δομοκού. Η γαλλική εταιρεία, με δραστηριότητα σε 20 χώρες και κεφαλαιοποίηση γύρω στο 1,43 δισ. ευρώ, έχει υποβάλει αιτήσεις και για τον χαρακτηρισμό δύο έργων της, ένα στην ηπειρωτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, και ένα στην Κρήτη, προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, ως στρατηγικών επενδύσεων.

Η ανάπτυξη των έργων θα γίνει σε συνεργασία με εταίρο, όπως αποκαλύπτει στην “Κ” ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα κ. Γρηγόρης Μαρινάκης. Η σχετική συμφωνία μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανότατα να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο.

Η “Voltalia Ελλάδος Α.Ε.” ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Voltalia S.Α. και έκτοτε επενδύει, λειτουργεί και συντηρεί σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα. Σε πλήρη ταύτιση με τις αρχές του ομίλου Voltalia, συνδυάζει τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία της γαλλικής μητρικής εταιρείας με τη δική της πρωτοπόρο παρουσία στην ελληνική αγορά.

Η επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα όσα είχαν δει τος φως της δημοσιότητας σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης πριν από μερικές ημέρες, η εγχώρια θυγατρική του γαλλικού ομίλου Voltalia έστειλε επιστολή στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι με την τροπολογία Χατζηδάκη για τις ΑΠΕ δημιουργείται πρόβλημα σε μεγάλες φωτοβολταϊκές επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως “στρατηγικές”.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Σταϊκούρας), αλλά και στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

«Η μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αξιολόγηση έργων που έχουν ήδη κατατεθεί, αλλά και η μεταβολή των βασικών κριτηρίων από τα οποία κρίνεται η βιωσιμότητα ή η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων, δεν αποτελεί επ’ ουδενί θετικό μήνυμα στους επενδυτές (και ιδίως τους αλλοδαπούς), οι οποίοι αναμένουν κυρίως ασφάλεια δικαίου για να προβαίνουν στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα», αναφέρει η εταιρεία και σημειώνει: «Η Voltalia έχει υποβάλει αιτήσεις προκειμένου δύο μεγάλα έργα της (ένα στην ηπειρωτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, και ένα στην Κρήτη, προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ) να χαρακτηριστούν ως Στρατηγικές Επενδύσεις και να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 3894/2010 (“Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων”). Για κάθε μία από τις αιτήσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει ποσοστό 25% του συνόλου της διαχειριστικής αμοιβής, για την κάλυψη του διοικητικού κόστους της διεκπεραίωσης των φακέλων (77.500 ευρώ για κάθε έργο).

Το πρόβλημα που δημιουργείται, τόσο στα συγκεκριμένα έργα της Voltalia όσο και σε άλλα αντίστοιχα, είναι ότι με τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη, ακόμη και στην περίπτωση που τα υπό αξιολόγηση επενδυτικά έργα χαρακτηριστούν ως Στρατηγικές Επενδύσεις, δε θα έχουν προτεραιότητα στη σύνδεσή τους με τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Δηλαδή, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, θα μεταβληθεί για τα έργα αυτά η σημαντικότερη προϋπόθεση που αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, ήτοι η προτεραιότητα σύνδεσης των έργων με τα δίκτυα ηλεκτρισμού».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ