Χρονιά περονόσπορου για τα αμπέλια της Κρήτης αναμένεται ότι θα είναι η φετινή, ενώ για την ελαιοκαλλιέργεια όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια δακοπροσβολή που θα είναι πιο όψιμη σε σχέση με την περυσινή, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρώην διευθυντής της ΔΑΟΚ στο Ηράκλειο – συνταξιούχους γεωπόνος σήμερα – Γιώργος Δασκαλάκης. Μάλιστα, λόγω των γεγονότων, ο ίδιος βλέπει ήδη μια απογοήτευση των παραγωγών, κάτι που δε δικαιολογείται όπως λέει, αφού φέτος λόγω κορωνοϊού, αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή άλλων χωρών και συνεπώς να μπορέσουμε εμείς να προωθήσουμε καλύτερα τα σταφύλια και το λάδι μας!
“Ο θάνατός σας, η ζωή μας”; Μπορεί αυτό να ακούγεται πάρα πολύ άσχημα, όμως δυστυχώς έτσι συμβαίνει στο εμπόριο. Και συνεπώς, φέτος η παραγωγή στην Ιταλία, για παράδειγμα, αναμένεται να μην είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για τα δικά μας προϊόντα. «Βλέπω τον κόσμο απογοητευμένο. Αλλά εγώ έχω την εντύπωση ότι πιθανότατα να έχουμε μια ευκαιρία φέτος. Το μόνο κακό είναι για το σταφύλι ότι είναι όψιμη η χρονιά. Και αυτό σημαίνει ότι τα πρώιμα σταφύλια μας θα βγουν λίγο πιο μετά, λόγω του καιρού. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα ότι οι αγορές φέτος δε θα είναι καλυμμένες όπως τις άλλες χρονιές. Δηλαδή πρέπει με νύχια και με δόντια να προσέξουμε την παραγωγή μας…».
Τι γίνεται σήμερα από πλευράς φροντίδας στα αμπέλια; Στο ερώτημα αυτό, ο γεωπόνος Γιώργος Δασκαλάκης απαντά: «Καταρχήν οι αμπελουργοί θα πρέπει να παρακολουθούν το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Νομού Ηρακλείου. Και εφόσον εφαρμόζουν οι αμπελουργοί τις οδηγίες αυτές, δεν έχουν πρόβλημα με ασθένειες στα αμπέλια τους. Ο κόσμος φέτος έχει μια κακή ψυχολογία λόγω του κορωνοϊού. Δεν έχει άλλο λόγο για να ανησυχεί…».
Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο Γιώργος Δασκαλάκης λέει: «Από τις βροχές αυτές κατά τη γνώμη μου δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Το μόνο που φαίνεται εδώ είναι ότι με αυτή την κατάσταση θα έχουμε κατά 99% μια επιδρομή περονόσπορου τον Μάιο. Να είμαστε λοιπόν σε επιφυλακή από τώρα γιατί τον Μάιο ίσως να έχουμε αρκετό περονόσπορο. Δηλαδή, είναι η χρονιά που μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά περονόσπορου. Θα πρέπει να περιμένουμε και χολέρα. Αλλά η χολέρα ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Έχει φάρμακα τώρα πολύ καλά. Ο περονόσπορος θέλει μεγαλύτερη προσοχή γιατί δεν έρχεται κάθε χρόνο. Έρχεται χρονιά παρά χρονιά ή μετά από πέντε ή από δέκα χρόνια. Στη Γαλλία για παράδειγμα έχει περονόσπορο κάθε χρόνο…».
Όσο για την περυσινή χρονιά, ο γεωπόνος Γιώργος Δασκαλάκης λέει ότι «και πέρυσι υπήρχε περονόσπορος αλλά ήταν εντοπισμένος στη Μεσαρά. Φέτος, έτσι όπως βλέπω εγώ τα πράγματα, ο περονόσπορος θα πλήξει όλες ή τις περισσότερες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Και αυτό θα πρέπει να το θεωρούμε ως δεδομένο αν δούμε ένα-δυο βροχές μέσα στον Μάιο. Διότι τώρα εγκαθίσταται στους ποταμούς συνήθως και περιμένει…».
Στο μεταξύ, ήδη έχουν γίνει – ή έπρεπε να έχουν γίνει – δύο ψεκασμοί στα αμπέλια για τη φόμοψη. Αμέσως μετά γίνεται ο ψεκασμός για τη χολέρα. Και όταν γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, σωστά και έγκαιρα, οι αμπελουργοί είναι καλυμμένοι μέχρι και το στάδιο της άνθισης των αμπελιών.
«Για τη φόμοψη ό,τι έγινε έχει γίνει. Τώρα αρχίζει η περίοδος για την πρόληψη της χολέρας. Και πηγαίνοντας μέχρι τον Μάιο, δε χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο, με δεδομένο όμως ότι δε θα έχουμε κάποια κακοκαιρία τέτοια που να κάνει ζημιά», εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης.
Όψιμη δακοπροσβολή στην ελιά
Σε ό,τι αφορά τις ελιές, «σήμερα οι βροχές που πέφτουν μόνο καλό κάνουν στα ελαιόδεντρά μας. Οπωσδήποτε τα νερά χρειάζονται για τις ελιές. Και υπάρχει και η ευχάριστη εκτίμηση ότι ο δάκος θα καθυστερήσει λίγο. Και επειδή λόγω γραφειοκρατίας δε γίνονται συνήθως γρήγορα οι πρώτοι ψεκασμοί, εμείς θέλουμε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο η εμφάνιση του δάκου. Πάντως κι εγώ όταν ήμουν διευθυντής είχα ξεκινήσει μια προσπάθεια αποδέσμευσης από το υπουργείο ώστε να μπορούμε εμείς πιο γρήγορα να ξεκινάμε τη δακοκτονία, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει κάτι τέτοιο…».