ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ξεκαθάρισμα μετά τις απανωτές παρατήσεις στον χώρο της Υγείας στην Κρήτη

Σε ένα μοτίβο αναβρασμού, αναταράξεων, παραιτήσεων και μιας διάχυτης ανησυχίας για την επόμενη ημέρα παραμένει ο χώρος της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, με ένα “ντόμινο” παραιτήσεων τόσο στο Βενιζέλειο όσο και στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, και με το βλέμμα στραμμένο στον νέο γύρο κινητοποιήσεων που έρχεται αυτήν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στο πολύπαθο… Βενιζέλειο είχαμε και νέα “βόμβα” με την παραίτηση του μεταβατικού διοικητή Χάρη Λυδάκη – που είχε τοποθετηθεί μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά την “καρατόμηση” της διοίκησης του νοσοκομείου από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – ενώ τα διοικητικά καθήκοντα περνούν πλέον προσωρινά στον διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα Ευθύμιο Καρακώστα.

Εντωμεταξύ, την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε και ο αναπληρωτής διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου, παραίτηση πάντως που, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ των δύο παραιτήσεων είχαμε και μία αντίδραση σε αυστηρό τόνο από το υπουργείο Υγείας.

«Κανείς και τίποτα δε θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου», ήταν το μήνυμα σε εμφανώς προειδοποιητικό τόνο που έστειλε μέσω ανακοίνωσής του το υπουργείο Υγείας, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς των εκπροσώπων του τοπικού συνδικαλιστικού χώρου της Δημόσιας Υγείας.

Η παραίτηση- “βόμβα”, πάντως, του Χάρη Λυδάκη φαίνεται ότι “έσπρωξε” το υπουργείο Υγείας να επισπεύσει ακόμα περισσότερο κάποιες άμεσες κινήσεις. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, εστάλησαν και υπεγράφησαν από το υπουργείο οι συμβάσεις των ιδιωτών αναισθησιολόγων που – όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του εδώ στο Ηράκλειο – προσλαμβάνονται με ειδικούς όρους, ώστε να αποτραπεί κατάρρευση της λειτουργείας του Βενιζελείου και να ξεκινήσουν και πάλι τα “παγωμένα” χειρουργεία.

Μη έχοντας προλάβει να κλείσει καλά-καλά μία εβδομάδα από τον έκτακτο ορισμό του μετά το “ξήλωμα” της διοίκησης του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας, ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Χάρης Λυδάκης, που ανέλαβε καθήκοντα μεταβατικού διοικητή στο Βενιζέλειο, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου και από τη θέση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβάλει σε συνάδελφό του παθολόγο “εντέλλεσθε”, αποφασίζοντας να παραιτηθεί και να πάει ο ίδιος στη θέση της να κάνει βάρδια στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στέλνοντας φυσικά έτσι και ένα ηχηρό μήνυμα, πως δεν μπορεί να “περπατήσει” ο χώρος της Δημόσιας Υγείας και τα νοσοκομεία με τη λογική του “εντέλλεσθε” και παράλληλα το μήνυμα πως τόσο οι υγειονομικοί όσο και η κοινωνία της Κρήτης δε δέχονται κανέναν εμπαιγμό.

«Σήμερα έγινα αποδέκτης γραπτού αιτήματος για να υποδείξω όνομα ιατρού ειδικευμένου παθολόγου για εφημεριακή κάλυψη της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου.

Έχοντας απόλυτη επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της 7ης Υ.ΠΕ. για να με μετακινήσει ως παθολόγο στο Γ.Ν. Ρεθύμνου για να επιτελέσω την εν λόγω εφημερία.

Όπως είναι γνωστό, έχει εκφραστεί με προηγούμενο έγγραφό μου (αρ. πρωτ. 29777/23-10-23) η υπηρεσιακή μου άποψη (απότοκος 25ετούς θητείας ως ειδικευμένου ιατρού στο ΕΣΥ) ότι οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών παθολόγων από το νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία δημιουργούν επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα που βρίσκεται το νοσοκομείο μας. Κατόπιν των ανωτέρω, σας καταθέτω την παραίτησή μου από τη θέση του διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας και του εκτελούντος χρέη διοικητή του Νοσοκομείου», σημειώνει ο ίδιος ο κ. Λυδάκης στο σχετικό γραπτό κείμενο που απέστειλε με φόντο την παραίτησή του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Τον παραιτηθέντα Χάρη Λυδάκη διαδέχεται ως προσωρινός διοικητής του Βενιζελείου ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα Ευθύμιος Καρακώστας, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας μέσω ανακοίνωσής του, στην οποία δεν έλειπαν τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις.

Μετά την παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κανείς και τίποτα δε θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων.

Για το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Το υπουργείο Υγείας δε θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του νόμου, προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους.

Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που βγήκε από το υπουργείο Υγείας.

“Καμπανάκι” από τον διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου

Νέο “καμπανάκι” είχαμε, την ίδια ώρα, για το Βενιζέλειο, αυτή τη φορά από τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ανέστη Κιούλπαλη. Ο ίδιος, σε μια αγωνιώδη ανάρτησή του στα social media, εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επόμενη ημέρα στο Βενιζέλειο, κάνοντας ευθέως λόγο για κίνδυνο να κλείσει ή να υποβαθμιστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Το Βενιζέλειο κτηριακά, μηχανολογικά και από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει περάσει ήδη στον 21ο αιώνα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που εξελίσσεται και προσαρμόζεται ώστε να έχει παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον. Η χρηματοδότηση αυτού του έργου προέρχεται κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, ΕΣΠΑ, αλλά και δωρεές ιδρυμάτων, όπως το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Έχει γίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πανάκριβα ιδιωτικά. Κι όμως τώρα κινδυνεύει να κλείσει ή να υποβαθμιστεί.

Γιατί ενώ φρόντισαν όλα τα άλλα, παρέλειψαν συστηματικά να το στελεχώσουν σε ανθρώπινο προσωπικό. Αυτό το ελλιπές σε όλα τα επίπεδα προσωπικό κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε ένα τεράστιο έργο, που αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας.

Οι μισθοί, όμως, παρέμειναν στα απαράδεκτα επίπεδα των μνημονιακών χρόνων, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε παράνομες τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, αλλά και παρά την υποτιθέμενη βελτίωση της οικονομίας και την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (τελικά η οικονομία αντέχει μια αύξηση μισθού των υγειονομικών ή όχι;)», αναφέρει ο Ανέστης Κιούλπαλης και καταλήγει: «Και κάπως έτσι το κακοπληρωμένοι και “καμένο” (burn out) υγειονομικό προσωπικό άρχισε να φυλλορροεί προς τις ιδιωτικές κλινικές και την Κύπρο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών για εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία. Ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”, που επέφερε και την πρόσφατη παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και από τη θέση του προσωρινού διοικητή. Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα;».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ