Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2019

Συνέντευξη του Κυριάκου Βιρβιδάκη στον "ΕΚΛΟΓΟλόγο των Χανίων"

Την συνεργασία για να πάει ο τόπος μπροστά προτάσσει ο πρώην δήμαρχος Χανίων και πρώην βουλευτής κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, που μιλά στον «Εκλογολόγο» για την πολυετή εμπειρία του στα κοινά.

"Οι δύσκολες στιγμές σε βοηθούν για να βελτιωθείς στο μέλλον", επισημαίνει και παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι «σημαία» κάθε δημοτικής αρχής και συνδυασμού πρέπει να είναι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος δηλώνει αυτοδιοικητικός, επιλέγει το Δημαρχείο από τη Βουλή και μιλά για την επόμενη ημέρα της αυτοδιοίκησης του "Κλεισθένη".  

-Υπήρξατε αθλητής με υψηλές επιδόσεις και καταξιωμένος γιατρός.Πόσο αυτή η ενασχόληση σας βοήθησε την πορεία σας στα κοινά;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμμετοχή μου στον αθλητισμό και η ιατρική μου σταδιοδρομία βοήθησαν την πορεία μου στα κοινά. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ως αθλητής στίβου, μέλος των Εθνικών Ομάδων για 7 χρόνια, παρέμεινα σε Χανιώτικα σωματεία (αρχικά στον «Τάλω» και στην συνέχεια στον «Κύδωνα»), παρά τις προτάσεις που είχα από μεγάλα σωματεία των Αθηνών. Επίσης, ως γιατρός εργάστηκα στο Νοσοκομείο Χανίων για 6 χρόνια αναβαθμίζοντας τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και αναπτύσσοντας Νεφρολογικό Τμήμα. Μου δόθηκε, λοιπόν, η δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα τους Χανιώτες αλλά, πιστεύω, και η ευκαιρία στους Χανιώτες να με γνωρίσουν καλύτερα.


-Ποια θεωρείται ήταν η καλύτερη στιγμή της θητείας σας ως δήμαρχος και αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ξεχάσετε;
-Η θητεία ενός Δημάρχου σημαδεύεται από καλές αλλά και δύσκολες στιγμές. Δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω την καλύτερη. Σημαντικές, πάντως, είναι οι δύο εκλογές μας, τον Οκτώβριο του 2002 και τον Οκτώβριο του 2006, διότι έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα το οποίο είχαμε προετοιμάσει με ιδιαίτερη επιμέλεια. Μην ξεχνάτε ότι ο Συνδυασμός μας έχασε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1998 για ελάχιστες ψήφους και στη συνέχεια επί 4 χρόνια σχεδιάζαμε το αύριο των Χανίων, ενώ παράλληλα ελέγχαμε την τότε Δημοτική Αρχή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που θέλω να ξεχάσω αφού και οι δύσκολες στιγμές σε διδάσκουν για να βελτιωθείς στο μέλλον. Το έργο που θεωρείται ως «σημαία» αυτής της θητείας;Ένας συνδυασμός παρεμβάσεων πιστεύω ότι αποτελεί τη «σημαία» της θητείας μας και αυτές είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου με παράλληλη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης καθώς και οι δεκάδες των έργων που έγιναν στην πόλη καθ' όλη την διάρκεια της θητείας μας (αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς, κρατικούς και ίδιους πόρους) αλλά και όσα παραδώσαμε εν εξελίξει στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε π.χ. ότι ο Δήμος Χανίων εξελίχθηκε σε πρωτοπόρο στις νέες τεχνολογίες και ότι, ενώ παραλάβαμε ουσιαστικά οικονομικές υποχρεώσεις, παραδώσαμε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ ταμείο στη επόμενη Δημοτική Αρχή.


-Αν ήσασταν σήμερα δήμαρχος ποια θα ήταν η πρώτη σας προτεραιότητα;
-Θεωρώ ότι καθήκον ενός Δημάρχου, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε, είναι η συνεργασία με όλες τις δυνάμεις του τόπου για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που διακήρυξα επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά περισσότερο έντονα τους τελευταίους μήνες όπου και οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί αλλά και ο «Κλεισθένης» δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.  

-Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε δήμαρχος ή βουλευτής ποια θα ήταν η απάντηση;
-Χωρίς κανέναν δισταγμό θα προτιμούσα να είμαι Δήμαρχος παρά Βουλευτής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η θέση ενός Βουλευτή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχοντας, όμως, ζήσει «από μέσα» και τα δύο αξιώματα θεωρώ ότι, εγώ τουλάχιστον, μπορώ να προσφέρω περισσότερα έχοντας εκτελεστική εξουσία κάτι το οποίο πιστεύω ότι απέδειξα και ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Εξ άλλου, το να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος ήταν δική μου επιλογή, ενώ το να είμαι υποψήφιος Βουλευτής μού προτάθηκε από τους τότε Προέδρους του Κόμματος, κάτι το οποίο εγώ βεβαίως αποδέχθηκα.


-Με την εμπειρία τόσων χρόνων στα κοινά ποια συμβουλή θα δώσετε στους σημερινούς υποψηφίους και πώς κρίνεται τον τόσο μεγάλο αριθμό αυτών που θα ζητήσουν την ψήφο των Χανιωτών;
-Τη συμβουλή που θα έδινα στους σημερινούς υποψηφίους την έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενη απάντηση και αυτή είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου, αφού κατά τη γνώμη μου δεν περισσεύει κανείς. Σε ότι αφορά τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων Δημάρχων, είναι κάτι που δημιούργησε η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής αλλά και οι άλλες διατάξεις του «Κλεισθένη». Έχω την εντύπωση ότι θα είναι ευκολότερη η θητεία των Αντιδημάρχων από αυτήν των Δημάρχων. Εξ άλλου, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως στοχεύουν περισσότερο στη θέση του Αντιδημάρχου παρά του Δημάρχου. 

2

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ένα... τεχνικό πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε θέλοντας να δημοσιεύσουμε το βιογραφικό του Κυριάκου Βιρβιδάκη. Αναζητώντας στοιχεία στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το πιο περιληπτικό βιογραφικό του αποτελούνταν από περίπου 1.500 λέξεις! Όπερ σημαίνει ότι για τη δημοσίευση του θα απαιτούνταν μία και πλέον σελίδα της εφημερίδας! Οπότε, αναγκαστικά, περιοριστήκαμε στα κύρια σημεία υπό τον φόβο βέβαια να μην συμπεριλάβουμε σημαντικά στοιχεία του βιογραφικού του κ. Βιρβιδάκη.

Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης του Επαμεινώνδα και της Αικατερίνης γεννήθηκε στα Χανιά στις 13 Φεβρουαρίου του 1948, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1965.
Το 1971 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "Άριστα".
Το 1977 απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Παθολογίας, το 1978 του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "Άριστα" και το 1980 τον τίτλο ειδικότητας της Νεφρολογίας.
Από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 2011 ήταν Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής (Νεφρολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".
Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι συνταξιούχος

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Κατσιφαράκη και έχουν δύο παιδιά τον Επαμεινώνδα (Πολιτικό Μηχανικό) και την Αικατερίνη (Οικονομολόγο - Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Έχει συνολική υπηρεσία σε Νοσοκομεία 23 χρόνια από τα οποία τα 16 σε Πανεπιστημιακά Τμήματα των Αθηνών και τα 7 στο Νοσοκομείο Χανίων. Διετέλεσε μέλος πολλών διεθνών και Ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, αλλά και μέλος σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του.

Γνωστός δρομέας και άλτης του μήκους, υπήρξε μέλος των Εθνικών Ομάδων Στίβου για 7 χρόνια (1966-1973), ενώ είχε και πλούσια δραστηριότητα ως αθλητικός παράγοντας σε πολλά Σωματεία. Εκπροσώπησε για Υγειονομικά θέματα την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσεως Βαρών στο «Αθήνα 2004» και διετέλεσε υγειονομικός υπεύθυνος στο άθλημα της Άρσης Βαρών στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το 1989 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ενώ τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 εκλέχθηκε Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας.
Τον Ιανουάριο του 1991 απώλεσε την βουλευτική ιδιότητα λόγω ένστασης συνυποψηφίου του. Από τον Φεβρουάριο του 1991 έως τον Σεπτέμβριο του 1993 διετέλεσε εκ νέου Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη .
Το 1986 εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων όλων των συνδυασμών.
Εκλέχθηκε εκ νέου το 1998 Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων, επικεφαλής της μειοψηφίας.  
Εξελέγη Δήμαρχος Χανίων το 2002 και επανεξελέγη το 2006.

Το 2008 σε διεθνές δημοψήφισμα επελέγη μεταξύ των 50 καλύτερων δημάρχων του κόσμου, ενώ το 2010 συμπεριελήφθη στη λίστα των 25 καλύτερων δημάρχων του κόσμου.

Το 2013 ορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά ως υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, με στόχο την ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
9760701903767094930
970x250

neoiorizontes banner bottom