ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Covid 19 & Χρήση μάσκας: Κοινωνική ευθύνη ή στέρηση ελευθερίας; (Γράφει ο Μιχάλης Σταγκουράκης, Παιδίατρος)

Μπορεί με την έναρξη της πανδημίας από έναν καινούργιο κορωνοϊό και την διαπίστωση ότι είναι πολύ μεταδοτικός και επικίνδυνος να προκλήθηκε πανικός σε παγκόσμια κλίμακα γιατί οι υπηρεσίες υγείας ήσαν ανέτοιμες για τέτοια ζήτηση υπηρεσιών.

Μπορεί ο βομβαρδισμός από πληροφορίες και ειδήσεις από όλον τον κόσμο να προκάλεσαν φόβο και τρόμο στον πληθυσμό και για τον τόπο μας τα μέτρα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να θεωρήθηκαν υπερβολικά.

Μπορεί οι χειρισμοί των υγειονομικών υπηρεσιών κάθε χώρας να υπήρξαν διαφορετικοί και όχι ενιαίοι.

Μπορεί να υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις από ηγέτες κάποιων χωρών που με τη στάση τους υπονόμευαν τις εισηγήσεις των έγκυρων λοιμωξιολόγων.

Μπορεί να υπήρξαν παλινωδίες των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων στο θέμα της αναγκαιότητας χρήσης μάσκας.

Μπορεί ο χρόνος αντίδρασης κάθε χώρας στο θέμα της πανδημίας να υπήρξε διαφορετικός.

Μπορεί στο παρελθόν να υπήρξαν άστοχοι χειρισμοί και υπερβολές το 2009 για τον ιό Η1Ν1 γεγονός που στο ευρύ κοινό να εγείρεται αμφιβολία μήπως και τώρα συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Μπορεί πάλι στο ευρύ κοινό να έχει επικρατήσει η άποψη ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό είναι επικίνδυνη μόνο στους ηλικιωμένους ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να δεχτεί ένας υγιής έφηβος ή νεαρός ενήλικας ότι κινδυνεύει άμεσα, όταν ανακοινώνεται καθημερινά ότι απεβίωσαν 5 υπερήλικες στο γηροκομείο ή ένας 80χρονος με υποκείμενο νόσημα;

Όλα αυτά όμως κατ’ ουδένα τρόπο ακυρώνουν τον διαγραφόμενο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, καθότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ευάλωτη για μόλυνση.

Τα  δεδομένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την επόμενη άνοιξη είναι διαφορετικά, λόγω της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών (από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι και τα πανεπιστήμια). Η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο είναι τελείως διαφορετική σε κλειστούς χώρους από ότι σε υπαίθριους.

Σε κλειστό χώρο, όπως οι αίθουσες διδασκαλίας το χειμώνα, ο βήχας ή το φτάρνισμα σημαίνει εκπομπή σταγονιδίων που παραμένουν αρκετή ώρα αιωρούμενα ότι χειρότερο και πιο επικίνδυνο -για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επειδή μέχρι σήμερα για τη λοίμωξη COVID 19, ούτε αποτελεσματικά φάρμακα, ούτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο ο μόνος τρόπος άμυνας και προστασίας είναι η χρήση μάσκας από όλους άνω των 2 ετών.

Οι φόβοι για τη χρήση της από άτομα με αναπνευστική αλλεργία είναι τουλάχιστον υπερβολικοί.

Οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς αλλά και ή Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχουν πάρει σαφή θέση ότι για σπάνια κληρονομικά νοσήματα του αναπνευστικού και μόνον πρέπει να αποφεύγεται η μάσκα.

Από την άλλη μεριά η χρήση της μάσκας δεν αποτελεί μόνο μέσο ατομικής προστασίας αλλά και υπόδειξη σεβασμού των ανθρώπων του οικογενειακού και ευρύτερου κοινωνικού μας περιβάλλοντος.

Mιχάλης Σταγκουράκης

Παιδίατρος – Κίσαμος



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ