ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Δακοκτονία: Καλύτερος ο παραδοσιακός τρόπος ψεκασμού – Τι αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης

Να καταργηθούν τα τρακτέρ στη δακοκτονία και να ξαναμπούν στη μάχη με τον δάκο οι εργάτες με τις ψεκαστήρες στην πλάτη, λένε στα χωριά ολοένα και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, που βλέπουν ότι τα αποτελέσματα των δολωματικών ψεκασμών σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο καλά, όπως ήταν σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν ο εργάτης με την ψεκαστήρα έμπαινε σε κάθε λιόφυτο, με τα περισσότερα λιόφυτα να ψεκάζονται από τα συνεργεία.

«Εγώ έβαλα το θέμα αυτό και στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη», είπε στο neakriti.gr, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, που διαπιστώνει πολύ μεγάλη καταστροφή από τον δάκο σε ορεινές περιοχές του νομού Ρεθύμνου. «Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Και να το ζητούσαμε δε θα γινόταν αποδεκτό», απάντησε η κ. Χουδετσανάκη στη σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας.

«Με το σύστημα που έχουμε τώρα, αλλά και με τα “φραχτά” που υπάρχουν και δεν μπορεί να μπει το τρακτέρ, έχουμε διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα ψεκάζεται ο μισός ελαιώνας. Και στα περισσότερα περιφραγμένα λιόφυτα έχουν μέσα οι παραγωγοί ζώα. Μπορούν όμως να μπουν με τις ψεκαστήρες οι εργάτες και να ψεκάσουν, όπως γινόταν παλιότερα και είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα», σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα.

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών για τα συνεργεία της δακοκτονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου απαντάει: «Οι εργάτες μπορεί να υπάρξουν αλλά με οικονομικά κίνητρα. Όχι με 30 ευρώ μεροκάματο και να μην πηγαίνει κανείς. Δηλαδή, αυτά τα λεφτά που παίρνει ένα τρακτέρ – 100 και 200 ευρώ στο βυτίο – αν τα έδιναν σε 5-6 εργάτες δε θα πήγαιναν;».

Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ειρήνη Χουδετσανάκη απαντάει: «Μα δεν υπάρχει καταρχήν η δυνατότητα να βρεθούν αυτά τα εργατικά χέρια για να ψεκάσουμε με τις ψεκαστήρες. Δεν πρέπει να λέμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ακόμα και αν σας πω εγώ ότι είμαι θετική ως προς αυτό το θέμα, ξέρω εκ των πραγμάτων ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει».

Στο μεταξύ, δεν έχει έρθει ακόμα στην Κρήτη το νέο φάρμακο για τη δακοκτονία. Η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει την Περιφέρεια Κρήτης ότι θα ερχόταν αρχές Οκτωβρίου. Θα έρθει τις επόμενες μέρες; Η Ειρήνη Χουδετσανάκη δεν έχει ενημέρωση ως προς το ζήτημα αυτό, αλλά γνωρίζει πάντως ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που δεν έχει ακόμα γνωμοδοτήσει. «Στο μεταξύ, με βάση τους πληθυσμούς του δάκου στις παγίδες, όπου χρειάζεται και έκτος ψεκασμός, γίνεται», λέει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς να περιμένουν και να αποφεύγουν το λιομάζωμα πριν δοθεί επίσημα το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των ελαιουργείων στις περιοχές τους.

«Το κόστος είναι μεγαλύτερο»

«Οι ψεκαστές σίγουρα θα κάνουν καλύτερη δουλειά, αλλά ποιος θα πληρώσει το παραπάνω κόστος που απαιτείται», είπε στην εφημερίδα μας ο συνταξιούχος γεωπόνος του Δημοσίου και για πολλά χρόνια υπεύθυνος δακοκτονίας της Βιάννου, του Πύργου και του Καστελίου, Μανόλης Γελασάκης.

«Ας φέρουμε ως παράδειγμα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Βιάννου. Παλιότερα που ήμουνα εγώ υπεύθυνος, θυμάμαι ότι είχε και πεζοπόρο τμήμα και είχε περίπου διπλάσια έξοδα το πεζοπόρο τμήμα, απ’ ό,τι το τρακτέρ. Τον καιρό που έφυγα εγώ, το τρακτέρ έπαιρνε 130 με 180 ευρώ για να ρίξει δύο βυτία. Φανταστείτε, λοιπόν, ότι την ίδια δουλειά έπρεπε να κάνει ένα πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα. Λογαριάστε λοιπόν τα μεροκάματα αυτών των ανθρώπων, με τον επιστάτη τους, με το μεταφορικό του μέσο κ.λπ. Εξάλλου, υπάρχει και το πρόβλημα πού μπορεί να βρεθεί ο κόσμος για να στελεχώσει πεζοπόρα τμήματα. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κόσμος ούτε για να μπορέσουμε φέτος να μαζέψουμε τις ελιές».

Πάντως, δεν αρνείται και ο ίδιος, ότι «η κάθε εξέλιξη γίνεται σε βάρος του προγράμματος της δακοκτονίας και στόχο έχει την εξοικονόμηση χρημάτων. Την ίδια ώρα, οι ελιές έχουν αυξηθεί και έχουμε και τις ανατιμήσεις στα πετρέλαια, οπότε υπάρχουν γενικότερα προβλήματα».

Στο μεταξύ για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στη Βιάννο, ο Μανόλης Γελασάκης λέει ότι «στις ορεινές περιοχές οι ζημιές από τον δάκο δεν είναι απλά μεγάλες, αλλά ανυπολόγιστες, και σίγουρα πάντως όχι κάτω από το 50%! Στα πεδινά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Βιάννου έχει ζημιές, αλλά είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γύρω στο 5% με 10%».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ