Για γέλια και για κλάματα είναι το αλαλούμ που εξακολουθεί να επικρατεί με τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη, με ένα ακόμη ευτράπελο που αποκαλύπτει το neakriti.gr, μέσα από τις καταγγελίες αρχιτέκτονα-μηχανικού (που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του), ο οποίος διαπίστωσε πως απαλλοτριωμένος αγροτικός δρόμος στο Κακό Όρος “βαπτίστηκε” από τους δασικούς χάρτες σαν… χορτολιβαδική έκταση. Μάλιστα, πρόκειται για απαλλοτρίωση που έγινε επί Χούντας για τη διάνοιξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με την ονομασία “αγροτικών δρόμων”!
Όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης, «μου κέντρισε την προσοχή ένα αξιοπερίεργο γεγονός, στο οποίο αναζητώ μία εξήγηση. Η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε ιδιοκτήτες τμημάτων γης μίας ευρύτερης περιοχής στο Κακό Όρος. Ο παππούς μου, μόλις επέστρεψε από την Αμερική, αγόρασε το 1932 μία μεγάλη έκταση επειδή ήθελε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, δεδομένου ότι και τα αδέρφια του ήταν κτηνοτρόφοι. Κάποια στιγμή το Δημόσιο επί Χούντας απαλλοτρίωσε τμήματα της ιδιοκτησίας του για τη διάνοιξη του ΒΟΑΚ με την ονομασία “αγροτικών δρόμων”, και ένας από τους δικαιούχους ήταν και ο παππούς μου, όπως φαίνεται με τις αποφάσεις 783/1969 και 163/1980 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου και της ΚΥΑ Δ1127/8365/8-11-1968 (ΦΕΚ223/1968 τ.Δ’).
Σήμερα ο δασικός χάρτης δεν αναγνωρίζει την απαλλοτρίωση και θεωρεί τον δρόμο χορτολιβαδική έκταση! Αν δείτε τον δασικό χάρτη θα καταλάβετε τι εννοώ. Παρακαλώ πολύ, αν γνωρίζετε, μία απάντηση ψάχνω, πώς είναι δυνατόν από τη μια να απαλλοτριώνει το Ελληνικό Δημόσιο μία έκταση και να τη χρησιμοποιεί για δρόμο, και από την άλλη να τη χαρακτηρίζει χορτολίβαδο;».
Απίστευτο κι όμως… ελληνικό
«Το Ελληνικό Δημόσιο με τον δασικό χάρτη ενδεχομένως να προσπαθεί να προστατεύσει την περιουσία του Δημοσίου. Όμως, την ίδια ώρα, δεν μπορεί να αμφισβητεί απαλλοτριώσεις που είχε κάνει το ίδιο το Δημόσιο στο παρελθόν», σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη. Ο ίδιος αποδίδει αυτό το μπάχαλο στην έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
«Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, κάθε υπηρεσία είναι λίγο… “αυτόνομη”… Και η αρχειοθέτηση. Δεν υπάρχει μια ιστορικότητα. Δεν υπάρχει κανένας να καταγράφει τις πράξεις», όπως λέει στο neakriti.gr ο συγκεκριμένος Ηρακλειώτης, που ως αρχιτέκτονας-μηχανικός προφανώς έχει γνώση των γεγονότων και μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει με τους δασικούς χάρτες ως προς το εν λόγω ζήτημα που αφορά την οικογένειά του.
«Το γεγονός ότι έχουν απαλλοτριώσει μια έκταση που έχει χαρακτηριστεί και έχει χρησιμοποιηθεί σαν δρόμος και μάλιστα το ΦΕΚ το ονομάζει ως δρόμο αγροτικό, και έρχεται μετά και με έναν δασικό χάρτη αυτός ο ίδιος δρόμος χαρακτηρίζεται σαν χορτολίβαδο, μας δημιουργεί διάφορα ερωτήματα. Πώς ο νομοθέτης έκανε κάτι τέτοιο; Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση», σύμφωνα με τον ίδιο.
Τίτλοι από το 1932
«Ο παππούς μου είχε αγοράσει την έκταση»
Στο σημείο αυτό, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Ο παππούς μου είχε αγοράσει έκταση εκεί το 1932. Αλλά υπάρχει ιστορικό μέχρι και παλιότερα. Πάντως, ο παππούς μου είχε τίτλο από το 1932. Και ο τίτλος αναφέρει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αγοράσει από άλλους πριν από αυτόν. Οπότε υπάρχει μια συνέχεια μέχρι το 1908. Και το Ελληνικό Δημόσιο μετά ήρθε να προστατεύσει κάποια πράγματα με τον νόμο περί δασικών χαρτών και θεώρησε σκόπιμο να κυκλώσει όλη αυτή την περιοχή και να τη θεωρήσει χορτολιβαδική.
Βέβαια, εμείς έχουμε και τίτλο σχετικό εκεί, όσον αφορά στα μουσουλμανικά ανταλλάξιμα. Οι Τούρκοι με την αποχώρησή τους από την Κρήτη έκαναν μια συμφωνία με την Ελλάδα και αντάλλαξαν κάποιες περιουσίες. Τότε έγιναν και κάποιες μετακινήσεις περιουσιών, οπότε έπρεπε να μετακινηθούν και κάποια δικαιώματα. Κάποια ακίνητα, λοιπόν, περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτό πάνω αποκτήσαμε έναν τίτλο από το Ελληνικό Δημόσιο, με έναν νόμο της εποχής εκείνης επί Ελληνικού Βασιλείου», σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη, που αποκάλυψε στην εφημερίδα μας όλη αυτή την υπόθεση.
«Επομένως, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι αυτή η γη τούς ανήκει. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, τώρα με τον δασικό χάρτη, με αυτόν τον νόμο αυτό έρχεται και αμφισβητεί απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει πριν από τόσα χρόνια πάλι από… το Ελληνικό Δημόσιο», σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη, ο οποίος και περιμένει, μέσα από τη δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης, να λάβει κάποιες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ο ίδιος δε διεκδικεί κάτι μέσα από τη διαδικασία αυτή. Απλά θέλει να ξέρει πώς και γιατί συνέβη κάτι τέτοιο, με την ευθυνών ποιων φορέων και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί πάνω στον δασικό χάρτη αυτό το περίεργο λάθος.
Πηγή: neakriti.gr