ΚΡΗΤΗ

Δασικοί χάρτες: Με ρυθμούς χελώνας η εξέταση των ενστάσεων – Παρέμβαση από τους μηχανικούς

Νέα παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς ο όγκος των αντιρρήσεων είναι δυσανάλογος με τις επιτροπές που συνέστησε το υπουργείο για την εξέτασή τους και με τον απαιτούμενο χρόνο να μην υπολογίζεται, σε βάρος τελικά της αξιοποίησης και μεταβίβασης της περιουσίας τους.

«Ενισχύστε κι αυξήστε τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων», διαμηνύει προς την κυβέρνηση η Διοικούσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, «καθώς οι καθυστερήσεις κρατούν σε “ομηρία” τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την αξιοποιήσουν».

Σε επιστολή του μάλιστα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος Παντελή Κάπρο το ΤΕΕ/ΤΑΚ γνωστοποιεί ότι έχει ορίσει συνολικά 16 μηχανικούς, ώστε να συμμετέχουν σε αντίστοιχο αριθμό επιτροπών οκτώ στην Π.Ε. Ηρακλείου και οκτώ στην Π.Ε. Λασιθίου και πως είναι αναγκαία η συγκρότηση τουλάχιστον πέντε έως οκτώ επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για να καλυφθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, ώστε να μην παρατείνεται η αγωνία των πολιτών λόγω παλινωδιών και καθυστερήσεων.

Κατά τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Ταβερναράκη, οι δύο Επιτροπές που ορίστηκαν για το Ηράκλειο και η μία για το Λασίθι δεν αρκούν για να φέρουν σε πέρας το όλο εγχείρημα, καθώς θα συνεδριάζουν τέσσερις φορές τον μήνα, εξετάζοντας από 25 αντιρρήσεις σε καθεμία, όταν οι ενστάσεις είναι χιλιάδες και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τους, είτε στο ΤΕΕ/ΤΑΚ είτε στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Όπως λέει ενδεικτικά, «ο χρόνος αναμονής θα είναι πολύ μεγάλος, βάζοντας σε επιπλέον περιπέτειες τους ιδιοκτήτες γης, καθώς δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την αξιοποιήσουν».

Στην επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος Παντελή Κάπρο, το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι επομένως αναγκαία η συγκρότηση τουλάχιστον πέντε (5) έως οκτώ (8) Επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να καλυφθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, ώστε να μην παρατείνεται η αγωνία των πολιτών λόγω παλινωδιών και καθυστερήσεων. Σημειώνει, επίσης, ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να διαθέσει επιπλέον μηχανικούς για τη σύσταση των επιτροπών που απαιτούνται.

Στις 31.01.2023 εκδόθηκε ΚΥΑ, η οποία αναφερόταν αφενός στην αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των μελών που αποτελούν την επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων δασικών χαρτών, και αφετέρου στο ότι η κάθε επιτροπή οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές τον μήνα και να εξετάζει 25 υποθέσεις ανά συνεδρίαση, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών.

Είναι λοιπόν προφανές και κρίνεται σκόπιμη η άμεση συγκρότηση ικανού αριθμού επιτροπών τόσο στην Π.Ε. Ηρακλείου όσο και στην Π.Ε. Λασιθίου, ώστε να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό στην εξέταση των χιλιάδων σε αριθμό αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την αξιοποιήσουν».

Ο Γιώργος Ταβερναράκης λέει επίσης πως ακόμα κι αυτή η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν σε 7 εκατομμύρια στρέμματα, που τα είδη και τα χαρακτηριστικά της βλάστησής τους τα κατέτασσαν στη συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου κι αποδεσμεύονται, δεν μπορούν να περιορίσουν τον χρόνο εξέτασης των αντιρρήσεων. Διαδικαστικά, όπως σημειώνει η αντίρρηση, θα πρέπει να εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής, που θα απαρτίζεται από τρία με τέσσερα άτομα.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή φορέων των δασολόγων και γεωτεχνικών και έδωσε τέλος σε μία ανοιχτή διαμάχη τους με το ΥΠ.ΕΝ., η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως ανοιχτό θέμα για την αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιωτών και του Δημοσίου στους Δασικούς Χάρτες.

Παρέμβαση και από τους δικηγόρους – Ζητούν νομοθετική ρύθμιση

«Να διαχειριστούν μια χαοτική κατάσταση, με χιλιάδες αντιρρήσεις επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, καλούνται οι μετρημένες στα δάχτυλα επιτροπές ανά περιφερειακή ενότητα στο νησί», σημείωναν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Κρήτης πριν από ένα μήνα, όπως δημοσιεύτηκε στο neakriti.gr.

Όπως είχε μάλιστα εξηγήσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης, «πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση περί αλλαγής του τρόπου και της διαδικασίας για την εκδίκαση των δασικών ενστάσεων». Συμπλήρωσε ότι η αδυναμία των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών, λόγω έλλειψης προσωπικού να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους στις επιτροπές για τις ενστάσεις επί του προηγούμενου δασικού χάρτη, δημιουργεί προβλήματα στο να “τρέξουν” οι διαδικασίες».

Υπολογίζεται πως μόνο για τη διαμόρφωση του τελικού δασικού χάρτη των Χανίων, για τον οποίο έχουν υποβληθεί 25.000 αντιρρήσεις, θα απαιτηθούν πολλές δεκαετίες. Σε καθεμία από τις τρεις επιτροπές αντιστοιχούν πάνω από 8.000 αιτήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι αντιρρήσεις της προηγούμενης ανάρτησης. Αντίστοιχα, από μια επιτροπή στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου δεν μπορούν πρακτικά να εξυπηρετήσουν τον όγκο των αντιρρήσεων.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ