ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διακοπές ρεύματος: Ποιες είναι οι πιο… ευαίσθητες συσκευές; – Χρήσιμες συμβουλές

Σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των ηλεκτρικών μας συσκευών αλλά και τη δική μας, σε περιπτώσεις που στο σπίτι μας υπάρξει μερική ή ολική διακοπή ρεύματος.

Τα νοικοκυριά καλό είναι να προσέχουν τις πιο ευαίσθητες ηλεκτρικές τους συσκευές, όχι από την πτώση της τάσης, αλλά από την υπέρταση που θα μπορούσε να συμβεί όταν θα επανερχόταν το ρεύμα και πάντοτε ανάλογα με το είδος του ρεύματος που διαθέτει κάθε νοικοκυριό, αν δηλαδή είναι μονοφασικό ή τριφασικό.

Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, να συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της η τηλεόραση του σπιτιού μας, να ανάβουν και δύο λάμπες, αλλά όλα τα άλλα ηλεκτρικά συστήματα στο σπίτι μας να είναι εκτός λειτουργίας;

Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αντώνης Τσικαλάκης, λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τις βλάβες της ΔΕΗ. Δηλαδή, το 11500, όπου και πρέπει να αναφέρουμε οτιδήποτε παρατηρούμε μες στο σπίτι. Και από την άλλη, να ξέρουμε ότι εμείς απλά περιμένουμε τους ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν τη δουλειά τους και να μας ξαναδώσουν ρεύμα.

Ποιες είναι αυτές οι πιο ευαίσθητες συσκευές;

Ο κ. Τσικαλάκης εξηγεί: «Είναι οι συσκευές που έχουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα τους. Και οι πιο καινούργιες συσκευές είναι οι πιο ευάλωτες. Και είναι και εκείνες που θα πρέπει να τις έχουμε πιο προστατευμένες μέσα στο σπίτι σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αν δηλαδή πάρουμε μια καινούργια τηλεόραση, καλό θα είναι να βάλουμε προστασία υπέρτασης στην είσοδο ή και στον πίνακά μας ακόμη. Και δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Δηλαδή, ένας μονοφασικός τέτοιος αγωγός υπερτάσεων δε στοιχίζει πάνω από 50 με 60 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά. «Ο εξοπλισμός μας κινδυνεύει περισσότερο από τυχόν υπερτάσεις στο δίκτυο. Και συνήθως η υπέρταση μπορεί να συμβεί από έναν κεραυνό που δέχτηκε μια γραμμή ή και από άλλες περιπτώσεις. Και επειδή είναι αρκετά μεγάλο το δίκτυο και εκτεταμένο και οι άνθρωποι είναι λίγοι σε προσωπικό, κάποια στιγμή μπορεί κάτι να ξεφύγει της προσοχής τους και να συμβεί κάποιο σφάλμα. Και μην ξεχνάμε ότι πολλές εργασίες της ΔΕΗ γίνονται με εργολαβίες και όχι με προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποια κακοτεχνία σε κάποιο σημείο μπορεί να επιφέρει τέτοια προβλήματα. Ή μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα. Και μπορεί το βραχυκύκλωμα να είχε να κάνει με υγρασία που μπορεί να υπήρχε σε ένα άλλο σημείο που δεν είχε να κάνει με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Στην εγκατάσταση, για παράδειγμα, ενός μεγάλου καταναλωτή. Αν ας πούμε σε ένα ελαιοτριβείο γίνει ένα σημαντικό βραχυκύκλωμα, τότε όλοι θα επηρεαστούνε γύρω του. Και γι’ αυτό λαμβάνουν κάποιες προστασίες για να μπορούν να το απομονώσουν»!

Στο σημείο αυτό, εξηγεί ότι το δίκτυο του νομού Ηρακλείου είναι πολύ μεγάλο.

«Μην ξεχνάμε ότι ο νομός Ηρακλείου καταναλώνει του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε στο Θραψανό μια βλάβη και να χρειαστεί να βγει εκτός λειτουργίας το δίκτυο μέχρι και τη Σύλλαμο, ώστε να εντοπιστεί το σημείο εκείνο στο οποίο υπάρχει το πρόβλημα»…

«Πιο ευάλωτοι υπολογιστές και τηλεοράσεις»

«Οι λάμπες τύπου LED και κυρίως οι παλιότερες φθορίου, αν κατέβει η τάση κάτω από ένα επίπεδο, δεν ανάβουν. Και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα. Εάν παρατηρήσει κανείς τα φώτα του ότι δεν ανάβουν, αλλά δουλεύουν κάποιες άλλες συσκευές, καλό θα είναι να περιορίσει λίγο τη χρήση στις πιο απαραίτητες συσκευές και να βγάλει τις πιο ευάλωτες από την πρίζα», μας είπε ο κ. Τσικαλάκης.

Τέτοιες είναι ο σταθερός υπολογιστής και όχι ο φορητός. Οι καινούργιες τηλεοράσεις και όχι τόσο οι παλιότερες. Δεν είναι τόσο ευάλωτα τα ψυγεία, οι καταψύκτες και οι κουζίνες.

Ο Αντώνης Τσικαλάκης συνιστά πάντως σε κάθε περίπτωση τη νύχτα να βγάζουμε από την πρίζα υπολογιστές και τηλεοράσεις για πολλούς λόγους.

Τριφασικό ή μονοφασικό ρεύμα;

Καταλήγοντας, λέει ότι έχει σημασία αν έχουμε στο σπίτι μας τριφασικό ή μονοφασικό ρεύμα.

«Όταν υπάρχει τριφασικό, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει κανείς τη μία ή τις δύο φάσεις. Η πιο χαρακτηριστική συσκευή σε μια πολυκατοικία που έχει τριφασικό ρεύμα και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι η αντλία του νερού. Όταν χαθεί μία από τις τρεις φάσεις, σταματάει τελείως το μοτέρ να προσπαθεί να ανεβάσει νερό. Μπορεί δηλαδή σε μια φάση να ακούμπησε ένα δέντρο για παράδειγμα. Ή και σε δύο από τις τρεις. Και γι’ αυτό μπορεί ο μονοφασικός καταναλωτής να μην επηρεαστεί γιατί παίρνει ρεύμα από άλλη φάση. Εάν συμβεί σφάλμα σε δύο φάσεις, ο μονοφασικός καταναλωτής θα δει μια βύθιση. Και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να βάλει ένα καντηλάκι στην πρίζα, όπου θα δει το λαμπάκι να ανάβει σαν τον λύχνο. Αλλά χρειάζεται να προσέχουμε, γιατί αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει θανατηφόρα τάση στο δίκτυο. Προσπαθούμε, λοιπόν, να επικοινωνήσουμε με τα συνεργεία και να τους πούμε τι είναι αυτό το οποίο παρατηρούμε και να τους καθοδηγήσουμε έτσι να βρουν τη βλάβη γρηγορότερα, αφού έτσι θα ξέρουν αν υπάρχει πτώση των τριών φάσεων ή της μίας από τις τρεις στην περιοχή μας»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ