Νομός Χανίων ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμαρχος Γαύδου: “Ως εδώ και μη παρέκει” – Η οργισμένη ανάρτηση για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα

«Ως εδώ και μη παρέκει», αναφέρει η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη χαρακτηρίζοντας ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές δημοσιευμάτων για το νησί, σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook.

Η δήμαρχος εκφράζει τη θλίψη και αγανάκτησή της διότι η Γαύδος «προβάλλεται ως τριτοκοσμικός τόπος, με συνθήκες διαβίωσης μέσα στα σκουπίδια, τις μύγες και τη γαστρεντερίτιδα, “σοκάροντας” εκείνους που πείθονται από αυτές τις “εικόνες” και δεν μπορούν να διανοηθούν, ότι μπορεί να υπάρχουν αυτά σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024».

Χαρακτηρίζει ως άδικες τις εικόνες που «αμαυρώνουν την προσπάθεια και την προσφορά των Γαυδιωτών, οι οποίοι από επιλογή επιμένουν να ζουν σε μια απομονωμένη κουκίδα του χάρτη» και εξηγεί ότι «σε αυτό τον “τριτοκοσμικό” τόπο οι κάτοικοι κάνουν ανακύκλωση χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό. Μόνοι, με απλές ιδιοκατασκευές κάνουν υποδειγματική ανακύκλωση» και αναρωτιέται: «Αν ο χώρος είχε κατασκευαστεί με μια πανάκριβη περίφραξη υπερπαραγωγή και όχι από ξύλα και ελαιόπλεγμα (…) θα ήταν “ευρωπαϊκός χώρος ανακύκλωσης”».

Μιλώντας σχετικά με το νερό, η δήμαρχος επισημαίνει: «Βρεθήκαμε σε ένα απομονωμένο τόπο, χωρίς πηγές και υπόγεια νερά. Μας δόθηκε νερό χαμηλής ποιότητας, περιορισμένης ποσότητας και παλεύουμε να το δίνουμε σε όλους, κάνοντας συνεχώς βελτιώσεις και ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό (…). Οι κάτοικοι ξέρουμε ότι το νερό μας είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά ακίνδυνο. Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε βιολογικό καθαρισμό όταν μεγάλα αστικά κέντρα και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ακόμα παλεύουν να αδειοδοτήσουν και να κατασκευάσουν (…) Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε την κατασκευή βιολογικού και να γίνουμε Ευρωπαίοι κι ας μας κατηγορούν ότι είμαστε τριτοκοσμικοί».

Γαύδος

Επίσης αναφέρει ότι «το κλίμα της Γαύδου είναι θερμό και ξηρό και ο καύσωνας φέτος διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες και ευνόησε τον πολλαπλασιασμό εντόμων. Η ξηρασία των δύο τελευταίων χρόνων απέτρεψε τα πουλιά (φυσικοί εχθροί των μυγών) να μείνουν φέτος στο νησί» και τονίζει ότι παρέμβαση του ανθρώπου ίσως αποβεί καταστροφική, «διαφορετικά, ας καταστρέψουμε και τα λιβάδια Ποσειδωνίας στο νησί, γιατί κάποιοι ενοχλούνται από τα φύκια».

Τέλος, η κ. Στεφανάκη αναφέρει ότι «το κράτος λάμπει διά της απουσίας του» τονίζοντας «χωρίς σχέδιο η Γαύδος θα παραμείνει στην ίδια “τριτοκοσμική” κατάσταση και ακόμα χειρότερα» ενώ οι «οριζόντιες πολιτικές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη Γαύδο. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, με ό,τι μέσα διαθέτουμε και ό,τι πόρους μας δίνει αυτό το κράτος για να είναι αξιοπρεπές ως προορισμός και τόπος κατοικίας το νησί μας».

Δείτε την ανάρτησή της στο facebook:



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ