Δευτέρα, 18 Δεκέμβριος 2017
Έλλειψη εργατών γης στην Κίσαμο

Έλλειψη εργατών γης στην Κίσαμο

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που παρουσιάστηκε σε μικρή κλίμακα το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2016 στην Κίσαμο, προβλέπεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο φέτος, κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως κατά την ελαιοκομική περίοδο.
Όπως έχει διαπιστωθεί σε ολόκληρη την Κρήτη, πολλοί από τους αλλοδαπούς εργάτες γης (κυρίως αλβανικής, βουλγαρικής και ρουμανικής υπηκοότητας), που για πολλά εργάζονταν στο νησί μας, είτε στις ελιές είτε στα θερμοκήπια και σε άλλες καλλιέργειες, έχουν επιλέξει να μετακομίσουν στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αγγλία, και -κυρίως- στη Γερμανία, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Βέβαια, όσο πλησιάζει η ελαιοκομική περίοδος θα αυξάνονται οι... έκτακτοι εργάτες, αυτοί δηλαδή που έρχονται μόνο για την ελαιοσυλλογή και στη συνέχεια μετακινούνται προς άλλη περιοχή της χώρας για να ασχοληθούν με εντελώς διαφορετικές καλλιέργειες.
Ωστόσο, αυτοί δεν διαθέτουν την εμπειρία των "μόνιμων" για αρκετά χρόνια αλλοδαπών εργατών που είχαν, όπως λέμε, "μάθει τη δουλειά" και η εργασία τους αποτελούσε βαρόμετρο στη συγκομιδή.
Ένας άπειρος αλλοδαπός εργάτης γης, που για παράδειγμα μέχρι χθες ασχολούνται σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα), πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη και ευαίσθητη συγκομιδή όπως είναι αυτή του ελαιοκάρπου.

Γενικευμένο το πρόβλημα
Το πρόβλημα της έλλειψης έμπειρων εργατών έχει γενικευτεί σε ολόκληρη την Κρήτη και σε κάθε είδους καλλιέργειες. Τα 20 τουλάχιστον τελευταία χρόνια, καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή όλων των Κρητικών προϊόντων έπαιζαν οι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που συνήθως δούλευαν περίπου 9 μήνες το χρόνο στις αγροτικές καλλιέργειες, ζούσαν καλά, και έστελναν χρήματα στις οικογένειές τους που είχαν μείνει πίσω στην πατρίδα τους.

Με τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, με την αύξηση του κόστους ζωής και πρωτίστως με την οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν οι αλλοδαποί εργάτες τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους Έλληνες, η αρχική σκέψη της φυγής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έγινε -αναγκαστικά- απόφαση τελικής εγκατάλειψης μιας χώρας που αγαπούν γιατί τους πρόσφερε πολλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Όσοι αλλοδαποί εργάτες γης φεύγουν από το νησί μας αναζητούν εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αισθάνονται ότι είναι αβέβαιο το μέλλον τους ως εργαζόμενοι σε μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα.
Εκείνοι που φαίνεται ότι επιμένουν να παραμένουν ακόμα στην περιοχή μας είναι οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες που από εργάτες γης έχουν γίνει πια επιχειρηματίες αγρότες.

Τι πρέπει να γίνει
Πολλοί από τους μετανάστες που φεύγουν από την Κρήτη, επιλέγοντας ευρωπαϊκά κράτη, προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να ζήσουν άλλο στη χώρα μας, καθώς έχει ανέβει θεαματικά το κόστος ζωής. Για το λόγο αυτό, οι συνδικαλιστές αγρότες έχουν ζητήσει από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει πρωτοβουλίες, με τις οποίες να βρεθούν ευρωπαϊκά προγράμματα που να επιδοτούν της εργασία στην αγροτική παραγωγή, όπως εκείνα τα προγράμματα που επιδοτούν την εργασία στις διάφορες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι αλλοδαποί εργάτες, εκτός από τους Πακιστανούς, που δεν έχουν πράσινη κάρτα, είναι ασφαλισμένοι και πληρώνονται από τους αγρότες για 8ωρη εργασία με 27-28 ευρώ μεροκάματο, με εργόσημο.


Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

neoiorizontes banner bottom