Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
Κίσαμος: Σημείο αναφοράς για τη Γραμπούσα "το καφενείο του Κοκότση"

Κίσαμος: Σημείο αναφοράς για τη Γραμπούσα "το καφενείο του Κοκότση"

Στη μέση μια σόμπα που ανάβει. Και τριγύρω, άντρες με μουστάκια και ρυτιδωμένα πρόσωπα. Στα χωριά της Κισάμου το καφενείο δεν είναι επαγγελματική ενασχόληση αλλά κοινωνική λειτουργία. Αποτυπώνει και εκφράζει έναν ολόκληρο κόσμο, με τους κανόνες, το ήθος και τις ιδιαιτερότητές του…

Τα παλαιότερα χρόνια, το καφενείο κάθε χωριού αποτελούσε το κέντρο του, την καρδιά του, αφού όλα ξεκινούσαν και τέλειωναν εκεί. Τα καφενεία της Κρήτης αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην αδιερεύνητη ιστορία του ελληνικού καφενέ. Εκεί περνούσαν ώρες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας οι κουρασμένοι από τον κάματο της μέρας οι αγρότες. Εκεί πραγματοποιούνταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά και οι ενημερωτικές ομιλίες για αγροτικά, ιατρικά και άλλα θέματα. Τη δεκαετία του '70 ήταν και ο μοναδικός τόπος ενημέρωσης καθώς τα καφενεία διέθεταν τηλεόραση, ενώ για πιο... σφαιρική ενημέρωση υπήρχε και το ραδιόφωνο. 

DSC 0238 1496 x 1000

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα από τα πλέον εμβληματικά καφενεία της Κισάμου, "το καφενείο του Κοκότση", που βρίσκεται στον Αϊ Γιώργη της Γραμπούσας. Βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο της περιοχής καθώς από εδώ περνούν όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τον Πλάτανο αλλά και τα πολλά χωριά της πρώην Κοινότητας Γραμπούσας. Το καφενείο λειτουργεί περίπου... ένα αιώνα και όπως είναι φυσικό έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες.

DSC 0241 1496 x 1000

Σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο Αντώνης Σοφουλάκης που μας λέει: «Το 1977 ανέλαβα το καφενείο, νεαρός τότε. Μετά από κάποιο διάστημα το άφησα σε κάποιον άλλο. Είχε πολύ κίνηση εκείνη την εποχή. Φτιάχναμε περισσότερους από 40 καφέδες μόνο το πρωί. Δεν ήταν όπως σήμερα που οι νέοι πάνε μόνο στο Καστέλλι για το καθημερινό τους καφεδάκι».

DSC 0240 1496 x 1000

Του ζητήσαμε να μας κάνει συγκρίσεις εκείνης της εποχής με την σημερινή. Η απάντηση του... αναμενόμενη: «Δεν έχει καμία σχέση το τότε με το σήμερα, η πιάτσα ήταν μεγάλη. Υπήρχε το κοινοτικό κατάστημα δίπλα, αγρονομία - δικαστήριο αγροζημιών κ.α. Η Γραμπούσα, ο Πλάτανος, τα Φαλάσαρνα και το Σφηνάρι εξυπηρετούνταν εδώ και όχι στο Καστέλλι. Απέναντι υπήρχε κουρείο και καρεκλάδικο, φούρνος πιο κάτω και ένα μπακάλικο». 

DSC 0244 1496 x 1000

Στο ερώτημα ποιες συζητήσεις κυριαρχούν σήμερα στο καφενείο, μας απάντησε: «Τα θέματα είναι κυρίως αγροτικά καθώς εδώ οι περισσότεροι είναι αγρότες. Τα πολιτικά θέματα έχουν κουράσει τον κόσμο και οι συζητήσεις είναι λιγοστές. Ο κόσμος συζητάει περισσότερο για τα προϊόντα του».
Για πολλές δεκαετίες "το καφενείο του Κοκότση" ήταν το πιο ζωντανό κύτταρο της Γραμπούσας, αποτελούσε το κέντρο για ψυχαγωγία και συζήτηση. Ο κόσμος μαζεύονταν για να παίξει χαρτιά ή τάβλι, για να ανταλλάξει απόψεις για κάθε θέμα.
Έτσι κυλούσε ο χρόνος... Σήμερα ο κόσμος είναι λιγοστός αλλά σταθερός. Σαν μια μικρή παρέα.

(Από την εφημερίδα ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

Σχετικά Άρθρα

 • Δήμος Κισάμου: Συμμετοχές στο Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής
  Ο Δήμος Κισάμου, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισάμου σας προσκαλούν να συμμετέχετε στο Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις 6 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Σκαλίδη.

  Παρακαλούνται οι Έμποροι, Βιοτέχνες, Παραγωγοί Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων αλλά και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση να απευθυνθούν στο γραφείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισάμου από 16 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου 2018.

  α) Απαραίτητη προϋπόθεση να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

  β) Οι καταστηματάρχες επί τις οδού Σκαλίδη που επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να κατοχυρώσουν τη θέση τους,σε διαφορετική περίπτωση ο κοινόχρηστος χώρος θα δοθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο.

  γ) Οι θέσεις θα δοθούν με αριθμό προτεραιότητας των αιτήσεων.

  δ) Με την αίτηση θα καταβάλετε και το ποσό συμμετοχής στο Παζάρι.

  Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
  Μαρακακη Βίκυ
  Τηλ: 2822340200
  Fax : 2822022121
  Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Σε Καστέλλι και Φαλάσαρνα οι υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο
  Αλλάζει το σκηνικό το Σάββατο στην Κρήτη οπότε και η συννεφιά θα δώσει «σκυτάλη» στους νοτιάδες που θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, ενώ ευνοϊκή θα είναι η μεταφορά σκόνης.
  Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και κατά τόπους θα φτάσει μέχρι και τους 25 βαθμούς.

  Σε ποιες περιοχές της Κρήτης το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» κόκκινο το Σάββατο;
  Στην Κίσαμο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς και στα Φαλάσαρνα στους 23.
  Σε άλλες περιοχές της Κρήτης, η θερμοκρασία θα φτάσει: σ
  τα Χανιά, στο Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο η θερμοκρασία τους 22 βαθμούς και στο Ηράκλειο τους 21. 

  Προσοχή στους ανέμους που θα φτάσουν στα 7 μποφόρ σε Κίσαμο, Φαλάσαρνα, Ηράκλειο, Παλαιόχωρα, Σητεία και στο Ρέθυμνο στους 6. 

 • Μια φορά κι έναν καιρό στην Κίσαμο!
  Πολωνία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία και φυσικά Ελλάδα! Πρώτη διεθνής συνάντηση με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του προγράμματος Erasmus+ “OnceUponanIsland” («Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα νησί») πραγματοποιήθηκε στην Κίσαμο με διοργάνωση του 1ου Γυμνασίου Κισάμου από 5 έως 9 Μαρτίου.

  Το... σενάριο του προγράμματος είναι ότι οι μαθητές έχουν ναυαγήσει σε ένα υποθετικό έρημο νησί, το οποίο έπρεπε για τη συνάντηση αυτή να έχουν χαρτογραφήσει, καθώς και να έχουν συντάξει νόμους, οι οποίοι θα διέπουν τη νέα κοινωνία του νησιού αυτού.
  Οι νόμοι ψηφίστηκαν μετά από συζήτηση σε ομάδες αποτελούμενες από παιδιά από διαφορετικές χώρες ανά κατηγορία: πολιτικά δικαιώματα, περιβάλλον, ποινικό καιοικογενειακόδίκαιο, ιδιοκτησίας, καθώς και για θέματα σχετικά με τους πρόσφυγες.

  Επιπλέον, εργάστηκαν σε ομάδες για την παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου για το πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα νησί». Αναδεικνύεται έτσι ο διαθεματικός χαρακτήρας του προγράμματος και η προώθηση της δημιουργικότητας των μαθητών.

  *ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΥΣ "ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 14-3-2018, ΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.

neoiorizontes banner bottom