Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018
Κίσαμος: Σημείο αναφοράς για τη Γραμπούσα "το καφενείο του Κοκότση"

Κίσαμος: Σημείο αναφοράς για τη Γραμπούσα "το καφενείο του Κοκότση"

Στη μέση μια σόμπα που ανάβει. Και τριγύρω, άντρες με μουστάκια και ρυτιδωμένα πρόσωπα. Στα χωριά της Κισάμου το καφενείο δεν είναι επαγγελματική ενασχόληση αλλά κοινωνική λειτουργία. Αποτυπώνει και εκφράζει έναν ολόκληρο κόσμο, με τους κανόνες, το ήθος και τις ιδιαιτερότητές του…

Τα παλαιότερα χρόνια, το καφενείο κάθε χωριού αποτελούσε το κέντρο του, την καρδιά του, αφού όλα ξεκινούσαν και τέλειωναν εκεί. Τα καφενεία της Κρήτης αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην αδιερεύνητη ιστορία του ελληνικού καφενέ. Εκεί περνούσαν ώρες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας οι κουρασμένοι από τον κάματο της μέρας οι αγρότες. Εκεί πραγματοποιούνταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά και οι ενημερωτικές ομιλίες για αγροτικά, ιατρικά και άλλα θέματα. Τη δεκαετία του '70 ήταν και ο μοναδικός τόπος ενημέρωσης καθώς τα καφενεία διέθεταν τηλεόραση, ενώ για πιο... σφαιρική ενημέρωση υπήρχε και το ραδιόφωνο. 

DSC 0238 1496 x 1000

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα από τα πλέον εμβληματικά καφενεία της Κισάμου, "το καφενείο του Κοκότση", που βρίσκεται στον Αϊ Γιώργη της Γραμπούσας. Βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο της περιοχής καθώς από εδώ περνούν όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τον Πλάτανο αλλά και τα πολλά χωριά της πρώην Κοινότητας Γραμπούσας. Το καφενείο λειτουργεί περίπου... ένα αιώνα και όπως είναι φυσικό έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες.

DSC 0241 1496 x 1000

Σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο Αντώνης Σοφουλάκης που μας λέει: «Το 1977 ανέλαβα το καφενείο, νεαρός τότε. Μετά από κάποιο διάστημα το άφησα σε κάποιον άλλο. Είχε πολύ κίνηση εκείνη την εποχή. Φτιάχναμε περισσότερους από 40 καφέδες μόνο το πρωί. Δεν ήταν όπως σήμερα που οι νέοι πάνε μόνο στο Καστέλλι για το καθημερινό τους καφεδάκι».

DSC 0240 1496 x 1000

Του ζητήσαμε να μας κάνει συγκρίσεις εκείνης της εποχής με την σημερινή. Η απάντηση του... αναμενόμενη: «Δεν έχει καμία σχέση το τότε με το σήμερα, η πιάτσα ήταν μεγάλη. Υπήρχε το κοινοτικό κατάστημα δίπλα, αγρονομία - δικαστήριο αγροζημιών κ.α. Η Γραμπούσα, ο Πλάτανος, τα Φαλάσαρνα και το Σφηνάρι εξυπηρετούνταν εδώ και όχι στο Καστέλλι. Απέναντι υπήρχε κουρείο και καρεκλάδικο, φούρνος πιο κάτω και ένα μπακάλικο». 

DSC 0244 1496 x 1000

Στο ερώτημα ποιες συζητήσεις κυριαρχούν σήμερα στο καφενείο, μας απάντησε: «Τα θέματα είναι κυρίως αγροτικά καθώς εδώ οι περισσότεροι είναι αγρότες. Τα πολιτικά θέματα έχουν κουράσει τον κόσμο και οι συζητήσεις είναι λιγοστές. Ο κόσμος συζητάει περισσότερο για τα προϊόντα του».
Για πολλές δεκαετίες "το καφενείο του Κοκότση" ήταν το πιο ζωντανό κύτταρο της Γραμπούσας, αποτελούσε το κέντρο για ψυχαγωγία και συζήτηση. Ο κόσμος μαζεύονταν για να παίξει χαρτιά ή τάβλι, για να ανταλλάξει απόψεις για κάθε θέμα.
Έτσι κυλούσε ο χρόνος... Σήμερα ο κόσμος είναι λιγοστός αλλά σταθερός. Σαν μια μικρή παρέα.

(Από την εφημερίδα ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

Σχετικά Άρθρα

 • Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών σε Κίσαμο και Πλατανιά
  Εξιχνιάστηκαν από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισάμου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και Αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, έξι (6) υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν σε οικείες των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά. 

  Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας ηλικίας 28 και 31 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
  Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου των διαρρήξεων και κλοπών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 28χρονος από κοινού με τον 31χρονο κατά το χρονικό διάστημα από 02.05.2018 έως 13.05.2018 είχαν εισέλθει συνολικά σε έξι οικίες αφαιρώντας χρήματα κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα συνολικής χρηματικής αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ.
  Μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων αποδόθηκαν στους παθόντες.Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.
 • Κίσαμος: Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21χρονου για πορνογραφία ανηλίκων
  Από το Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων.
  Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου, σύμφωνα με την οποία άγνωστος άνδρας έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη ανήλικης ημεδαπής, κατάφερε να της αποσπάσει μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης άσεμνες φωτογραφίες.
  Στη συνέχεια απαιτούσε την αποστολή νέων φωτογραφιών, προκειμένου να μην δημοσιεύσει τις εν λόγω φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

  Στο πλαίσιο αυτό, από την ανωτέρω Υπηρεσία διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, από όπου προέκυψαν τα στοιχεία του 21χρονου.
  Ύστερα από παραγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Κισάμου, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 21χρονου σε περιοχή του Δήμου Λέσβου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής και ψηφιακά μέσα που ταυτοποιούν την εμπλοκή του στην υπόθεση.
  Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
  Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
 • Νέα Δημοκρατία: Ο Γιώργος Καρτσωνάκης μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος στην Τοπική Κισάμου
  Εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων και διοικητικών συμβουλίων θα πραγματοποιηθούν στις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας και στις ΝΟΔΕ την Κυριακή 13 Μαΐου. 
  Μάλιστα, αυτές θα διεξαχθούν με το νέο καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο νέος πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ, όσο και οι πρόεδροι των τοπικών Οργανώσεων θα εκλέγονται από τη βάση. 

  Στην Τοπική Δήμου Κισάμου μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο Γιώργος Καρτσωνάκης, ενώ υποψήφια μέλη θα είναι (αλφαβητικά) οι: Δημήτριος Βαρουχάκης, Μιχαήλ Θεοδωρογλάκης, Κωνσταντίνος Κομπογεννητάκης, Δημήτριος Λιουδάκης, Παναγιώτα Μενεγάκη, Στυλιανός Ξηρουχάκης, Αντώνιος Παπαδάκης, Εμμανουήλ Ρημαντωνάκης και Εμμανουήλ Φουρναράκης.

  Υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Χανίων θα είναι οι: Γεώργιος Μαρκουλάκης και Κωνσταντίνος Σφυριδάκης, ενώ υποψήφιοι πρόεδροι στις Τοπικές Οργανώσεις θα είναι οι: Νικόλαος Κοκολάκης, Ανδρέας Ρωμανιάς (Αποκόρωνα), Νικόλαος Δρακάκης (Καντάνου - Σελίνου), Γεώργιος Καρτσωνάκης (Κισάμου), Γεώργιος Γαλάνης, Εμμανουήλ Κουβαριτάκης (Πλατανιά): Χρήστος  Σοφούλης (Σφακίων) και Πέτρος Δρακάκης (Χανίων).

charoupia villa

neoiorizontes banner bottom