Saturday, 23 Μαρτίου 2019
"Ανθεί" η ανακύκλωση στην Κίσαμο

"Ανθεί" η ανακύκλωση στην Κίσαμο

Αυξητικά είναι τα ποσοστά απορριμμάτων που ανακυκλώνουν οι Κισαμίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ολοένα και περισσότεροι Κισαμίτες μπαίνουν στη λογική της ανακύκλωσης και διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους στους κάδους που είναι τοποθετημένοι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Αυτό αποτυπώθηκε στα στοιχεία της ΔΕΔΙΣΑ για το έτος 2017, τα οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Επιχείρησης Νίκος Παινεσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κουτράκης και αντιπρόεδρος Μανώλης Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης την περασμένη χρονιά κατέγραψε ο Δήμος Κισάμου (18,6%) και ακολούθησαν ο Δήμος Πλατανιά (16,4%), ο Δήμος Αποκορώνου (9,8%), ο Δήμος Χανίων (8,4%) και ο Δήμος Ρεθύμνου (7,1%). Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου που παρότι διαθέτει μπλε κάδους ανακύκλωσης δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα αφού οι κάδοι του δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως… κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα.
Στο σύνολο του Νομού, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ 2016 και 2017, παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης από 7 έως 18% ανάλογα με τον Δήμο.Ανακύκλωση γυαλιού Το 2017 τοποθετήθηκαν κίτρινοι κώδωνες ανακύκλωσης γυαλιού σε πολλά σημεία του Δήμου Κισάμου κι αυτό έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση και σ' αυτό το είδος ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, ενώ το 2016 ανακυκλώθηκαν από την περιοχή του Δήμου Κισάμου μόλις 240 κιλά γυαλί, το 2017 ο όγκος ανακύκλωσης εκτοξεύτηκε στα 5.139. Πάντως, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης αφού ο Δήμος Κισάμου, βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους άλλους Δήμους του Νομού. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χανίων ανακυκλώθηκαν 382.575 κιλά γυαλιού (έναντι 220.045 το 2017), ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου (από 170 κιλά το 2016, σε πάνω από 13 τόνους πέρυσι!), στον Δήμο Αποκορώνου (από 3.050 κιλά γυαλιού το 2016 σε 78.317 κιλά το 2017), αλλά και στον Δήμο Πλατανιά (από 79.535 κιλά το 2016 σε 137.441 το 2017). Σύμμεικτα απορρίμματαΌσον αφορά τα σύμμεικτα απορρίμματα (πράσινοι κάδοι), σημαντική αύξηση καταγράφηκε μόνο στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου (+77,71%), ωστόσο αυτή οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι στον εν λόγω Δήμο δεν σημειώθηκε διαχωρισμός σύμμεικτων - ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Στους υπόλοιπους Δήμους παρατηρήθηκε οριακή αύξηση σε ότι αφορά τις ποσότητες των πράσινων κάδων (σύμμεικτα απορρίμματα), γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών που αξιοποιούνται. Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Κισάμου η ποσοστιαία διαφορά ανήλθε μόλις στο 0,85% (από 5.282 τόνοι το 2016 σε 5.327 το 2017). Υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης«Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά ανακύκλωσης στα Χανιά είναι από τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι έχει καλλιεργηθεί η κατάλληλη συνείδηση στους δημότες. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι στα Χανιά στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης που πάντα υπάρχει ένα υπόλειμμα, δηλαδή απορρίμματα που έχουν τοποθετηθεί από λάθος στον κάδο, έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό πανελληνίως, δηλαδή κάτω από 15%», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κουτράκης.
Ακόμα επισήμανε ότι πέρα από το αναμφισβήτητο περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση, η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους μπλε και κίτρινους κάδους επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη στους δημότες. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με τους πράσινους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων που χρεώνεται στους Δήμους 46 ευρώ ο τόνος, στους μεν κίτρινους κάδους δεν χρεώνεται ούτε η αποκομιδή ούτε η διαχείριση του γυαλιού, ενώ στους μπλε κάδους πληρώνεται μεν η αποκομιδή αλλά δεν πληρώνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.
«Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι όσο πιο πολλά απορρίμματα καταλήγουν στους μπλε και κίτρινους κάδους αντί στους πράσινους τόσο περισσότερο ελαφρύνονται οικονομικά οι Δήμοι διότι και θα πληρώσουν λιγότερα αλλά και αφού η ΔΕΔΙΣΑ θα πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικλών θα μπορεί να μειώσει και τη χρέωση για τους πράσινους κάδους», υπογράμμισε ο κ. Κουτράκης.Καφέ και κόκκινοι κάδοιΌσον αφορά τους καφέ κάδους που αφορούν βιοαπόβλητα και έχουν τοποθετηθεί σε στρατιωτικές μονάδες, στο Πολυτεχνείο, σε σούπερ μάρκετ και φρουταρίες μέσα στα Χανιά και σε κάποια ανθοπωλεία, μέσα στο 2017 συγκεντρώθηκαν 200 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων.
Τέλος, όσον αφορά τους πρώτους 52 κόκκινους κάδους, που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στα Χανιά, και αφορούν στη συγκέντρωση ρούχων και παπουτσιών συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες 33 τόνοι. Εδώ να σημειώσουμε ίσως θα 'πρεπε να τοποθετηθούν πιλοτικά από 1-2 καφέ και κόκκινοι κάδοι σε κεντρικά σημεία του Δήμου Κισάμου και το εγχείρημα πετύχει να επεκταθεί. Τι βάζουμε στους κάδους ανακύκλωσηςΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ: Αλουμίνιο (π.χ. τενεκεδάκια αναψυκτικών κλπ.), λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ κλπ.), πλαστικό (π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αποσμητικά, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κλπ.), χαρτί (συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά χυμών, γάλακτος, δημητριακών, μπισκότων, χαρτοσακούλες κλπ.). Και φυσικά παντός είδους χαρτί.ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΩΔΩΝΕΣ: Γυάλινα μπουκάλια (από νερό, γάλα, αναψυκτικά, κρασιά, αλκοολούχα ποτά κ.α.), γυάλινες συσκευασίες και βαζάκια (από χυμούς, τρόφιμα, γλυκά, μέλι, καλλυντικά, αποσμητικά κ.α.)ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ: Πορσελάνες, κεραμικά, πυρίμαχα σκεύη μαγειρικής, δοχεία από μολυβδούχο κρύσταλλο (βάζα λουλουδιών, σταχτοδοχεία ή ποτήρια κρασιού), ποτήρια, λαμπτήρες πυράκτωσης και εξοικονόμησης ενέργειες, σωλήνες νέον, τζάμια και φανάρια αυτοκινήτων, κεραμικές εστίες κουζίνας, καθρέπτες, παρμπρίζ αυτοκινήτων). ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ: Ξερά φύλλα και χόρτα, ξυλώδη κλαδιά, φλούδες κορμών, χώμα, στάχτη από τζάκι, πριονίδι, σανό – άχυρο, λαχανικά και φρούτα (ωμά ή βρασμένα), χορταρικά, πράσινα φύλλα, πράσινοι βλαστοί φυτών, φρεσκοκομμένο γκαζόν κ.α.ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ: Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.), τσάντες, ζώνες, κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλάρια.
53708104_10218823086073301_6626308662761619456_n.jpg