Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018
Κίσαμος: Μοναδική κατοικία σε βραχώδες περιβάλλον (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Κίσαμος: Μοναδική κατοικία σε βραχώδες περιβάλλον (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μία κατοικία διακοπών στα Λειβάδια Κισάμου Χανίων. Μία βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σ’ ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης αυτής της κατοικίας, την αρχιτεκτονική μελέτης της οποίας υπογράφουν οι Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης.

Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα βράχο ήταν η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η επιβλητική παρουσία αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περίγυρου οδήγησε στη συνειδητή αποφυγή συμβατικής κατασκευής, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη του τοπίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Έτσι, θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση ενός μεταλλικού συναρμολογούμενου σκελετού και ενός ξύλινου - γυάλινου κελύφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλοίωση στο άμεσο περιβάλλον από την εργοταξιακή διαδικασία (δρόμος πρόσβασης βαρέων οχημάτων, εκτεταμένες εκσκαφές, μπάζα κ.τ.λ.).

Τα υλικά από την ελάχιστη βραχώδη εκσκαφή για τη δημιουργία επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο της λιθοδομής στις βόρειες - τυφλές όψεις του κτίσματος.Η κατοικία περιλαμβάνει τρία δωμάτια – ιδιωτικούς χώρους σε δύο επίπεδα, με αυτόνομους χώρους υγιεινής. Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους των ιδιωτικών χώρων η μπανιέρα και οι πάγκοι νιπτήρων χωροθετούνται μέσα στον κυρίως χώρο, ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις νότιες θεάσεις.

Ο ενιαίος χώρος εισόδου - καθιστικού - τραπεζαρίας - κουζίνας βρίσκεται στο επάνω επίπεδο του κτίσματος, ενοποιούμενος με τον υπαίθριο χώρο (deck) τραπεζαρίας - καθιστικού μέσω συρόμενων κουφωμάτων.Υπάρχουν δύο υδάτινες επιφάνειες (η κολυμβητική δεξαμενή και η διακοσμητική υγρή ζώνη) μπροστά από τα δύο κάτω υπνοδωμάτια, ενώ τα δώματα όλων των χώρων είναι φυτεμένα με τοπική χλωρίδα και βότανα για καλύτερη αφομοίωση στο τοπίο και αποδοτικότερη βιοκλιματική συμπεριφορά.

Αποφεύχθηκαν οι τοίχοι πλήρωσης και αποκαταστάθηκαν από γυαλί, ώστε να γίνονται αισθητά το βραχώδες τοπίο και η θαμνώδης βλάστηση του περιβάλλοντος από το εσωτερικό του κτιρίου.

KTIRIO VAROUDAKIS LEIVADIA 08


KTIRIO VAROUDAKIS LEIVADIA 09

KTIRIO VAROUDAKIS LEIVADIA 11

KTIRIO VAROUDAKIS LEIVADIA 02 1

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
•Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης.

•Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ξένια Παπατριανταφύλλου, Στέφη Φιλιπποπούλου.
•Στατική μελέτη: Λευτέρης Δασκαλάκης.
•Η/Μ μελέτη: Ηλίας Κανατάκης, Κυριάκος Κουκλάκης, Λευτέρης Κουκλάκης.
•Χρόνος μελέτης: 2012.
•Χρόνος κατασκευής: 2013 – 2014.
•Φωτογραφίες: Γιάννης Λούκης, Δημήτρης Καλαποδάς.

ΠΗΓΗ: http://hania.news
perrakis600