ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διορθώσεις στις «ψαλιδισμένες» επιδοτήσεις και αλλαγή ΚΑΠ ζητούν οι αγρότες

Πιέσεις στην κυβέρνηση για αποκατάσταση της αδικίας μέσα από την πληρωμή των ενισχύσεων στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ώστε να υπάρξει χρόνος σωστής προετοιμασίας της νέας ΚΑΠ από την επόμενη χρονιά, θα ασκήσουν τα μέλη της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Την απόφαση αυτή έλαβαν στον Προφήτη Ηλία, στη διάρκεια της σύσκεψης που οργανώθηκε στο Πολύκεντρο του κεφαλοχωριού το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, μετά το φιάσκο των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το τεράστιο ψαλίδισμα σε βάρος κυρίως των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης!

Σύμφωνα με τις ομόφωνες διαπιστώσεις των συμμετεχόντων, θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο να τεθεί εκ νέου επί τάπητος ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ, δεδομένου ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε «απέτυχε παταγωδώς»…

Τέλος, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ομάδες, οι οποίες θα αναλάβουν να πιέσουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξέτασης των ιδιαιτεροτήτων που έχει η Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων να παραμένει ανοιχτό…

Αναβρασμός επικρατεί και στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, τα κτηνοτροφικά στελέχη του νησιού μας ήταν σε διαρκή επικοινωνία για να αποφασίσουν τη διοργάνωση αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων τους στο Πέραμα Μυλοποτάμου, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης συζήτησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε οργανωμένη αντίδραση με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη μείωση των επιδοτήσεων, αλλά και να καταθέσουν αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταλογίζοντας στη διοίκηση ξεκάθαρα ευθύνες για όποια λάθη έφεραν τον κτηνοτροφικό κόσμο σε δύσκολη κατάσταση.

Είχαν κατατεθεί προτάσεις, όπως είτε να οργανωθεί συμμετοχή της Κρήτης σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, είτε να γίνουν συλλαλητήρια σε κάθε νομό της Κρήτης μέσα στον Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη που κάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Αμαρίου. Επιπλέον, υπήρξε τηλεφωνική συμμετοχή με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα από την υπόλοιπη χώρα, όπου η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη.

“Βόμβες” από Αυγενάκη

Την ίδια ώρα, σε δημόσιες ανακοινώσεις του ο Λευτέρης Αυγενάκης ρίχνει νέας “βόμβες” σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον τρόπο που έγινε το μοίρασμα των επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στις μειωμένες προκαταβολές της φετινής βασικής ενίσχυσης και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” ανέλυσε τα ποσά τα οποία πλήρωσε ο Οργανισμός, αναφέρθηκε σε αυτά που έπρεπε να πληρώσει και δεν πλήρωσε και τόνισε για άλλη μια φορά ότι ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού, αλλά μόνο τα στελέχη και όχι ο πρόεδρός του υπάκουσαν στην παραίτηση.

«Η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022.

Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.

Από τα 829 εκατ. ευρώ που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741 εκατ. ευρώ, δηλαδή 88 εκατ. λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση. Από τα 741 εκατ. που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκαν ως προκαταβολή το 70%, ήτοι 518 εκατ. ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες και απορίες για τη νόμιμη και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε και της έλλειψης πειστικών απαντήσεων, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Έγκαιρη και διαφανής καταβολή ενισχύσεων»

Μιλώντας για τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι θα τοποθετηθεί νέα προσωρινή διοίκηση.

«Πρόθεσή μας είναι να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαρκής στόχος είναι να υπάρχει πεδίο σωστής συνεργασίας και με όρους διαφάνειας με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους στον Οργανισμό, με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, τους τεχνικούς συμβούλους, τα εταιρικά ή ατομικά ΚΥΔ, με όλους τους εμπλεκόμενους. Στόχος και δέσμευσή μας είναι ένας σύγχρονος και υγιής Οργανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και το πλαίσιο που έχει θέσει η Κοινότητα.

Ένας Οργανισμός που θα στηρίζεται σε γερές βάσεις και θα εκπληρώνει τον σκοπό του για σωστή, έγκαιρη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων, λειτουργώντας με συνέπεια και πλήρη διαύγεια, στο πλαίσιο των εντολών του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρχει συστηματική, διαρκής και αδιάλειπτη στήριξη των αγροτών της χώρας μας και γενικά του πρωτογενούς τομέα, που για την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής της πολιτικής», καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ