ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δολοφονίες προέδρων και πρωθυπουργών που συντάραξαν την Ελλάδα και τον κόσμο

Παγκόσμιο σοκ από την δολοφονία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε, σε ηλικία 67 ετών, ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε μια μικρή πόλη στα δυτικά της χώρας.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας μέχρι την παραίτησή του το 2020, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο μετά την επίθεση με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για 4,5 ώρες να τον σώσουν χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο Άμπε δέχθηκε πυρά πισώπλατα από έναν πρώην στρατιωτικό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στην πόλη Νάρα. Ο 41χρονος δράστης, που συνελήφθη αμέσως, ομολόγησε ότι το έκανε από αντιπάθεια για «συγκεκριμένη οργάνωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τώρα η αστυνομία ερευνά σε ποια οργάνωση αναφέρεται και ποια η σχέση του Άμπε με αυτήν.

Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή να θυμηθούμε δολοφονίες σημαντικών προέδρων και πρωθυπουργών που συντάραξαν τον κόσμο.

1963: Τζον Φ. Κένεντι‎

Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας. Ακόμα και σήμερα η δολοφονία του παραμένει άλυτο μυστήριο ενώ έχουν ειπωθεί αρκετές θεωρίες συνομωσίας.

Η επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην Πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του, να επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στο δημοκρατικό κόμμα, αφετέρου και περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές του 1964. Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόνελι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από μια δεύτερη σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, συντρίβοντας μέρος του κρανίου. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω. Αμέσως μετά, το προεδρικό αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε ένα κτίριο και άρχισε να το ερευνά. Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο φερόμενος ως δολοφόνος του, δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον Τζακ Ρούμπι. Το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι παραμένει άγνωστο ακόμη και σήμερα.

1881: Τζέιμς Γκάρφιλντ

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο 20ός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Αμερικανός στην υπηκοότητα, ήταν πολιτικός και πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολέμησε κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65) στον στρατό των Βορείων και έφτασε στον βαθμό του αντιστρατήγου. Αργότερα παραιτήθηκε από τον στρατό και εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 1876 έγινε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του 1880. Στις 7 Μαρτίου 1881 ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου των ΗΠΑ. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, λίγους μήνες μετά από επιπλοκές σοβαρού τραυματισμού του, μετά από απόπειρα δολοφονίας του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, στις 2 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

1865: Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και θεωρείται ο σημαντικότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις 14 Απριλίου του 1865 πυροβολείται και πεθαίνει την επόμενη μέρα.

Ο Λίνκολν παρακολουθούσε θεατρικό έργο με τη σύζυγό του στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της τρίτης πράξης, αφού προηγήθηκε μία σκηνή που προκάλεσε πολλά γέλια στο κοινό, ο Λίνκολν πυροβολήθηκε. Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, γνωστός ηθοποιός και κατάσκοπος της Συνομοσπονδίας από το Μέριλαντ, μπήκε στο προεδρικό θεωρείο και πυροβόλησε τον Λίνκολν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή. Ο Λίνκολν σωριάστηκε αναίσθητος με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

Η δολοφονική επίθεση εκδηλώθηκε πέντε ημέρες μετά την παράδοση του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, που ουσιαστικά έβαζε τέλος στον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1901: Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Ο Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ ήταν ο 25ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τις 4 Μαρτίου 1887 έως τη δολοφονία του, τον Σεπτέμβριο 1901. Ο ΜακΚίνλεϊ οδήγησε το έθνος σε νίκη του Ισπανοαμερικανικού πολέμου, ανύψωσε τους φορολογικούς δασμούς ώστε να προωθήσει την Αμερικανική Βιομηχανία και διατήρησε τον πληθωρικό ισολογισμό στα ταμεία του έθνους.

Το 1876, εκλέχθηκε στο Κογκρέσο, όπου ήταν υπεύθυνος, ως Ρεπουμπλικάνος, για τη τροπολογία των φόρων με την οποία υποσχόταν ευημερία. Εκλέχθηκε το 1877 ως γερουσιαστής του Οχάιο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενώ το 1891 έγινε κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας. Το 1896 εξελέγη Πρόεδρος της χώρας και ανανεώθηκε η θητεία του το 1900.

Ο ΜακΚίνλεϊ δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, την άνοιξη του 1901, κατά τη διάρκεια παναμερικανικής έκθεσης από έναν αναρχικό ρωσικής καταγωγής, τον Λ. Ζολκόζ.

2003: Ζόραν Τζίντζιτς

Ο Ζόραν Τζίντζιτς ήταν Σέρβος πολιτικός, Πρωθυπουργός της Σερβίας από το 2001 μέχρι τη δολοφονία του το 2003. Στις 12 Μαρτίου του 2003, στις 12:25 η ώρα, ο Ζόραν Τζίντζιτς έπεφτε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, μπροστά από την υπηρεσιακή είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου στο Βελιγράδι, όπου βρίσκονταν το γραφείο του.

Την σκανδάλη του όπλου με το οποίο δολοφονήθηκε ο Τζίντζιτς πάτησε ο υποδιοικητής των Μονάδας Ειδικών Αποστολών της αστυνομίας (JSO) Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος κρυβόταν σε δημόσιο κτήριο που βρίσκεται απέναντι από το κυβερνητικό και σε απόσταση μόλις 130 μέτρων. Αμέσως μετά την δολοφονία του πρωθυπουργού η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Σπάθη» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 11.665 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δράστες και οι συνεργοί τους.

2021: Ζοβενέλ Μοΐζ

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε σε επίθεση μέσα στη κατοικία του στην πρωτεύουσα του έθνους, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ.
O Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν Αϊτινός πολιτικός, Πρόεδρος της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017, μέχρι την δολοφονία του το 2021. Και η σύζυγος τού 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

1905: Θεόδωρος Δηλιγιάννης

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν πολιτικός από τη Γορτυνία, απόγονος της ιστορικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ως πρωθυπουργός, πήρε το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση. Στις 5:05 μ.μ. έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο.

Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης έχει βγει από την άμαξά του, φτιάχνει το ημίπαλτό του και φοράει το καπέλο του. Ο σωματοφύλακάς πλάι του, κάτι ψιθυρίζει με τους φρουρούς της Βουλής, παρακολουθώντας τον πολιτικό από τη Γορτυνία να πλησιάζει στα σκαλοπάτια στην οδό Σταδίου. Ένας περίεργος ψηλός άνδρας, κοντά στα 40, που λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει ανοίξει την πόρτα της άμαξας του πρωθυπουργού, πλησιάζει τον Δηλιγιάννη προφασιζόμενος ότι κάτι θέλει να του δώσει. Ο πρωθυπουργός τον κοιτάζει στα μάτια με περιέργεια και ο άνδρας με μια βιαστική κίνηση βγάζει ένα μικρό μαχαίρι και το βυθίζει στην κοιλιά του έκπληκτου πολιτικού.

Κάποιοι περαστικοί που παρακολούθησαν έντρομοι τη σκηνή της επίθεσης κινούνται εναντίον του δολοφόνου, χτυπώντας τον με τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον σώζει ένας λοχίας της Φρουράς, που τον οδηγεί βαριά χτυπημένο στο υπόγειο της Βουλής. Εκεί, γίνεται γνωστό το όνομα και η ιδιότητά του: Αντώνιος Κωσταγερακάρης, λεσχειάρχης – χαρτοπαίκτης.

1831: Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, που επηρέασε με τη δυναμική του παρουσία όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πολιτικός, διπλωμάτης με ευρωπαϊκή μόρφωση και εμπειρία, διαδραμάτισε σημαντικό σε όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της Ευρώπης.

Η διαμάχη των Μαυρομιχαλαίων, που ήταν οι φεουδάρχες της Μάνης με τον Καποδίστρια ήταν γνωστή σε όλους και άρχισε από το 1830 όταν ο Κυβερνήτης επιχείρησε να αφαιρέσει τα προνόμια από τους δασμούς και τη φορολογία που απολάμβαναν πολλοί Μανιάτες. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τους Μαυρομιχάληδες, με κορύφωση τη διαταγή της φυλάκισης του Πετρόμπεη και την κράτηση του Κωνσταντίνου και του Γεώργιου στο Ναύπλιο.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 πηγαίνοντας στην εκκλησία, ο Καποδίστριας δολοφονείται στο Ναύπλιο δεχόμενος επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο. Ο Κωνσταντίνος θα σκοτωθεί επιτόπου από τον συνοδό του Καποδίστρια, ενώ ο Γεώργιος, ο οποίος θα διαφύγει από το πλήθος που προσπαθεί να τον λιντσάρει, θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα εκτελεστεί.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ