ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Νομός Χανίων

Δροσουλίτες: Το παράξενο φαινόμενο και η λαϊκή παράδοση για τη συμπλοκή Ελλήνων και Τούρκων

Δροσουλίτες! Για άλλους ένα οπτικό, φυσικό φαινόμενο και για άλλους ένα μεταφυσικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του πίσω στην ιστορία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται σίγουρα για ένα παράξενο φαινόμενο και άκρως εντυπωσιακό που συμβαίνει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Φραγκοκάστελλο του νομού Χανίων. Θα το δει κανείς κάθε τέλος άνοιξης και θα ακούσει από τους ντόπιους να του λένε το θρύλο που το συνοδεύει και πώς ερμηνεύεται. Από τη μια, λοιπόν, έχουμε αυτό το μοναδικό και εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο και από την άλλην την ερμηνεία και το θρύλο που το συνοδεύει εδώ και χρόνια.

Το παράξενο φαινόμενο στην Κρήτη

Κοιτώντας προς το Φραγκοκάστελλο
Κοιτώντας προς το Φραγκοκάστελλο

Κάθε χρόνο, λοιπόν, και συγκεκριμένα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, εμφανίζονται στη θέση Θυμέ Κάμπος στην επαρχία των Σφακίων, οι Δροσουλίτες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο σε συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου σκιές που μοιάζουν με ανθρώπινες μορφές φαίνονται μέσα στην πρωινή δροσιά. Το φαινόμενο διαρκεί για περίπου ένα περίπου δεκάλεπτο, πριν ή κατά την ανατολή του ήλιου και όταν πρόκειται να φυσήξει βοριάς μετά την πρωινή υγρασία.

Κατά τη διάρκεια αυτού, λοιπόν, παρατηρείται από τον κάμπο γύρω από το κάστρο σειρά από σκιές ανθρώπινες, αλλού πυκνές κι αλλού πιο αραιές, που κινούνται από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου προς το Φραγκοκάστελλο. Πέρα από το θρύλο που θα αναφέρουμε παρακάτω, σύμφωνα με μία εξήγηση το φαινόμενο με τους Δροσουλίτες οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Αυτή η ελαφριά ομίχλη που δημιουργείται από αυτή την εξάτμιση μοιάζει συχνά να δημιουργεί διάφορες φιγούρες που μπορούν να εκληφθούν και ως ανθρώπινες, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει ήδη στο μυαλό του ότι πρόκειται να δει κάτι τέτοιο.

Ο θρύλος που συνοδεύει το φαινόμενο στο Φραγκοκάστελλο

Τους Δροσουλίτες τους συνοδεύει όπως είπαμε ένας θρύλος αιώνων που αφορά μια συμπλοκή Ελλήνων και Τούρκων. Θεωρείται, λοιπόν, ότι Δροσουλίτες, αυτές οι μορφές που εμφανίζονται είναι τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την υπεράσπιση του φρουρίου Φραγκοκάστελλο στις 17 Μαΐου 1828.

Φραγκοκάστελλο, ένας τόπος ιστορίας και θρύλων
Φραγκοκάστελλο, ένας τόπος ιστορίας και θρύλων

Εξακόσιοι αγωνιστές αντιστάθηκαν στη Μάχη του Φραγκοκάστελλου έναντι 8000 Τούρκων για μια ολόκληρη εβδομάδα. Ωστόσο, τελικά 335 από αυτούς σκοτώθηκαν, μαζί και ο αρχηγός τους. Οι νεκροί Τούρκοι λέγεται ότι ήταν 800. Ο θρύλος, λοιπόν, αναφέρει ότι τα τα σώματα των Ελλήνων πολεμιστών έμειναν άταφα, ώσπου ένας δυνατός άνεμος μετέφερε άμμο από τη διπλανή παραλία της Ορθής Άμμου και κάλυψε τα σώματά τους. Και ότι αυτοί είναι που αντικρίζει κανείς το πρωινό εκείνο στα τέλη της άνοιξης στο φαινόμενο που ονομάζεται Δροσουλίτες.

Λέγεται, μάλιστα, ότι το 1890, Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες καθώς φοβήθηκαν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη. Τότε, λοιπόν, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τους Δροσουλίτες, νόμιζε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Στον αέρα φυσικά.

Φραγκοκάστελλο, ένα κάστρο γεμάτο ομορφιά και ιστορία

Όλα αυτά, όπως είπαμε, εκτυλίσσονται στο Φραγκοκάστελλο αυτή την ιστορική και όμορφη γωνιά της Κρήτης. Πρόκειται για ένα Μεσαιωνικό Κάστρο στο νομό Χανίων το οποίο χτίστηκε στο διάστημα 1371-74 από τους Βενετούς. Το Βενετικό όνομα του κάστρου ήταν αρχικά Άγιος Νικήτας. Ωστόσο, αργότερα επικράτησε η ονομασία Φραγκοκάστελλο, που του αποδόθηκε από τον τοπικό πληθυσμό και σημαίνει το κάστρο των Φράγκων. Κι αυτό καθώς έτσι συνήθιζαν οι ντόπιοι να αποκαλούν όλους τους ξένους καθολικούς.

Στο Φραγκοκάστελλο, τέλος της άνοιξης, όταν εμφανίζονται οι Δροσουλίτες
Στο Φραγκοκάστελλο, τέλος της άνοιξης, όταν εμφανίζονται οι Δροσουλίτες

Αν βρεθείς εκεί, θα εντυπωσιαστείς αναμφίβολα από την ομορφιά του σημείου ενώ οι εικόνες από ψηλά είναι εξίσου καθηλωτικές. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το Φραγκοκάστελλο εγκαταλείφθηκε και επανασκευάστηκε πολλές φορές είτε από τους Οθωμανούς, είτε από τους εξεγερμένους Έλληνες κατά την διάρκεια της επανάστασης ενώ σήμερα αποτελεί αδιαμφισβήτητο έμβλημα της ιστορίας αυτού του τόπου.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ