Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, θεμελιώθηκε στις 25η Μαρτίου 1862 ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που προσέφερε ο Άγιος στην πόλη. Η θέση στην οποία χτίστηκε λέγεται ότι υποδείχθηκε από έναν καλόγερο, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άγιος Μηνάς σε όραμα.
Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο ηπειρώτης Αθανάσιος Μούσης.
Στις 22 Ιουλίου 1958 συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και αποφάσισε την αγιογράφηση του ναού υπό τον όρο αυτή να γίνει κατά τα πρότυπα της «Κρητικής Σχολής», μια επιρροή χαμένη ως και τότε, που επέβαλλε δικαιολογημένα ο μεγάλος αγιογράφος Φ. Κόντογλου τη δεκαετία του ‘50. Καλούσε, λοιπόν, τον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις μακέτες και την προσφορά του. Παρουσιάστηκαν δυο αγιογράφοι, ο Στέλιος Καρτάκης από την Κίσαμο και ο Δημ. Σαριδάκης από το Ηράκλειο.
Οι προσφορές μαζί με τις μακέτες διαβιβάζονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων απ’ όπου λαμβάνεται και η τελική απόφαση, κατοχυρώνοντας το έργο στον Στέλιο Καρτάκη.
Στο έγγραφο του υπουργείου, όμως, «εκφράζεται η ευχή» όπως ο επιτυχών αγιογράφος να χρησιμοποιήσει και τον έτερο αγιογράφο του οποίου η εργασία, όπως αναφέρεται είναι εξ ίσου αξιόλογη, κάτι όμως που ο Σαριδάκης δεν δέχτηκε.
Έτσι αρχίζουν οι εργασίες, οι οποίες χωρίζονται σε δυο φάσεις. Η πρώτη κρατάει μέχρι το 1963 και αγιογραφείται ότι όριζε ο διαγωνισμός, η δεύτερη αρχίζει τέσσερα χρόνια αργότερα και τελειώνει με το τέλος της αγιογράφησης, το 1978.
Ο Στέλιος Καρτάκης γεννήθηκε στα Πλακάλωνα Κισάμου το 1911 και φοίτησε στο Γυμνάσιο Καστελλίου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε μαθητής του μεγάλου Σπύρου Βικάτου. Ο πόλεμος τον βρίσκει στο χωριό του και το 1955 μετακομίζει στο Ηράκλειο όπου φτιάχνει το δικό του εργαστήριο επί της Χάνδακος. Εκτός του Αγίου Μηνά, έχει αγιογραφήσει τον Άγιο Νεκτάριο στα Χανιά, την Μυρτιδιώτισσα στη Σπηλιά, την Ευαγγελίστρια στον Φρε, την Οσία Ξένη στην Θεσσαλονίκη. Εικόνες του υπάρχουν σε πολλές εκκλησίες στην Κάντανο αλλά και στην Ευαγγελίστρια στο Καστέλλι!
Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμπούσας Κισάμου. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα και αγιογραφία) με δάσκαλο τον Στέλιο Kαρτάκη καθώς και ψηφιδωτό στη σχολή Mellini της Φλωρεντίας.
Από το 1969 ασχολήθηκε συστηματικά με την αγιογραφία, συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής τέχνης. Έχει τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διπλώματα, επαίνους και μετάλλια καθώς και με το οφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Νίκος Γιαννακάκης ήταν ένας σύγχρονος αγιογράφος αλλά συνάμα δάσκαλος και ακούραστος εργάτης της πνευματικής ζωής του τόπου μας.