ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ – Φυσικό αέριο: Συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ – Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να συμφωνούν στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Προηγουμένως η Τσεχία είχε προτείνει πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

«Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Κ. Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα (σσ. την Δευτέρα) η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε».

«Το αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, μαζί με μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνουν το Βέλγιο και την Ιταλία, είχαν ζητήσει την επιβολή πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο εύρος από 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα «θα λειτουργήσει».

Ο κ. Σκρέκας επέμεινε επίσης στην ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, κάτι που, όπως έγινε γνωστό, υπογραμμίστηκε επίσης στην κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” τιμών είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ