ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα οι νέοι γιατροί – Πώς η Κύπρος κατάφερε να γίνει χώρα υποδοχής επιστημόνων τα τελευταία χρόνια

Μαζικά φεύγουν από την Ελλάδα γιατροί, που υπό την πίεση των χαμηλών μισθών και ταυτόχρονα των συνθηκών εργασίας, αναζητούν σε άλλες χώρες την επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Ο Κώστας Κατσαράκης είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για την Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας την ειδικότητά του εκεί, ως καρδιολόγος πλέον εξηγεί ότι η ζωή του επαγγελματικά μετά το 2019 ειδικότερα και τις αλλαγές εκεί στο Σύστημα Υγείας, έχουν γίνει ιδανικές, με μισθούς αξιοπρεπείς, συνθήκες ανθρώπινες και συμπεριφορά που όπως λέει σε κάνει να νιώθεις ότι σέβονται την προσφορά σου.

Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα και τον τόπο του, ο καρδιολόγος Κώστας Κατσαράκης, δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να επιστρέψει, υπό συνθήκες όμως. Εξηγώντας ότι πολλοί συνάδελφοί του από την Ελλάδα ειδικά τα τελευταία χρόνια, ζητούν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για εργασία στην Κύπρο, ο ίδιος λέει ότι η αιμορραγία και το παράδοξη της Ελλάδα τον πληγώνει. Αφού παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, παρέχει αυξημένου επιπέδου ειδίκευση κι όταν έρθει η ώρα να λάβει τους καρπούς από τον κάθε επιστήμονα ξεχωριστά, το σύστημα τον διώχνει.

Πλήρη επιβεβαίωση αυτής της τάσης, ο Κύπριος Σολωμόντας Σωκράτους που σπούδασε Ιατρική σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και σήμερα κάνει στην καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ την ειδικότητά του.

Όπως λέει το επίπεδο της ειδίκευσης που  λαμβάνει είναι από τα καλύτερα που θα μπορούσε να έχει. Η ώρα για την εργασία όμως, όταν φτάσει, θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Βασισμένη σε έναν φορέα που πληρώνει για τους ασθενείς σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ανάλογα με τις εισφορές τους και έχοντας διαχωρίσει την υγειονομική περίθαλψη από τα συνταξιοδοτικά, η Κύπρος κατάφερε να γίνει χώρα υποδοχής επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ