“Εντομοχρονιά” ξεκίνησε ήδη στην Κρήτη, με τον… “στρατό” από τις κάμπιες και αργότερα πεταλούδες που βρίσκονται στα πεύκα και τρέφονται από τις πευκοβελόνες να αποτελεί το πρώτο ορατό φαινόμενο. Ο ήπιος χειμώνας φέτος έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες έξαρσης των εντόμων, με τα κουνούπια σε περιοχές με ποτάμια και λύματα να έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζονται για… μεγάλο “πάρτι” στο νησί μας.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο-εντομολόγο του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλο Μαυρικάκη, ήδη το πρόβλημα με τις κάμπιες του πεύκου είναι πολύ μεγάλο, ενώ κάλεσε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί, αφού όσοι αντιμετωπίζουν αλλεργικό πρόβλημα και μπορεί ακόμα και να μην το γνωρίζουν θα βρεθούν σε δυσάρεστες καταστάσεις αν με κάποιο τρόπο έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες αυτές, που σε λίγο χρονικό διάστημα θα εξελιχθούν σε πεταλούδες και μόνο τότε θα σταματήσει να υφίσταται ο κίνδυνος!
«Φέτος, επειδή δεν έκανε χειμώνα βαρύ με κρύο και με συνθήκες αντίξοες για την ανάπτυξής της, έχουμε σε όλη την Ελλάδα μία έξαρση της κάμπιας πιτυοκάμπης. Έτσι, βλέπουμε τώρα μια εικόνα στα πεύκα απογοητευτική. Δηλαδή, κοντεύουν πολλά πεύκα να ξεραθούν. Δε θα ξεραθούν βέβαια. Και σε λίγο θα ανακάμψουν από τις κάμπιες που τρώνε τα φύλλα των πεύκων. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να μην έρθει σε επαφή με τις κάμπιες μέχρι να φύγουν. Στην πορεία θα πηγαίνει η μία πίσω από την άλλη, ώστε να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο», εξηγεί ο Παύλος Μαυρικάκης.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο και εντομολόγο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαλεβιζίου, «παράγουν μία ουσία στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Και έχουμε προβλήματα πολλές φορές είτε σε παιδιά, είτε σε μεγάλους, ακόμα και σε κατοικίδια, δηλαδή σε σκυλιά που μπορεί να περιεργάζονται τις κάμπιες»!
Στο σημείο αυτό, ο Παύλος Μαυρικάκης διευκρινίζει ότι «αν κάποιος δεν είναι αλλεργικός, δεν κινδυνεύει. Και ακόμη και οι αλλεργικοί άνθρωποι, εάν δεν τις πειράξουν, δηλαδή να αρχίσουν να παίρνουν μία σκούπα να σκουπίζουν, ή να έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες, δεν παράγεται αυτή η ουσία για να τους προκαλέσει αλλεργία. Δηλαδή, αν κάποιος είναι απλός παρατηρητής εξ αποστάσεως και βλέπει τις κάμπιες, δεν κινδυνεύει. Οπότε, αν τα εφαρμόσουμε αυτά όλοι μας, δε θα έχουμε προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους και στο νοσοκομείο ή σε φαρμακευτική αγωγή».
Πρέπει, λοιπόν, όλοι να κάνουμε υπομονή. «Αυτές οι κάμπιες βγαίνουν από το κουκούλι που είναι στο πεύκο, τρώνε και μετά κατεβαίνουν στο έδαφος και στη συνέχεια γίνονται πεταλούδες. Άρα στη συνέχεια που οι κάμπιες θα φύγουν, το πεύκο θα ξανανοίξει», σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη, που ξεκαθαρίζει ότι σε αυτό το στάδιο «ούτε χρειάζεται, ούτε θα έχει αποτέλεσμα, ούτε πρακτικά θα μπορεί να γίνει κάποιο ψεκασμός».
Η μόνη λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όπως λέει ο ίδιος, αλλά αυτό θα κόστιζε σε χρόνο και σε χρήμα, θα ήταν να επιστρατεύσουν οι Δήμοι συνεργεία, με κατάλληλες στολές και ειδικά μηχανήματα ανύψωσης, να πήγαιναν και να έκαναν προσεκτική αφαίρεση των κουκουλιών από τα πεύκα, τα οποία όμως μπορεί να είναι πολλά σε κάθε δέντρο.
Τα κουνούπια ετοιμάζονται για… πάρτι
«Θα έχουμε σύντομα ενόχληση από κουνούπια, γιατί δεν έκανε χειμώνα, οπότε έχουν διατηρηθεί και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται», είπε ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης. Μάλιστα, στην ερώτησή μας αν υπάρχουν ήδη κουνούπια στις “δύσκολες” περιοχές, η απάντησή του ήταν θετική: «Ήδη έχουμε κουνούπια σε πολλές περιοχές, όχι μόνο στο Γάζι, αλλά και σε πολλές άλλες. Είναι η έναρξη της εμφάνισής τους. Και το ανησυχητικό ποιο είναι; Ότι, αν τα κουνούπια βρουν νερό σε λιμνάζοντα ύδατα από κάποιες βροχές ή σε αυλές και κήπους και γεννήσουν, θα έχουμε τον πολλαπλασιασμό τους. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην τα αφήσουμε να βρουν λιμνάζοντα νερά. Αν δεν τους δώσουμε εμείς τέτοιο καταφύγιο, δε θα έχουμε τη ραγδαία αύξηση και την ενόχληση από τα κουνούπια».
Και όπως επισημαίνει, πέρα από τους ψεκασμούς που θα ξεκινήσει άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης, «πολλές εστίες, δυστυχώς, είναι στα σπίτια μας, οπότε εμείς θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος για να αποφύγουμε την έξαρση. Δηλαδή, αν έχουμε μία γλάστρα με στάσιμο νερό, κουβαδάκια με νερό κ.λπ., σε όλα αυτά μπορεί να πάνε να γεννήσουν».
Η μύγα Μεσογείου
Ήδη, σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη, έχουν εντοπιστεί επιθέσεις της μύγας Μεσογείου σε μανταρίνια, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενα χρόνια με δυνατούς χειμώνες.
«Σήμερα βρίσκεται σε θέση αναμονής και σύντομα θα αρχίσει να προσβάλλει πιο μαζικά τα φρούτα, που αρχίζουν και εμφανίζονται σταδιακά», όπως εξηγεί ο γεωπόνος-εντομολόγος.
Στα βερίκοκα, τα μούσμουλα κ.λπ. η μύγα της Μεσογείου θα πάει για να τα προσβάλλει περίπου ένα 20ήμερο πριν ωριμάσουν.
«Στην αρχή δεν έχουμε προσβολή από τη μύγα Μεσογείου. Μπορεί να έχουμε από άλλα έντομα που προσβάλλουν τα άνθη. Για παράδειγμα, στις αμυγδαλιές θέλουμε μια επέμβαση στην αρχή που είναι το αμύγδαλο μικρό και πράσινο και μόνο τότε προσβάλλεται από το ευρύτομο. Είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, που προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής», επισήμανε ο Παύλος Μαυρικάκης.
Πότε πρέπει να μπουν παγίδες – Έρχεται… και ο δάκος της ελιάς
Σε ό,τι αφορά τον δάκο της ελιάς, ο Παύλος Μαυρικάκης είπε: «Τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς καταπολέμησης. Εκτιμώ ότι, επειδή φέτος έγινε καλύτερο μάζεμα της ελιάς γιατί υπήρχε μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, έχουν μείνει δηλαδή αμάζευτα λιγότερα λιόφυτα από πέρυσι, ίσως υπάρχει μικρότερος πληθυσμός του δάκου στην περίοδο που η ελιά είναι ευάλωτη για να προσβληθεί. Δηλαδή, από τέλος Μαΐου και μετά. Τότε θα μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε μικρότερο πληθυσμό από πέρυσι».
Πότε όμως μπορούν οι παραγωγοί να τοποθετήσουν παγίδες; «Θεωρώ ότι, αν μπουν Μάιο, θα είναι εντάξει. Είτε μιλάμε για τις αυτοσχέδιες παγίδες, είτε για τις παγίδες που αγοράζουν οι ελαιοπαραγωγοί από το εμπόριο, και οι οποίες “δουλεύουν” ένα εξάμηνο το πολύ. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να τις βάλουμε τέλος Μαΐου, για να μας καλύψουν καθ’ όλη την περίοδο», κατέληξε ο Παύλος Μαυρικάκης.
Πηγή: neakriti.gr