ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έκανα το εμβόλιο – Και τώρα τι: Απαντήσεις για την επόμενη ημέρα των εμβολιασμένων

Tα περισσότερα κράτη από το περασμένο καλοκαίρι είχαν δεσμεύσει κονδύλια και είχαν προπαραγγείλει εμβόλια, έτσι ώστε οι έρευνες και τα πειράματα με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρασκευή εμβολίου να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.

Και πράγματι, χάρη στο οικονομικό «μαξιλαράκι» που είχαν οι επιστήμονες από την κινητοποίηση των ισχυρότερων κρατών, τα πρώτα εμβόλια ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν από τους Οργανισμούς Υγείας σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα εμβόλιο, χρειάζεται περίπου δέκα χρόνια προετοιμασιών μέχρι να βγει στην αγορά, τότε σίγουρα μιλάμε για το επιστημονικό επίτευγμα του αιώνα.

Μαζί, όμως, με τα εμβόλια – και λίγο πριν – το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε κάνει ξανά την εμφάνισή του. Οι φόβοι για το «εμβόλιο που θα έχει τσιπάκι», «η νέα τάξη πραγμάτων» και «ο ιός μέσα μας» επικρατούσαν στον δημόσιο διάλογο. Πολλές διασημότητες παγκοσμίως, ακόμα και σήμερα, αρνούνται να εμβολιαστούν. Ένα είναι σίγουρο. Ο δρόμος για την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου παγκόσμιου πληθυσμού. Και ας υπάρχουν και οι άλλες φωνές.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 2.300.000 πολίτες χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Περισσότεροι από 765.000 έχουν πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις, ενώ την σκυτάλη για να εμβολιαστούν έχουν την δεδομένη περίοδο, πολίτες άνω των 60, πολίτες με νοσήματα υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Στα περισσότερα νησιά, έχει υπάρξει πλήρης συντονισμός, ώστε να εμβολιαστούν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοί τους ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαϊου. Καθώς, όμως, οι περισσότεροι ενήλικοι εμβολιάζονται, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που πρέπει να διαλευκανθούν.

Οι εμβολιασμένοι έχουν απαλλαχθεί μια για πάντα από τον κορονοϊό; Μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε τρίτους; Τι θα γίνει με τα παιδιά; Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα που γεννά η «μετά του εμβολίου» εποχή. Ερευνητές παγκοσμίως συνιστούν την προσοχή και προειδοποιούν ότι υπάρχουν πιθανότητες τόσο να εμφανίσουν την λοίμωξη και οι εμβολιασμένοι όσο και να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Προς επίρρωση της συγκεκριμένης θέσης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, κύριος Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποίησε πρόσφατα ότι «ένα 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τον κορωνοϊό, συνεπώς μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της “αγέλης”».

Όπως αναφέρει, «γνωρίζουμε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τον ιό και πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια, είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης». Και συμπληρώνει: «Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες».

Πότε θα εμβολιαστεί το παιδί μου;

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα είναι άμεσα διαθέσιμα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη εμβόλια για τις νεότερες γενιές. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ωστόσο, η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που αφορούσε εφήβους, διαπιστώνοντας ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό σε παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών .

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι υπόλοιπες κλινικές δοκιμές και διαδικασίες έγκρισης, αλλά ο Δρ. Τζέιμς Κόνγουεϊ, Καθηγητής Παιδιατρικής για τις Μολυσμαντικές Ασθένειες στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που επιβλέπει τα προγράμματα εμβολιασμού εκεί, δήλωσε ότι είναι πιθανό τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα για 12 έως 15 ετών φέτος το καλοκαίρι, για παιδιά 5 έως 11 ετών στα τέλη του 2021 και για μωρά άνω των 6 μηνών, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας στις αρχές του 2022.

Μπορούμε να συναναστραφούμε με φίλους και συγγενείς που έχουν εμβολιαστεί;

Εάν είστε γονέας που έχει εμβολιαστεί πλήρως (που σημαίνει ότι έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τότε που λάβατε τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου ή δύο εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου μίας δόσης),  είναι ασφαλές για εσάς να περνάτε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με άλλες παρέες πλήρων εμβολιασμένων. Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται σε τέτοιου είδους μαζώξεις, αλλά σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες θα ήταν λιγότερο ριψοκίνδυνο αν ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 12 άτομα.

Μπορούμε να συναναστραφούμε με μη εμβολιασμένους;

Τα παιδιά, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα πρέπει να περιφέρονται με άνεση σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα και να συναναστρέφονται με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Επιτρέπεται, να υπάρχει επαφή με συγκεκριμένες παρέες που έχετε εμπιστοσύνη ότι παραμένουν υγιείς.

Ωστόσο, «βλέπουμε τόσες πολλές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από το Covid-19 στα παιδιά μας, όπως άγχος, κατάθλιψη, τάση για απομόνωση και μοναξιά», αναφέρει η Δρ. Νια Χερντ Γκάρις παιδίατρος στη Northwestern Medicine. Επομένως, είναι σημαντικό για τις οικογένειες να βρουν την χρυσή τομή που θα συνδυάσουν ψυχαγωγία και ασφάλεια.

Μπορώ να ταξιδέψω με τα παιδιά μου;

Εφόσον έχετε εμβολιαστεί, υπάρχουν οδηγίες, ώστε να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας και να παραμείνετε ασφαλείς.

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid-19 μία έως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι και τρεις έως πέντε ημέρες πριν την επιστροφή. Θα πρέπει επίσης να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά το ταξίδι (ακόμα κι αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όλοι (εκτός των παιδιών κάτω των 2 ετών) θα πρέπει να φορούν μάσκες ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, να απέχουν δύο μέτρα από τους άλλους, όπου είναι εφικτό, να πλένουν ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους και να αποφεύγουν τα πλήθη. Εάν τα παιδιά σας μπορούν να το ανεχθούν, τη χρήση διπλής μάσκας, αποτελεί ιδανική λύση για την αποφυγή των εκάστοτε κινδύνων.

Η πανδημία έχει διαταράξει την ψυχοσύνθεση των περισσότερων ανθρώπων, πόσω μάλλον των παιδιών. Ορισμένα παιδιά ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την Covid-19 από άλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται παιδιά και έφηβοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως άσθμα, διαβήτης, συγγενείς καρδιακές παθήσεις, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή ορισμένες γενετικές, νευρολογικές ή μεταβολικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down. Τα περισσότερα παιδιά από αυτά τα παιδιά που έχουν νοσήσει, δεν έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα με την υγεία τους, αλλά οι γονείς οφείλουν να έχουν επίγνωση της κατάστασης.

Το βασικό όλων είναι πως δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για όλους. Ο ιός επιδρά διαφορετικά στους οργανισμούς. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για να κρατήσουμε ασφαλείς τους δικούς μας ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: reader.gr

(Με πληροφορίες από New York Times)

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ