Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο τομέας πρώτων βοηθειών στα Χανιά. Με επικουρικό προσωπικό που εντός εξαμήνου λήγει η σύμβαση του, καλύπτονται αυτή τη στιγμή οι ανάγκες του τοπικού τομέα του ΕΚΑΒ , ενώ από τα τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που λόγω διακομιδών μένει μόνο ένα. Την ίδια στιγμή, με απαρχαιωμένα ασθενοφόρα ή ακινητοποιημένα λόγο έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν τα τρία τουλάχιστον Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας.
Με συνολικά τριάντα εννέα πληρώματα, που σημαίνει τρία ασθενοφόρα στη βάρδια, η καθημερινότητα περιλαμβάνει συχνά το ρίσκο της καθυστερημένη επέμβασης. «Δυστυχώς οι συμβάσεις επικουρικών συναδέλφων μας λήγουν σε έξι μήνες και αυτό σημαίνει ότι θα μείνουμε με τριάντα δύο πληρώματα ασθενοφόρου, δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας. Δε θα μπορούμε να βγάζουμε ούτε τα τρία ασθενοφόρα», τόνισε στη Ν.Κ. ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ κ. Ιγνάτιος Κυρίτσης .
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφαλείας, για πληθυσμό 155.000 κατοίκων, σε ετοιμότητα θα πρέπει να βρίσκονται πέντε ασθενοφόρα ανά βάρδια. Στα Χανιά με τρία και σπανίως τέσσερα, που επιφορτίζονται και με διακομιδές περιστατικών ευθύνης των Κέντρων Υγείας, υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του ΕΚΑΒ. Κι αυτό είναι σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «το μίνιμουμ βέλτιστο το οποίο δεν είναι και το ασφαλές. Είναι σε οριακό επισφαλές επίπεδο, βάση πληθυσμιακής κάλυψης της περιφερειακής ενότητας».
Οι εργαζόμενοι, σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου, καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες. «Έχει τύχει να λείπει σε διακομιδή το ένα ασθενοφόρο, άλλο να είναι σε παθολογικό περιστατικό και να έχουμε πυροβολισμό ανθρώπου, να έχουμε ανακοπή, λιποθυμία που δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή είναι κι όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι καθημερινότητα για μας» σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
Την ίδια στιγμή στον αέρα βρίσκεται η παροχή πρώτων βοηθειών σε περιοχές της ενδοχώρας καθώς τα Κέντρα Υγείας είτε διαθέτουν απαρχαιωμένα ασθενοφόρα είτε δεν έχουν προσωπικό για να τα στελεχώσουν. Με ένα ασθενοφόρο του 1985 καλύπτεται ολόκληρη η περιοχή του δήμου Σφακίων, από ένα Κέντρο Υγείας με δύο γιατρούς που καλύπτουν εφημερίες και σε αγροτικά ιατρεία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ασθενοφόρο, δωρεά των απόδημων Αμερικάνων και είναι 38 χρονών. Πριν από δυο χρόνια φέρανε ένα άλλο το οποίο χάλασε μέσα σε δύο μήνες και δεν το φτιάξανε ακόμα» είπε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, περιγράφοντας την κατάσταση.
Στον δήμο Αποκορώνου, η εικόνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, είναι ιδανική, καθώς στον τομέα Αποκορώνου Σφακίων του ΕΚΑΒ υπηρετούν τέσσερις μόνιμοι γιατροί και επτά επικουρικοί ,ενισχυτικά στο Κέντρο Υγείας Βάμου που διαθέτει ένα ασθενοφόρο. Ο κ. Ιγνάτιος Κυρίτσης ωστόσο, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, μιλά για μια ακόμη προβληματική περίπτωση. Όπως εξηγεί, «όταν φεύγει το ασθενοφόρο του Καβρού για τα Σφακιά, η περιοχή μένει ακάλυπτη. Πρέπει να φύγουμε εμείς από δω να καλύψουμε 50 χιλιόμετρα ορεινού δικτύου σε περίπτωση ανακοπής, τροχαίου, ή οποιουδήποτε επείγοντος περιστατικού».
Σε χειρότερη θέση βρίσκεται ο δήμος Καντάνου Σελίνου, παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγο της έκτασης και του τουριστικού χαρακτήρα του. Το Κέντρο Υγείας Καντάνου, με ένα ασθενοφόρο και δύο οδηγούς – όταν απαιτούνται τέσσερις – αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του δημάρχου Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη σε περιστατικό μεταφοράς ενός ασθενούς. «Σε πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο γιατρός που κατοικεί στην Κουντούρα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταφέρθηκε με ΙΧ στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, από εκεί με ασθενοφόρο ξεκίνησε για το νοσοκομείο Χανίων και στα μέσα της διαδρομής τον παρέλαβε άλλο ασθενοφόρο που είχε ξεκινήσει από το Κέντρο Υγείας Κισσάμου».
Ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο και ένα δεύτερο που η βάση του είναι στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης, καλύπτουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κισσάμου. Ενισχυτικά, είναι διαθέσιμο και ασθενοφόρο του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου. Την ίδια ώρα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και σε κρίσιμα σημεία, χωρίς μόνιμο γιατρό είναι η Αγία Ρουμέλη και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.
Πηγή: neakriti.gr