Εκατέρωθεν δριμείες βολές περί ανευθυνότητας αλλά και πολιτικής… εργαλειοποίησης ευαίσθητων ζητημάτων αντάλλαξαν με διαφορά λιγοστών ωρών οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, μέσω των διακαναλικών τους χθεσινών συνεντεύξεων.
Στην τελευταία πλέον “στροφή” πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου, οι διακαναλικές συνεντεύξεις των προέδρων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκαν σε μία άτυπη, μετωπική σύγκρουση με “αιχμή του δόρατος” το θέμα της Ροδόπης και της μουσουλμανικής μειονότητας, την πολύνεκρη τραγωδία με τους μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, αλλά και σημαντικά κοινωνικά θέματα που αφορούν στη δημόσια Υγεία, στην οικονομία κ.λπ. Μάλιστα, για το θέμα της Ροδόπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και τα όσα είχε πει προ ημερών, ότι δηλαδή είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την έκθεση της ΕΥΠ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.
Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για επικίνδυνα προεκλογικά… παιχνίδια γύρω από ευαίσθητα θέματα, υπενθυμίζοντας πως στο ίδιο έγγραφο της ΕΥΠ γινόταν αναφορά και σε “γαλάζιο” υποψήφιο βουλευτή στην περιοχή.
«Ενημέρωσα δύο φορές τον Τσίπρα για τη Ροδόπη»
«Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες που πρέπει να απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Το τουρκικό προξενείο είχε ανέκαθεν μία άλλη προσέγγιση για τα ζητήματα της μειονότητας. Ήθελε τη μειονότητα απομονωμένη από το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι… Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και αντίκειται στις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης…
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ… Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφέστατες εντολές στήριξης σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά εξελέγησαν στην προηγούμενη Βουλή», ανέφερε στη διακαναλική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Ροδόπης και σημείωσε: «Ενημέρωση του κ. Τσίπρα υπήρξε μία κάποιους μήνες πριν τις εκλογές γενική για τα θέματα της Θράκης και μία ακόμη πιο ειδική ενώ εγώ ήμουν πρωθυπουργός. Στις 25 Μαΐου έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, που αναλυτικά εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη. Και αυτήν την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα. Το τι θα έκανε ήταν στη δική του κρίση. Εγώ του έδωσα τα στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου σε αυτήν την εκλογική μάχη. Ο κίνδυνος είναι να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα ακόμα αρνούνται να κλείσουν το θέμα με μία δημόσια δήλωση, ότι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Δεν το κάνουν. Τι θα γίνει εάν την επόμενη ημέρα εκλεγούν στη Βουλή και εμφανιστούν ως υπέρμαχοι της τουρκικής μειονότητας και τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρχουν δύο βουλευτές στη Βουλή οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών τουρκικής μειονότητας, όπως την προσδιορίζουν αυτοί…».
Για το Μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε: «Η πολιτική μας στο Μεταναστευτικό απέδωσε συγκεκριμένους καρπούς, γιατί μειώσαμε παραπάνω από 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.
Ως προς τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δε θέλω να πω πολλά πράγματα γιατί νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αιφνιδιάζεται από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και δε βρίσκει να πει μία λέξη για τους διακινητές. Τα άθλια αυτά υποκείμενα, που είναι υπεύθυνα για τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων. Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία τους, δεν είδα να υπάρχει πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας. Εγώ ένα μπορώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες που μας ακούν. Ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν».
«Για εμένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας… Είναι ένα χαρτοφυλάκιο που θα ασχοληθώ και προσωπικά», υπογράμμισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., τόνισε: «Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος… Δε θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία θα πρέπει να αναλάβει. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε στη Νέα Δημοκρατία στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους».
«Νόμπελ… ανευθυνότητας στον κ. Μητσοτάκη»
«Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας, θα το είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξής του.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «απύθμενο θράσος» και «αθλιότητα», γνωστοποιώντας πως «στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γινόταν σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Ν.Δ., και αυτή η αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
«Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να δείξω στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Πέντε μέρες τώρα κάνουν τον ανήξερο και δε σχολιάζουν καν τη δήλωση του υποψηφίου της Ν.Δ., που μίλησε για “Τούρκους” της “δυτικής Θράκης” σε τουρκικό Μέσο. Εγώ δε θα ζητήσω εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή», είπε.
Στηλιτεύοντας τη στάση της Ν.Δ., ανέφερε πως ήταν «στρατηγική επιλογή που είχε να κάνει με την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει, αλλά και με τη σκοπιμότητά του να “ψαρέψει” ψήφους όχι μόνο από τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και από τον χώρο της ακροδεξιάς».
Παρατήρησε επιπλέον πως «το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι νέο, καθώς πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος».
Για την τραγωδία στην Πύλο
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Λιμενικό μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αντιφάσεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δε θα κάνει τον εμπειρογνώμονα». «Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό. Είναι οι ίδιοι που επί των ημερών μας έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τότε όμως δεν είχαν ως επιχειρησιακό σχεδιασμό την αποτροπή. Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Και αν υπάρχουν ευθύνες που αφορούν τον ανθρωπισμό, αυτές αφορούν και την Ε.Ε.», είπε.
Καταλόγισε παράλληλα στον κ. Μητσοτάκη ότι «δείχνει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του» και σε αυτό το θέμα. «Μας λένε ότι δεν μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα γιατί αν θέτουμε είμαστε εθνική εξαίρεση. Δε θα σωπάσουμε, θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα και να διερευνούμε κάθε πτυχή, αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτώ το πολιτικό κόστος», τόνισε.
«Αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης ειδικότερα.
«Ταυτόχρονα λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες, προκειμένου να καθοριστούν η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί. Βεβαίως λέμε και ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να έχει ως ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης, ώστε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου να επιλυθεί αυτή η κρίσιμη διαφορά», υπογράμμισε.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί»
Ενόψει κάλπης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «επιδιώκει όχι απλά να νικήσει, αλλά να συγκροτήσει ένα καθεστώς ασύδοτο και ισοπεδωτικό, επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις».
Πηγή: neakriti.gr