ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 25ης Ιανουαρίου 2015: Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

25 Ιανουαρίου 2015: Αποθεωτική υποδοχή επιφύλαξαν στον Αλέξη Τσίπρα χιλιάδες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της καθαρής πρωτιάς του κόμματος στις εκλογές. Από τα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας, ο θριαμβευτής της βραδιάς προανήγγειλε το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων και έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης «να αποκτήσουν η χώρα κι ο λαός την χαμένη τους αξιοπρέπεια».

“Ο λαός μας, έκανε το βήμα μπροστά στην ιστορία. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, καθιστά την τρόικα παρελθόν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα αγωνιστούμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, των ολιγαρχιών. Νίκησε η Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας»

«Σήμερα ο λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε σήμερα καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της την λιτότητα της καταστροφής, τον αυταρχισμό και μία πενταετία ταπείνωσης και οδύνης» δήλωσε ο νικητής των εκλογών.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στις εκλογές

Η Κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε σχηματιστεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου του 2012, είχε φτάσει μόλις τα 2,5 χρόνια στην εξουσία και δεν προβλέπονταν εκλογές μέχρι και την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2016. Όμως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε την Βουλή λίγο πριν την διάλυσή της, με την τότε σύνθεσή της.

Λίγο η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, που επέλεξε τον Σταύρο Δήμα, που δεν έπεισε κανένα κόμμα εκτός συγκυβέρνησης, και λίγο η θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την εξουσία μια ώρα αρχύτερα, έφεραν τις πρόωρες εκλογές. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν 200 ψήφοι, με τον Σταύρο Δήμα να συγκεντρώνει 160. Στην δεύτερη πήρε 168 ενώ χρειάζονταν επίσης 200, ενώ στην Τρίτη που απαιτούνταν 180, συγκέντρωσε και πάλι 168. Οπότε, σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρυχθήκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.

Σε μια μεγάλη, αν και κράτησε μόλις έναν μήνα, προεκλογική μάχη, με τα κόμματα να χαράζουν τις πολιτικές τους καμπάνιες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όπως φαινόταν από τις τότε δημοσκοπήσεις, θα κονταροχτυπιούνταν για την νίκη.

Τελικά, τα αποτελέσματα βγάζουν μεγάλο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, έναντι 27,81% της ΝΔ και 76 έδρες. Tρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,28% και 17 έδρες, τέταρτο κόμμα το Ποτάμι με 6,05% και 17 έδρες, πέμπτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,47% και 15 έδρες έκτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,75% και 20 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 4,68% και 13 έδρες. Η αποχή άγγιξε το 36,13% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έρχεται στην εξουσία μετά την μεταπολίτευση και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ψηφίζεται ένα κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 149 έδρες και δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Βουλή, ωστόσο την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε την συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με 162 βουλευτές.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ