Στο στάδιο της έγκρισης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται στην παρούσα φάση η έκτακτη κρατική ενίσχυση (de minimis), ύψους 4 ευρώ ανά προβατίνα ή αίγα, που προορίζεται για τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας.
Ο λόγος για τους κτηνοτρόφους εκείνους, στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της γιορτής του Πάσχα.
Τη σημαντική αυτή πληροφορία – καθώς οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε αναμονή και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που σημειώνεται μέχρι σήμερα – αποκάλυψε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραγκούνη. Η ανακοίνωση, συγκεκριμένα, εξεδόθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, όπου ζήτησε σχετική ενημέρωση για το θέμα.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Καραγκούνη, μάλιστα, αμέσως μετά ο σχετικός φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να λάβει και τη δική της έγκριση, ώστε να εκδοθεί ως μέτρο ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Λόγω των προαναφερόμενων διαδικασιών, η καταβολή του έκτακτου αυτού μέτρου ενίσχυσης αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων μέσα σε 1,5 μήνα.
Η πληρωμή των κτηνοτρόφων
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είχε δώσει στη δημοσιότητα το τελικό ύψος της κρατικής de minimis ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους).
Στην ανακοίνωσή του είχε ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, δέσμευσε ποσό ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.
«Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.
Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δε λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος».
Αναλυτικότερα, ο Μάκης Βορίδης σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ξεκαθάριζε απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους ότι «έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό, το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξή τους. Το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».
Εκφράζουν σοβαρή αντίθεση
«Από την αρχή των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο κ. Βορίδης ανακοίνωνε ότι θα ενισχύσει στοχευμένα κι όχι οριζόντια μόνο όσους αποδεδειγμένα επλήγη η διάθεση ή η αξία των προϊόντων τους», αναφέρουν ως απάντηση στον Μάκη Βορίδη για τη συγκεκριμένη απόφαση πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας.
«Η τελική απόφαση του υπουργού είναι σίγουρα βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική από 18 Μαΐου, όμως πάλι δεν ικανοποιεί όλους όσοι επλήγησαν. Αφήνει πολλούς κτηνοτρόφους εκτός, κυρίως από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, οι οποίοι πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019. Το κονδύλι που αποφάσισε να διανείμει είναι πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό των αιγοπροβάτων που θα ενισχύσει. Η διαίρεση αυτή χρειαζόταν ή πολύ μεγαλύτερο διαιρετέο ή πολύ μικρότερο διαιρέτη. Το αποτέλεσμά της ικανοποιεί μόνο όσους αιγοπροβατοτρόφους δεν είχαν καμία ζημιά από τον κορωνοϊό και ξαφνικά βρίσκονται δικαιούχοι της ενίσχυσης», όπως σχολίαζαν πρόσφατα, συνυπογράφοντας σχετική ανακοίνωση, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι πολλών περιοχών στη χώρα μας.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων έχει επανειλημμένως ζητήσει και γρηγορότερη χορήγηση του 80% της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2020, βάζει όμως και ζητήματα, μεταξύ των άλλων, όπως την πάταξη των ελληνοποιήσεων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και όχι μόνο (βαριές ποινές, κλείσιμο και δημοσιοποίηση των παρανομούντων). Ακόμα, έχει θέσει την ανάγκη για άμεση εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και προσθέτει ότι όσες Περιφέρειες αδυνατούν, πρέπει να αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη διεκπεραίωσή τους.
Ζητούν λύση
Την ίδια ώρα, ασφυκτικές πιέσεις στη Βουλή ασκούν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλουν ότι, μετά από τόσους μήνες που πέρασαν μετά το Πάσχα, χρήματα οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει.
Σύμφωνα με τους ίδιους, κλείνουν τρεις μήνες από το Πάσχα και τέσσερις από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ακόμη την απαραίτητη, για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας, στήριξη.
Κι ενώ έχει διατυπωθεί η ανάγκη της εμπροσθοβαρούς έκτακτης στήριξης και τα εκτιμώμενα ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη αυτών των τομέων προσδιορίζονται περί τα 90 εκατ. ευρώ, με τα 80 εκατ. ευρώ από αυτά να χρειάζονται για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, η παρατηρούμενη έως σήμερα απουσία οποιασδήποτε στήριξής τους επιτείνει καθημερινά τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών και των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, αλλά και των νοικοκυριών της υπαίθρου.